Daca cineva crede sau macar a crezut ca Piturca ar fi cea mai adecvata persoana sa reconstruiasca echipa nationala ori are mintea lui, ori e inconstient. Cand si unde a construit el ceva ca sa i se dea sansa sa incerce acum? Cu echipa de tineret a re
Daca cineva crede sau macar a crezut ca Piturca ar fi cea mai adecvata persoana sa reconstruiasca echipa nationala ori are mintea lui, ori e inconstient. Cand si unde a construit el ceva ca sa i se dea sansa sa incerce acum? Cu echipa de tineret a reusit, intr-adevar, o calificare la "europenele" de tineret din '98, organizate chiar la Bucuresti, insa la acea competitie, cu toate ca eram gazde si aveam una din cele mai bune generatii de fotbalisti ne-am clasat pe ultimul loc, fara a obtine nici macar un punct. (Apropo de acel turneu final si de asa-zisul fler de antrenor al lui Piturca: din respectivul lot ales de Satana a lipsit un oarecare Adrian Mutu, in varsta pe atunci de 19 si jumatate, care era cea mai mare tanara speranta a noastra.) La Nationala mare a fost nevoie de revenirile lui Hagi si Popescu pentru a se obtine o calificare nu numai chinuita, dar si dubioasa, daca ne amintim de o declaratie a lui Dumitru Dragomir care spunea ca la intalnirea decisiva de la Bucuresti dintre Romania si Portugalia "jucatorii celor doua echipe s-au inteles sa termine la egalitate pentru a merge impreuna la Euro 2000". Ce a izbutit la Steaua ne e si jena sa ne amintim pentru a nu-i produce indispozitii suplimentare lui Gigi Becali, care a cheltuit purcoaie de bani pentru un singur trofeu din opt posibile.
Insa nici macar de aceste lucruri nu ar fi vorba, ci de caracterul sau grobian care nu l-ar recomanda nici macar pentru postul lasat liber de nepotul lui Mircea Sandu la receptia de la Casa Fotbalului. Cel mai infam exemplu in acest sens este fortarea ilogica a veteranului de 37 de ani Dorinel Munteanu, in jurul caruia e clar ca nu are cum sa construiasca o echipa pentru "mondialele" din 2008, principalul sau obiectiv, batranel pe care il forteaza din dorinta primitiva de a-l ajuta sa depaseasca recordul numarului de selectii in Nationala detinut de marele sau dusman Gica Hagi. Este un om fara cel mai elementar simt al ridicolului fie daca ne amintim de declaratia sa de acum cateva saptamani in care il acuza pe antrenorul lui Ajax ca nu-l foloseste pe Mitea ca sa-i faca lui rau si sa nu-l aiba in forma pe manelistul din Pantelimon la meciul de la Rotterdam (s-a vazut!) ori de afirmatia de dupa meciul de sambata seara, cand a spus ca echipa sa a jucat bine. Mai simpatic a fost Nae Manea cand a spus ca "tineretul" sau nu a jucat bine pentru ca nu i-a permis adversarul. Dupa mintea lui sa plimbi in draci mingea la mijlocul terenului, apoi sa o trimiti inapoi la Lobont sau la Tamas inseamna sa domini, dar sa n-ai noroc. Pana si blajinul si diplomatul Emeric Jenei i-a reprosat asta.
Dar ceea ce este si mai grav e ca au aparut voci gajaite de tutari dezgustatori, inclusiv din presa, care indeamna la calm si rabdare, la o reactie ponderata fata de Piturca, Mircea Sandu si Dragomir, carora ar trebui sa li se asigure linistea necesara ducerii la bun sfarsit a acelui obiectiv indepartat, calificarea la turneul final din 2008. Hai sictir! Ce sa asteptam? Compromiterea inca unei calificari, a carierelor unor jucatori care ar fi meritat mai mult prin prisma valorii lor, asta pentru ca Piti mai are contract inca trei ani? Din cate ne amintim in decembrie '89 Nicolae Ceuseascu tocmai fusese reales in unanimitate pentru un mandat de inca cinci ani, dar asta nu l-a impiedicat sa sfarseasca langa un zid din orasul care l-a dat umanitatii si separeurilor pe Cornel Dinu. Si bietul de el cat a mai implorat liniste si calm din partea populatiei!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.