In urma articolului publicat de ZIUA in cazul Iosif Constantin Dragan, o serie de persoane si-au manifestat deja indoiala ca Mike Fink, fiul omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, ar fi intr-adevar cel care se pretinde. Pentru a risipi orice urma
In urma articolului publicat de ZIUA in cazul Iosif Constantin Dragan, o serie de persoane si-au manifestat deja indoiala ca Mike Fink, fiul omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, ar fi intr-adevar cel care se pretinde. Pentru a risipi orice urma de indoiala, ziarul ZIUA face astazi dovada legaturii de sange dintre Mike Fink si Iosif Constantin Dragan. Din documentele pe care Mike Fink le-a pus la dispozitia noastra, reiese clar decizia Curtii de Apel din Berlin, din data de 2.02.2005, in dosarul 3UF69/04, ca reclamantul Stefanos Michail Periklis Fink, nascut la data de 15 decembrie 1970 in Atena, domiciliat in Statele Unite, este fiul lui Jose Constantino Dragan de Lugo, nascut pe 20 iunie 1917, in Lugo (Romania). Domiciliul acestuia din urma este in Atena. Cititorii nostri ar putea fi contrariati de numele celui care este considerat tatal lui Mike Fink. ZIUA relateaza astazi, in exclusivitate, uluitoarea poveste a celui care este cunoscut in Romania sub numele de Iosif Constantin Dragan.
Jose Constantin Dragan de Lugo
Plecat din tara in anii '40, Iosif Constantin Dragan se instaleaza in Italia unde, dupa propria versiune, facuta publica in cartile de memorii in care si-a povestit viata, isi completeaza studiile de drept. Aparut in Romania dupa o lunga absenta, Iosif Constantin Dragan se pune la dispozitia presedintelui Ceausescu pentru, spune el, a ajuta tara sa se modernizeze. Oficial, prezenta lui Dragan e destul de discreta. Caci, probabil ca interesul pe care il acorda el marketingului nu intereseaza, la ora la care vorbim, largul public romanesc, preocupat de simple probleme ale existentei cotidiene. Casatorit cu Maria Teresa Moriglioni, el se ocupa cu publicarea versurilor consoartei, aparute in editii de lux si finantate de generoasele fundatii Dragan. Cunoscut nu pentru succesul sau in afaceri, ci pentru interesul pe care il acorda tracilor si studiilor despre Dacia, celebrul miliardar de azi nu foloseste numele sus citat - de Lugo - decat in anii de dupa casatoria cu Daniela Veronica Gusa, la mijlocul anilor '90. Probabil ca litera "j", care lipseste din numele localitatii de bastina si din numele pe care si l-a adaugat, poate fi considerat ca o banala eroare ortografica. Lucrurile se complica din momentul in care Mike Fink, dorind sa-si schimbe numele, in urma deciziei de justitie pronuntata de curtea germana, ca numele "de Lugo" este un titlu nobiliar spaniol, purtat de insasi fata regelui Spaniei. Nedorind sa intre in conflict si cu regatul spaniol, tanarul Mike cere sfatul autoritatilor spaniole, adresand o scrisoare Ministerului de Externe. In asteptarea raspunsului, deocamdata, Mike Fink isi continua activitatile profesionale.
Mike, fiul Alexandrei si al lui Iosif
Intrebat fiind despre povestea familiei sale, Mike povesteste ca tatal sau, Iosif Constantin Dragan, a intalnit-o pe mama sa, Alexandra, nu mult dupa un accident, mai precis un naufragiu, petrecut in anul 1969, in urma caruia urma sa-si piarda viata. Coplesit de valuri, singur in mijlocul unei mari furioase, acesta isi pune intrebarea: "Cui voi lasa eu imperiul pe care l-am construit cu atata truda?" Insurat cu poeta Maria Tereza Moriglioni, celebrul milionar nu are urmas. Si asta il ingrijoreaza. Mai mult. Il obsedeaza. Are 52 de ani si timp putin. Din fericire, Alexandra, o proaspat imigranta din Romania, venita sa-l asculte la o conferinta si sedusa de elocventa vorbitorului, accepta. Sigur, Dragan e insurat, dar lumea moderna in care Europa traieste, accepta aceste deviatii de la traditionala viata burgheza. Asa se face ca Mike se naste noua luni mai tarziu, in Grecia. De ce in Grecia? Pentru ca Dragan, insurat in Italia cu o italianca, nu vrea sa intre in conflict cu severitatea catolica a legilor italiene. Cine nu-si aminteste de celebra odisee a lui Sophia Loren cu producatorul Carlo Ponti? Desigur, toata lumea isi aminteste. Deci si Alexandra, care accepta explicatia lui Dragan si naste intr-o clinica la Atena. Mai ales ca promisiunea viitorului tata e ferma: in Grecia il va recunoaste mult mai usor, caci el are relatii si, in plus, e si ortodox. Din pacate, insa, recunoasterea lui Mike nu se produce in mod oficial dar, timp de mai bine de 30 de ani, Dragan, fiul sau si mama lui traiesc o frumoasa poveste de familie. Mai mult decat atat. Aparitia lui Mike nu derajeaza cu nimic pe poeta Maria Tereza, sotia milionarului. Care nu numai ca accepta aceasta situatie, dar si intretine relatii extrem de tandre cu copilul. Aceasta existenta fericita, fara nici un incident pe parcurs, a fost tulburata de o noua aventura familiala, pe care Dragan o incepe la mijlocul anilor '90, la Milano.
Via Larga nr. 9, Milano
Cu ajutorul unor intermediari, Iosif Constantin Dragan cunoaste o tanara studenta in drept, Daniela Veronica Gusa, care se instaleaza, din anul 1992, la Milano. In imobilul in care locuiesc, la ora aceea, domnul Dragan si fiul. Cei doi tineri se incruciseaza pe culoarele somptuosului imobil din strada Via Larga nr. 9, sediul companiei ButanGas, cea care producea, deja, profituri de zeci de milioane de dolari, ce stau la baza imperiului Dragan. Nici la ora aceea Mike nu este recunoscut oficial. Argumentele tatalui s-au schimbat pe parcurs. Ba ca averea lui ar putea constitui un motiv serios pentru rapirea lui Mike - sa nu uitam ca suntem in plina perioada a Brigazilor Rosii - ba ca nu e momentul, pentru ca tocmai pleaca intr-un voiaj sau se intoarce din altul. Adevarul este ca pe Mike recunoasterea oficiala nu-l mai intereseaza atat de mult, afectiunea propriului parinte fiindu-i de ajuns. Desigur, copil fiind, i-a fost greu sa poarte un alt nume decat al tatalui dar, cu timpul, prezentat fiind tuturor colaboratorilor lui Dragan, familiei acestuia din Romania, mamei lui Dragan, pe care o intalneste la Lugoj, problema oficializarii situatiei lui nu i se pare esentiala. Cu atat mai mult cu cat tatal il pregateste pentru a prelua stafeta afacerilor sale.
Somatie de evacuare
Lucrurile se schimba insa radical in momentul in care, intr-o zi, familia Fink, compusa din Mike, mama lui si bunica, primeste o scrisoare semnata de imputernicitul unei firme imobiliare, Societe Immobiliere de Paris (in care actionarul majoritar este chiar Dragan), in care sunt somati sa paraseasca de urgenta apartamentul pe care il ocupa la Paris de mai bine de 25 de ani. Motivatia acestei somatii este ca mama lui Mike e considerata ca o simpla locatara, fara contract de inchiriere, rolul ei fiind acela de a pazi mobila proprietarului. Revoltati, Mike si familia decid, pentru prima data, sa se apere. Daca nu au facut-o pana acum, este pentru ca nimeni nu-si imagina ca Iosif Constantin Dragan se va trezi intr-o dimineata si-si va renega familia. Aceasta decizie tragica pentru existenta lui Mike Fink si a familiei acestuia l-a determinat sa ia o atitudine si sa se adreseze unei instante, pentru a i se recunoaste filiatia. Inceputa in Spania, aceasta actiune a durat doi ani si s-a soldat cu declinarea competentei catre instanta germana. Dat fiind ca nici tatal, nici fiul nu erau cetateni spanioli si pentru ca Germania era singurul loc in care Mike, cetatean german fiind, putea sa-si apere drepturile. Decizia justitiei germane am invocat-o la inceputul acestui material si va este cunoscuta. Pana sa obtina aceasta hotarare, Mike Fink s-a luptat cu viciile de procedura invocate de avocatii propriului tata, care refuzat, in ultima instanta, proba cea mai elocventa: testul ADN. Rezultatul acestuia ar fi spulberat orice indoiala legata de existenta relatiei de sange intre Iosif Constantin Dragan si Mike Fink.
Data fiind aceasta grea incercare, Mike Fink ne-a declarat, in exclusivitate, motivul sosirii lui in Romania. "Am venit in Romania din doua motive: sa-mi caut tatal si sa incerc sa inteleg si sa rezolv o situatie penibila, anormala si extrem de dureroasa pentru mine si familia mea. Vreau sa fac aceasta procedura de recunoastere a efectelor hotararii din Germania de catre o instanta romaneasca. Vreau sa inteleg de ce ne-am despartit atat de brutal, daca decizia rupturii a fost luata de tatal meu sau de altii, in numele lui, si sa ajung sa-i spun tot ce n-am putut, desi am incercat, in ultimii cinci ani". In numarul sau de maine, ziarul ZIUA va publica, in exclusivitate, un amplu interviu cu Mike Fink, in care veti gasi raspunsuri la intrebarile pe care, probabil, vi le puneti in acest caz. (D.S.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.