Autoritatile irakiene au apreciat ca procesul fostului lider al Bagdadului, Saddam Hussein, debarcat de fortele coalitiei americano-britanice, in martie 2003, ar putea incepe in curand, chiar daca sutele de plangeri formulate impotriva sa nu au fost
Autoritatile irakiene au apreciat ca procesul fostului lider al Bagdadului, Saddam Hussein, debarcat de fortele coalitiei americano-britanice, in martie 2003, ar putea incepe in curand, chiar daca sutele de plangeri formulate impotriva sa nu au fost inca examinate, relateaza Mediafax. "Exista probabil peste 500 de plangeri impotriva lui Saddam, insa nu exista motive sa pierdem timpul examinandu-le pe toate. Avem certitudinea ca cele 12 capete de acuzare bine documentate, formulate impotriva sa sunt mai mult decat suficiente pentru ca el sa primeasca pedeapsa maxima", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului irakian, adaugand ca, in opinia autoritatilor de la Bagdad, Saddam trebuie judecat rapid. Intr-o declaratie publicata sambata, de cotidianul Asharq Al-Awsat, judecatorul Raed Juhi, care se ocupa de instrumentarea dosarului lui Saddam Hussein si al principalilor demnitari ai regimului sau, a declarat ca procesul ar putea incepe peste doua luni. "Saddam trebuie sa compara in fata Tribunalului Special Irakian in doua luni, imediat dupa ce vor fi finalizate dosarele inculparii", a precizat el. "Pana in prezent am incheiat 12 dosare de inculpare impotriva lui Saddam si a unor fosti responsabili, ei fiind pasibili de inchisoare pe viata sau condamnare la moarte", a adaugat responsabilul, fara sa precizeze despre ce dosare este vorba. "Fostul presedinte are moralul scazut pentru ca realizeaza volumul acuzatiilor", a subliniat judecatorul. "El se afla in deplinatatea capacitatilor mintale si nu a fost supus la constrangeri sau presiuni in timpul interogatoriilor", a precizat demnitarul. Tribunalul Special Irakian, infiintat in decembrie 2003 de coalitia condusa de Statele Unite, trebuie sa il judece pe Saddam Hussein, care este incarcerat impreuna cu alti 11 demnitari ai regimului sau, intr-o inchisoare de maxima securitate, la o baza militara din apropiere de aeroportul din Bagdad. (I.C)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.