Presedintele francez Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schröder s-au pronuntat pentru continuarea procesului de ratificare a Constitutiei europene, in timpul intalnirii lor de sambata seara de la Berlin, informeaza Rompres. Fiecare
Presedintele francez Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schröder s-au pronuntat pentru continuarea procesului de ratificare a Constitutiei europene, in timpul intalnirii lor de sambata seara de la Berlin, informeaza Rompres. Fiecare tara "are dreptul si datoria" sa se pronunte asupra tratatului Constitutiei europene, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului german Bela Anda, vorbind in numele lui Schröder si Chirac, in timpul unei conferinte de presa, la sfarsitul unui dineu tete-a-tete al celor doi lideri. Procesul de ratificare "trebuie sa continue", a adaugat el. Intalnirea "a permis pregatirea de initiative comune", mai ales asupra perspectivelor financiare ale Uniunii Europene /UE/, unul dintre punctele pe ordinea de zi a viitorului summit european de la Bruxelles, la 16 si 17 iunie, a adaugat el. Fiecare stat membru trebuie sa faca un gest si Germania este dispusa sa il faca, a adaugat oficialul german.
Extinderea UE va fi incetinita dupa socul provocat de respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda si din cauza nemultumirii cetatenilor cu privire la constructia comunitara, au apreciat mai multi experti si diplomati citati de agentiile internationale de presa, relateaza Mediafax.
Chiar si tari candidate ca Romania si Bulgaria, care ar urma sa devina membre UE in 2007 si care au semnat deja tratatele de aderare, stiu ca europenii "nu vor face cadouri daca va fi comis un pas gresit" in ceea ce priveste ultimele pregatiri, a recunoscut un diplomat. "Este evident ca programul extinderii este deja complet", a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. "In urmatoarele etape ale extinderii va trebui sa luam foarte in serios necesitatea de a mentine ritmul integrarii europene, unul dintre criteriile aderarii, pe care aveam tendinta de a-l uita", a adaugat el. In ceea ce priveste Ucraina, Rehn a declarat ca presedintele Viktor Iuscenko a "procedat bine" ca nu a depus candidatura la aderare. Calendarul extinderii este deja aglomerat. Romania si Bulgaria se afla pe primele locuri, dar ele urmeaza sa primeasca avertismente din partea UE pentru deficientele inregistrate, ceea ce ar putea provoca amanarea cu un an a aderarii lor. "Ne aflam intr-un stadiu atat de avansat in ceea ce priveste Bucuresti si Sofia, incat ar fi dificil sa oprim totul", a apreciat Marco Incerti, de la centrul pentru Studii Politice Europene din Bruxelles. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.