Odiseea victorioasa a filmului lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu" (condamnat, in generoasa viziune a juriului CNC de anul trecut, la inexistenta), a continuat si la TIFF. Pelicula a primit cinci premii, de la cel al juriului international
Odiseea victorioasa a filmului lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu" (condamnat, in generoasa viziune a juriului CNC de anul trecut, la inexistenta), a continuat si la TIFF. Pelicula a primit cinci premii, de la cel al juriului international al criticilor (FIPRESCI) la premiul de regie si la cel pentru cea mai buna prestatie actoriceasca. Va fi, de altfel, ultima participare a lui Puiu in competitia Festivalului Transilvania, deschisa regizorilor la primul sau al doilea film de lung-metraj (Cristi Puiu a debut in 2001 cu "Marfa si banii", care, din cauza distributiei defectuoase a retelei Romania Film, nu a avut o circulatie internationala semnificativa).
Cea mai importanta (financiar, cel putin) distinctie i-a fost inmanata autorului "Mortii domnului Lazarescu" de un invitat special al TIFF-ului de anul acesta, regizorul suedez Lukas Moodysson, al carui film, "O gaura in inima mea", fusese proiectat cu o seara inainte, vineri. Un paradox, de altminteri, caci greu se pot imagina doua personalitati artistice mai diferite decat cei doi - lung drum de la minimalismul social rece al lui Puiu la agresivitatea experimentala "de camera", violent-zbuciumata, oricum impresionanta, a lui Moodysson.
Interpretul pensionarului Lazarescu Dante Remus (actorul targu-muresan Ion Fiscuteanu) si cea a asistentei de ambulanta Mioara Avram (Luminita Gheorghiu, la a doua perfomanta intr-un film al lui Puiu, dupa cea a mamei din "Marfa si banii") au impartit premiul de actorie, cel de debut ajungand in mainile Dorotheei Petre, studenta in anul III la UNATC, pentru rolul Ryna din filmul omonim, debutul in lung-metraj al Ruxandrei Zenide, autoare si a scenariului. "Ryna" e povestea unei fete din capatul de lume numit Sulina, victima a frustrarilor propriului tata de a nu fi avut un baiat, copila de 16 ani care-ncearca sa-si gaseasca feminitatea refuzata, identitatea si libertatea, dificila ipostaza pe care Dorotheea Petre si-o remarcabil insuseste. Pelicula abia fusese terminata si a ajuns in ultimul moment la "Zilele filmului romanesc".
Cea mai importanta distinctie, Trofeul Transilvania, a fost decernata, ex aequo, unui film rusesc ("4" - regia Ilya Khrjanovsky) si unei coproductii intercontinentale ("Whisky" (Uruguay, Argentina, Germania, Spania) - regia Juan Pablo Rebello si Pablo Stoll).
Biletele pentru evenimentul final al TIFF-ului se epuizasera de zile-ntregi (dupa cum, la fel, in ajunul sesiunii de examene, studentii se dovedisera hamesiti de filme). La festivitatea de premiere a festivalului de la Cluj (transmisa in direct de televiziunea publica) au fost prezenti in sala Nationalului primarul orasului, Emil Boc, si ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca. Invitatul surpriza a celei de-a patra editie a TIFF-ului a fost Margareta Pislaru (ea a inmanat premiile pentru intreaga activitate), care, coincidenta coincidentelor, e si vocea - singurul insert muzical din film - de pe genericul "Mortii domnului Lazarescu"...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.