De cand cu invazia calculatoarelor in Romania, toate organismele de stat sau firmele particulare care se respecta si-au construit portaluri pe Internet. Prin acest sistem de informare numit Internet - folosit la inceput de armata americana si dezvolt
De cand cu invazia calculatoarelor in Romania, toate organismele de stat sau firmele particulare care se respecta si-au construit portaluri pe Internet. Prin acest sistem de informare numit Internet - folosit la inceput de armata americana si dezvoltat de cativa intreprinzatori la scara planetara - un om din oricare colt al lumii poate accesa orice site, indiferent de serverul care il gazduieste, avand acces la informatii neclasificate. Asa ar trebui sa functioneze lucrurile si cand e vorba de MApN si Romtehnica, ca doar suntem in NATO. Cele doua organisme au fiecare cate un site personalizat. Dar, caci exista un dar, aceste "ferestre si usi" in loc sa ne puna la dispozitie informatii utile din domeniul lor de activitate, ne ofera numai surprize neplacute cand le deschizi.
Povestea noastra este foarte simpla. Suntem contribuabili obisnuiti care ne platim regulat darile la stat si speram sa obtinem servicii pe masura. Mai precis, am dorit sa achizitionam un ARO M 461 de la MApN. Pentru a vedea daca armata romana scoate astfel de autoturisme la vanzare, ne-am asezat in fata calculatorului si am intrat pe Internet. Am accesat cu ajutorul motorului de cautare "google" portalul MApN. "Fereastra" MApN-ului de pe Internet s-a deschis si am inceput sa cautam o sectiune dedicata licitatiilor. Nu am gasit aceasta subdiviziune, dar, in schimb, am descoperit oferta "informare publica". In dreapta semnului urias al intrebarii care defineste pagina, am observat o alta sectiune sub numele de "valorificarea bunurilor de catre MApN". Am accesat aceasta "gazeta de perete" care ne-a afisat urmatorul anunt: "In baza Hotararii de Guvern nr.252/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind valorificarea bunurilor aflate in administrarea MApN, orice persoana fizica sau juridica se poate inscrie la licitatiile publice organizate de CN Romtehnica SA (B-dul Timisoara nr. 5-C, sector 6, Bucuresti; tel 410. 34.05; fax 410.14 67; e-mail: Nicusor Mircea Mihai - n.mihai@romtehnica.com.ro; www.romtehnica.com.ro), in vederea achizitionarii de bunuri supuse procesului de valorificare". Pentru a fi operativi, era vineri, orele 11.00 - timpul ne presa, am sunat la numarul de telefon indicat. Prima surpriza neplacuta. Ne-a raspuns un tanar. El ne-a explicat ca nu il putem gasi pe domnul Mihai la acest numar de telefon deoarece este al unei firme particulare, "dar probabil ca dumneavoastra cautati Romtehnica, asa ca va rugam incercati la alt numar de telefon", ne-a lamurit vocea tanara! Ne-am dat seama ca nu suntem primii care il deranjam, ne-am cerut scuze, si am trecut la portalul Romtehnica.
Romtehnica incurca tehnica
Pe pagina "home", a site-ului Romtehnica, am descoperit foarte usor sectiunea licitatii pentru ca este scrisa cu litere albastre. Am dat "clic" pe "licitatii" si am crezut ca am obtinut informatiile pe care le doream. Chiar in capul paginii, sub titulatura de "anunt publicitar", suntem atentionati ca Romtehnica scoate la vanzare, prin "selectie de oferte de prenegociere directa in 14 iunie 2005, ora 10", la sediul sau, mai multe active printre care si 11 autorurisme ARO M 461, conform Anexei 1. Dar, un alt dar, nu se spune nimic de unde si cand putem intra in posesia caietului de sarcini. Cum aveam nevoie de aceste informatii, am coborat cursorul pe fereastra licitatiilor si am gasit in final textul cu "informatii suplimentare pot fi obtinute la numerele de telefon: (021) 411 99 23 sau (021) 411 35 95". Am format pe rand cele doua numere de telefon si am avut parte de surprizele neplacute doi si trei. De fiecare data, ne-a raspuns vocea insipida a RomTelecom-ului: "Numarul solicitat este nealocat"!!! Bucuria de la inceput cand am accesat portalul Romtehnica s-a risipit cat ai zice MApN.
Cum am dorit sa dam de urma acestei licitatii de masini ARO M 461, am renuntat la calitatea de contribuabil si am uzat de legitimatia de jurnalisti (pentru ca suntem ziaristi avem posibilitatea sa contactam oficiul de presa al MApN.) Am reusit astfel sa obtinem un numar de telefon mobil al unui angajat care se ocupa cu licitatia respectiva. Am avut parte de ultima deziluzie: angajatul Romtehnica ne-a explicat ca se poate achizitiona caietul de sarcini si achita sumele aferente care dau dreptul de a participa la licitatii pana "azi la orele 14.00". Era vineri, orele 13.15 cand am primit aceasta informatie, era prea tarziu sa mai ajungem la sediul Romtehnica.
Probabil va ganditi ca ar fi trebuit sa sunam la centralele celor doua institutii. Am facut si acest lucru, dar cand soliciti sa vorbesti cu o persoana ti se cere numarul de interior! Pe, care, evident nu il stii (un sfat practic: un opis cu toate numerele de interior si cu persoanele care raspund la respectivele numere ar fi de folos pentru centraliste. Asa avem noi la redactie si centralistele va fac legatura imediat cu redactorul solicitat fara sa va intrebe de numarul de interior).
P.S. Multumim doamnei Catalina Teodorescu, din cadrul MApN, pentru ajutorul acordat in obtinerea unui numar de telefon care se functioneze si sa ne permita sa luam legatura cu reprezentantii Romtehnica (duminica, 5 iunie, la ora 18.30, aberatiile de pe portalurile MApN si Romtehnica nu fusesera eliminate si inlocuite cu date reale. Am aflat ca aceste modificari nu pot fi puse in aplicare foarte curand din cauza faptului ca cel care se ocupa de portalul MApN-ului a imbatranit si a iesit la pensie!).

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.