Libertatea este pe drumul cel bun, dupa cum spunea si presedintele Bush. In fiecare colt al lumii exista oameni care se lupta pentru drepturile lor inalienabile. Oamenii au iesit in strada pentru a cere organizarea de alegeri, eliminarea coruptiei si
Libertatea este pe drumul cel bun, dupa cum spunea si presedintele Bush. In fiecare colt al lumii exista oameni care se lupta pentru drepturile lor inalienabile. Oamenii au iesit in strada pentru a cere organizarea de alegeri, eliminarea coruptiei si a persecutiei si alegerea unor lideri care sa raspunda pentru nevoile si dorintele cetatenilor lor. Oamenii care traiesc intr-o lume libera ii sprijina pe cei curajosi, care vor sa depaseasca limitele injuste ale libertatii.
Cu toate acestea, exista mii, daca nu chiar milioane, de oameni ale caror voci nu le vom auzi astazi. Si acei oameni tanjesc dupa libertate; ei tanjesc dupa o libertate mult mai simpla decat acei curajosi activisti pentru democratie, care insista pentru respectarea drepturilor omului si a celor politice. Acei oameni sunt victime ale traficului de fiinte umane, care isi doresc sa scape de o viata de captivitate, sa rupa lanturile care ii leaga de exploatarea sexuala sau de munca fortata. Aceste persoane au fost rapite, ademenite departe de casele lor sau pacalite sa aiba o viata lipsita de libertate si in care sa traiasca cu teama de abuz, viol sau depravare.
Raportul pe 2005 privind traficul de fiinte umane, facut public de Secretarul de Stat Condoleeza Rice, descrie actiunile si, in unele cazuri, lipsa actiunilor unui numar de 150 de guverne, menite sa puna capat delictului reprezentat de traficul de fiinte umane. De asemenea, raportul atrage atentia asupra diferitelor forme de trafic - inclusiv folosirea copiilor pe post de soldati, munca fortata, prostitutia, servitudinea domestica si abuzarea copiilor, solicitand, in acelasi timp, o reactie globala organizata si completa.
Guvernul american spera ca acest raport va naste provocari, laude si noi actiuni. Scopul lui unic este acela de a stimula actiunile guvernamentale intreprinse pentru protejarea persoanelor vulnerabile.
Statele Unite nu publica acest raport pe baza faptului ca noi am eliminat aceasta problema in ceea ce ne priveste sau pentru ca noi detinem cheia de aur catre solutiile acestei probleme grave. Fiind o tara care sustine libertatea omului, nu putem sta deoparte in fata acestui afront impotriva libertatilor umane de baza. De fapt, prin faptul ca recunoastem ca in Statele Unite exista victime ale traficului de fiinte umane, guvernul SUA a pus bazele unui efort organizat in combaterea acestui flagel pe plan intern.
Statele Unite sunt alaturi de curajosii activisti neguvernamentali din toate colturile lumii, dintre care multi isi risca viata pentru libertatea celorlalti.
Statele Unite se implica profund in indeplinirea responsabilitatilor care le revin, precum si in lupta impotriva traficului de fiinte umane. Prin urmare, in afara de cei 96 de milioane de dolari cu care guvernul american a sprijinit, anul trecut, diferite programe destinate luptei impotriva traficului de fiinte umane, Statele Unite alcatuiesc un raport anual despre actiunile guvernelor din toata lumea in combaterea sclaviei.
In luna ianuarie, presedintele George W. Bush spunea: "Nimeni nu este in masura sa fie stapan si nimeni nu merita sa fie sclav". Avand in vedere pata neagra pe care o reprezinta sclavia in istoria noastra, aceste cuvinte au o semnificatie speciala pentru noi. Si tot ele ne ghideaza eforturile impotriva traficului de fiinte umane, pe baza credintei noastre in libertate si in demnitatea umana.
Acele tari si persoane care pretind ca sustin eforturile umane pentru libertate nu pot ignora suferinta acestor victime tacute. Numarul persoanelor private de libertate creste odata cu fiecare zi care trece fara nici o actiune accelerata a guvernelor. Statele Unite sunt gata sa devina partenerul tuturor celor care se implica in eliminarea acestui delict extrem de grav, pe care ne straduim sa il stergem din paginile cartilor de istorie si sa il indepartam din realitatea cotidiana a unei lumi in care libertatea este pe drumul cel bun.
Paula Dobriansky este Sub-secretar de Stat pentru probleme globale al Departamentului de Stat al SUA incepand din anul 2001, inainte de aceasta functie ocupand postul de vice-presedinte pentru biroul din Washington al Council on Foreign Relation. Acest articol a fost oferit in exclusivitate ZIUA prin intermediul Ambasadei SUA la Bucuresti. (V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.