O puternica explozie a avut loc joi seara, in jurul orelor 21.15, la Combinatul de Celuloza si Hartie din Dej, judetul Cluj, in urma deflagratiei sase muncitori care lucrau in unitate in acel moment fiind raniti, dintre care patru foarte grav. Din pr
O puternica explozie a avut loc joi seara, in jurul orelor 21.15, la Combinatul de Celuloza si Hartie din Dej, judetul Cluj, in urma deflagratiei sase muncitori care lucrau in unitate in acel moment fiind raniti, dintre care patru foarte grav. Din primele cercetari s-a stabilit ca explozia a avut loc la instalatia de spalare - sortare celuloza fiarta, care are 80% concentratie de hidroxid de sodiu. O pompa a instalatiei s-a blocat si, dupa ce defectiunea a aparut pe calculator, intreaga aparatura fiind automatizata, muncitorii au chemat un mecanic si au incercat sa repare impreuna defectiunea. In acel moment, din pompa, care ramasese sub presiune, a tasnit un jet de lesie. La scurt timp de la producerea deflagratiei, la fata locului s-au deplasat echipele de pompieri apartinand combinatului. Zona a fost izolata, iar reprezentanti ai Politiei si ai Inspectoratului Teritorial de Munca din Cluj au declansat o ancheta pentru a stabili cauzele exacte ale exploziei si daca incidentul poate fi considerat un accident colectiv de munca.
Sanse minime
Cei patru mucitori raniti mai grav au fost transportati la Bucuresti cu un avion apartinand Fortelor Aeriene Romane, dupa ce, la solicitarea prefectului judetului Cluj, Mihail Radau, ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a aprobat ca o aeronava de tip AN-26, sa efectueze acest zbor. Pe tot parcursul zborului, ranitii au fost insotiti de o echipa de medici a SMURD Targu Mures, dr. Raed Arafat declarand ca victimele au fost predate in stare stabila. Dupa aterizarea aeronavei, in jurul orei 06.00, la Baza 90 Transport Aerian, muncitorii au fost preluati de ambulante si transportati la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi.
Sansele de supravietuire a celor patru sunt minime, medicii Spitalului de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi din Bucuresti fiind rezervati in privinta evolutiei starii de sanatate a acestora. Medicul Florentina Gusa a precizat ca pacientii au arsuri de gradele II si III pe mai mult de jumatate din suprafata corpului. Astfel, Stefan Santo, in varsta de 48 de ani, are arsuri pe aproape 85 la suta din suprafata corpului, in regiunea cervicala, pe fata, torace, fese si membre, el suferind si un soc in urma exploziei. Ovidiu Muresan, de 28 de ani, are arsuri pe 65 la suta din corp, Alexandru Vas, de 54 de ani, pe aproape 60 la suta, iar Alexandru Efedi, in varsta de 38 de ani, pe jumatate din suprafata corpului. Toti patru sunt internati in sectia de anestezie, terapie intensiva a unitatii.
Alti doi muncitori raniti in explozie se afla internati la Clinica de Chirurgie nr. 1 a Spitalului Judetean Cluj, unul dintre ei, in varsta de 34 de ani, fiind in stare grava. Barbatul, care a suferit arsuri de gradele II si III pe 50-60 la suta din suprafata corpului, este constient, dar se afla sub supraveghere medicala la terapie intensiva. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.