Conventia Nationala a PD va decide la 25 iunie daca aceasta formatie va ramane in continuare un partid social-democrat, adica de stanga democratica sau va deveni un partid de centru dreapta, pastrandu-si actuala denumire, dar afiliindu-se Partidului
Conventia Nationala a PD va decide la 25 iunie daca aceasta formatie va ramane in continuare un partid social-democrat, adica de stanga democratica sau va deveni un partid de centru dreapta, pastrandu-si actuala denumire, dar afiliindu-se Partidului Popular European (PPE).
Pana cu cateva saptamani in urma se stia ca Partidul Democrat urmareste sa se afilieze Partidului Socialistilor Europeni (PES)... In acest partid - al socialistilor europeni - se afla deja Partidul Social-Democrat (PSD) al domnilor Geoana si Nastase, situat mult la stanga si cu care PD nu mai are in prezent nimic comun. Culoarul de stanga al politicii romanesti a fost pana acum aglomerat. Pe de alta parte, in ultimii 5 ani Partidul Democrat al domnului Basescu a facut pasi spre dreapta, devenind de centru-stanga; el n-a devenit insa unul de centru-dreapta precum Partidul Popular European in care isi propun fruntasi ai PD sa-l aduca. Pe planul european locul mai firesc al PD ramane deci in Partidul Socialistilor Europeni unde daca n-a fost inca primit este doar din cauza sovaielilor sale de a-si marca identitatea adevarata.
La consiliul Partidului Socialistilor Europeni din 24-25 iunie urma, de altfel, sa fie acceptata primirea PSD, tocmai cand delegatii la Conventia Nationala vor decide daca PD ramane sau nu social-democrat.
Daca PD-ul - asa cum se pare - se afiliaza Partidului Popular European vom avea insa o mare aglomerare pe culoarul de dreapta al politicii romanesti, golindu-se culoarul de stanga In care practic ramane doar PSD... Cu alte cuvinte, se va fi adus prin aceasta miscare un mare serviciu PSD-ului care va castiga alegatorii deceptionati de evolutia PD spre dreapta. Vicepresedintele PD, domnul Frunzaverde, vine cu argumentul ca Partidul Popular European este cel mai puternic in Parlamentul European... Unii spun ca este si cel mai bogat... Dar ce intereseaza asta pe alegatorul roman? Cel mult pe fruntasii partidului... Alegatorii se gandesc la necazuri si atunci voteaza mai curand un partid de centru-stanga decat unul de centru-dreapta, cum tinde PD sa devina.
Partidul Popular European face insa "ochi dulci" PD-ului neavand in Romania alta prelungire in afara Uniunii Democrate Maghiare si micului Partid Popular Crestin al d-lui Ciuhandu, fostii taranisti.
Dl. Ciuhandu nu-i deloc incantat de a imparti in viitor binefacerile apartenentei la Partidul Popular European cu PD-ul si aminteste "orbi et orbi" cine au fost pana nu demult PD-istii: oameni cu doua fete care au torpilat guvernele fostei Conventii Democrate in 1996-1999. De aceea dl. Ciuhandu a cerut popularilor europeni sa fie consultat in privinta admiterii de noi membri, dar e indoielnic ca se va putea impune...
Cine va castiga net din aceasta manevra nu-i greu de vazut: PSD-ul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.