Instanta Curtii de Apel Alba Iulia a suspendat ieri sedinta de judecata cu privire la recursul impotriva mandatelor de arestare emise impotriva presupusilor devalizatori ai comorilor dacice din judetul Hunedoara, ca urmare a recuzarii intregii Curti.
Instanta Curtii de Apel Alba Iulia a suspendat ieri sedinta de judecata cu privire la recursul impotriva mandatelor de arestare emise impotriva presupusilor devalizatori ai comorilor dacice din judetul Hunedoara, ca urmare a recuzarii intregii Curti. Initiativa a apartinut inculpatului Iulian Ceia care a sustinut ca se prevaleaza de dreptul de a nu declara nimic decat in fata instantei supreme. Aflata in aceasta pozitie, instanta Curtii de Apel a suspendat sedinta, a scos cauza de pe rol si urmeaza sa trimita dosarul la Inalta Curte de Casatie si Justitie spre solutionare. In cazul in care se va admite cererea, judecatorii de la Curtea Suprema vor fi obligati sa desemneze o alta instanta competenta sa judece cauza.
Pe de alta parte, la inceputul sedintei, procurorul a inmanat presedintelui instantei cateva foi scrise din care rezulta ca doua bratari "similare" celor presupus instrainate de inculpati au fost descoperite in Germania.
Procurorul vrea capul lui Nastase, dar se teme sa o spuna public
Intregul dosar denumit de presa "Aurul Dacilor" contine putine probe directe impotriva inculpatilor. Dar totul a capatat o alta turnura in momentul in care numele fostului premier Adrian Nastase si cel al fostului consilier prezidential Ioan Talpes au fost mentionate de catre cotidianul "Evenimentul Zilei". Resposabil pentru aceasta acuzatie publica este ziaristul Stefan Ciocan, care argumenteaza ca informatia i-a fost transmisa de catre anchetatori si mai ales nu a fost infirmata de procurorul Lazar Augustin. Ziaristul nominalizeaza si sursa acuzatiilor: unul dintre inculpati!
Lucrurile stau insa un pic diferit. Cel aratat cu degetul drept delator, Iulian Ceia, nu are nici o declaratie in dosar cu privire la Nastase si Talpes, ba mai mult, nu are nici un fel de declaratie luata in ultimele cinci zile deoarece a recuzat toti procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Alba. Mai mult, intervievat de reporterii ZIUA, procurorul Lazar Augustin a declarat raspicat, in fata unui ofiter superior de Politie din cadrul IGPR, ca nu a discutat niciodata personal cu ziaristul de la Evenimentul Zilei despre acest caz, ci numai in conferinta de presa unde nu a afirmat nimic referitor la stadiul anchetei. Procurorul a declarat oficial reporterilor ZIUA ca nu doreste politizarea acestui dosar si ca va dezvalui la final numele grele!
ZIUA a descoperit totusi cine a rostit de fapt numele lui Nastase si Talpes. Este vorba despre asa-zisii "colaboratori" ai Politiei si de un anume Jurca. Se pune intrebarea de ce a fost "intoxicat"ziaristul.
Pionul Ciocan a dat-o-n bara
Jurnalistul care a sustinut ca Nastase si Talpes sunt implicati in aceast caz, Stefan Ciocan, este acelasi ziarist care in momentul in care ZIUA facea dezvaluiri despre mafia Devei, articole soldate cu peste 20 de arestari din randul Politiei si lumii interlope, sustinea in paginile unui cotidian local ca ziarul nostru are interese meschine in zona. Ciocan nu s-a sfiit sa tina partea liderilor Spuma si Bibanu, inainte de a fi arestati, acuzandu-l pe Iulian Ceia ca manipuleaza presa centrala in scop mafiot. Cu toate ca la finalul anchetei de la Deva s-a dovedit ca a scris prostii iar Ceia l-a actionat in judecata, Ciocan a recidivat "dezvaluind" public ca acelasi Ceia a "marturisit" in fata instantei ca Nastase si Talpes sunt implicati in dosar. Ciocan l-a luat drept paravan pe procurorul Lazar Augustin.
Dar acesta a negat ieri colaborarea cu ziaristul. Si a lasat o portita de scapare: "O fi vorbit cu avocatii". Din pacate, procurorul stie precis ca Iulian Ceia nu a dat nici o declaratie impotriva lui Nastase si Talpes, ci "colaboratorii" sub acoperire, dar se pare ca a inchis ochii tocmai pentru a momi prada sa iasa din barlog.
Procurorul Lazar Augustin are insa un scop bine definit in acest dosar. Daca sunt implicate nume grele si functii pe masura, dosarul pleaca la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, el ofera un material de santaj politic si capata o promovare. Si toate astea cu ajutorul unei simple "erori gazetaresti" comisa de un ziarist care pana nu demult il avea drept sursa de informatii.
Proba "beton": o caseta video veche de trei ani
Dosarul care astazi cuprinde opt volume a pornit, ca toate dosarele de la o fila. In acest caz este vorba despre sesizarea din oficiu a comisarului Condrut de la IGPR cu privire la o emisiune difuzata in urma cu trei ani de postul OTV. In imaginile captate de cameraman apare o bratara din metal galben despre care realizatorul emisiunii "Tora Tora" sustine ca este dacica, veche si din aur.
In acest moment intervine partea amuzanta. Anchetatorii solicita expertiza bratarii dupa....caseta video! Ei bine, s-a gasit un expert in domeniu care a opinat, nu se stie pe ce criterii, ca aceasta bratara este mai veche decat celebra "Closca cu puii de aur". Ca urmare, oamenii legii incep sa stranga dovezi pentru constituirea unui dosar penal. Fara obiectele infractiunilor insa. Acestea sunt doar virtuale!
Dupa doi ani apar in scena martorii sub acoperire. Din respect pentru Justitie nu le vom publica inca numele, dar va vom spune ce au declarat. Esenta este ca au auzit cum un anume Iulian Ceia are relatii inalte si ca a valorificat obiectele de patrimoniu in mod cert la membrii de vaza ai PSD. Relatia lui Ceia cu nume sonore ale politicii romanesti a fost una foarte simpla. Iulian Ceia, fost sportiv de performanta al clubului sportiv Dianmo, a ocupat la un moment dat, in timpul guvernarii PSD, functia de referent in Parlamentul Romaniei.
Buba apare daca citesti rapoartele SRI si SIE. Observi cu usurinta ca acesti "colaboratori" au fost de fapt documentati ei insisi ca traficanti de obiecte de patrimoniu. Culmea este ca nici unul nu a muncit o zi, dar toti au limuzine si vile pe la munte. In Hunedoara s-au facut bani negri numai din droguri, femei si aur dacic! Problema se pune acum insa cine pe cine da in gat, cine va muri si cine va fi condamnat.
Cine pe cine a furat si cine cu cine s-a asociat?
Toti inculpatii din acest dosar sunt acuzati de furt. Mai precis, ca au furat de pe teritoriul statului obiecte de o valoare incomensurabila. Nu stim daca asa este, dar de probat nu vor putea proba in veci. Curtea Suprema le-a dat o lectie in cazul fotocopierii celebrului "Codex Aureus", judecatorii neputand retine in sarcina faptuitorului mare lucru deoarece la vremea cand a fost fotocopiat "Codex Aureus" nu era atestat ca facand parte din tezaurul tarii. Cazul este similar. Nici o bratara nu a fost evaluata. Nimeni, in afara celor care au dat-o din mana in mana nu a vazut-o. Neevaluate, bratarile nu fac parte din tezaurul Romaniei, gasite, dupa cum sustin unii dintre inculpati, pe camp. Iar acel camp nu era al statului. Deci de la cine s-a furat? Dar unde e filiera? S-a aliat Nastase cu Ceia ca sa obtina un profit din cetatile dacice? Sau Talpes si Nastase i-au pus pe inculpati sa sape in noroiul Sarmizegetusei dupa comori? Adica Politia nu a stiut? Nu a reusit niciodata sa prinda nimic? Numai imaginile video de la OTV?
La aceste intrebari ne-au raspuns, vag e drept, anchetatorii: "Noi propunem! Instanta dispune!". O fi asa, numai ca pana la pronuntarea instantei se mai regleaza niste conturi, se mai spala niste bani, se mai aresteaza pe "neve" ca oricum daca esti anchetator intr-un caz ca acesta da bine la dosarul de cadre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.