Cancelarul austriac, Wolfgang Schussel, a propus din nou organizarea unui referendum la nivel european pe tema Constitutiei europene, dupa respingerea documentului de catre Franta, asteptandu-se, inca de miercuri, la un "nu"(previzibil, de altfel, si
Cancelarul austriac, Wolfgang Schussel, a propus din nou organizarea unui referendum la nivel european pe tema Constitutiei europene, dupa respingerea documentului de catre Franta, asteptandu-se, inca de miercuri, la un "nu"(previzibil, de altfel, si din partea Olandei). Conform presei austriece, Schussel recomanda liderilor europeni sa discute despre organizarea unui referendum cu ocazia summitului european care se va desfasura in aceasta luna, la Bruxelles.
Un acord de principiu al liderilor europeni ar permite imediat organizarea unei conferinte interguvernamentale, in cursul careia ar putea fi decisa baza legala a unei asemenea proceduri, noteaza Rompres. In momentul de fata, un referendum la nivel european ar avea doar o valoare simbolica, fara un rol decizional. Schussel considera ca un astfel de referendum trebuie sa aiba loc "intr-o buna zi", iar Constitutia ar fi validata doar daca ar fi acceptata de mai mult de jumatate din populatia europeana si mai mult de jumatate dintre statele membre.
Schussel a mai propus si anul trecut organizarea unui referendum la nivel european, dar liderii din celelalte tari europene nu au fost foarte incantati de aceasta idee. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.