Nu exista o stanga veritabila in Romania! Ea s-a stins odata cu disparitia PSM si, ulterior, a PSDR-ului condus de regretatul Sergiu Cunescu, a retragerii lui Ilie Verdet de pe esichierul politic post-decembrist si a trecerii in s.r.l.-ul PSD a unor
Nu exista o stanga veritabila in Romania! Ea s-a stins odata cu disparitia PSM si, ulterior, a PSDR-ului condus de regretatul Sergiu Cunescu, a retragerii lui Ilie Verdet de pe esichierul politic post-decembrist si a trecerii in s.r.l.-ul PSD a unor oameni precum Mohora si Athanasiu. In ceea ce priveste faclia de stanga a PSD aceasta a fost, asa cum am aratat in cateva editoriale, mentinuta doar de Ion Iliescu si de un grup de interese care miza (mai mizeaza, inca?) mai mult pe bonhomia fostului sef al statului - la adapostul careia sa isi poata face niscaiva afaceri - decat pe credinta in valorile stangii. De fapt, intreaga stanga romaneasca a fost si este marcata de o disperanta lipsa de autenticitate cauzata de hiatusul dintre discurs si actiune. In ultimii cincisprezece ani, averile cele mai mari s-au acumulat la adapostul nerusinat al doctrinei si discursului de stanga!
Nu exista o dreapta veritabila in Romania! Afirm acest lucru, tocmai de pe pozitia celui care crede in nevoia unei guvernari de dreapta veritabila in aceasta tara - ca si premisa a acumularii de capital. Exista in acest moment doar o guvernare democratica. Este, probabil, prima de acest gen. Prima guvernare care s-a luat de guler cu coruptia din Justitie, Administratie si societate, in general. Prima care ne-a demonstrat ca un presedinte de tara poate si trebuie sa se prezinte la un proces in care este citat. Prima care incearca disperata si, evident, marcata de efort sa se alinieze exigentelor democratice pan-europene. Prima care vrea sa ofere cetateanului credinta reala in faptul ca institutiile Statului raman in slujba cetateanului si nu isi mai propun sa sfideze cetateanul. Prima! Intreprinderea este, fara doar si poate, de proportii ciclopice. De aceea, icniturile Bucurestiului se aud pana la Bruxelles. Este cat se poate de evident ca actuala putere guverneaza, deocamdata, doar avand telul vadit al readucerii Romaniei la normalitatea democratica si la stabilizarea unei economii de piata (declarata !?) functionala. Atat! (Din punctul meu de vedere este meritoriu si atat!). Cautarile identitare vin, insa, sa sustina punctul de vedere al subsemnatului legat de inexistenta autenticitatilor doctrinare.
PD vrea sa devina popular; PSD cocheteaza, dupa parerea mea, cu un soi de social-liberalism pe care nici el nu il intelege pe deplin; PUR a devenit Partid Conservator, in conditiile in care nimanui nu ii este limpede ce anume conserva partidul domnului Voiculescu; PNL (cel mai apropiat de ideea de autenticitate doctrinara!) a avut, deja, parte de o incercare de reorientare spre curentul popular, incercare ramasa, insa, fara ecou; PRM (care, oricum nu are o doctrina structurata) a facut valva pe tema virarii spre curentul popular iar acum pare ca va ramane, totusi, la inconsistenta doctrinara a nationalismului; UDMR ramane cantonat in ingustimea partidului etnic, incapabil sa isi anihileze propriile limitari si fara sa poata sa depaseasca alinierea la cadrul trasat de gruparea-matrice aflata la guvernare (indiferent daca aceasta matrice se numeste PNL, PSD, PD sau CDR).
Din nefericire pentru noi, nu se poate spune ca cineva abandoneaza realmente stanga sau dreapta, din moment ce ele nu au fost si nu sunt autentice. Din nefericire pentru noi, inautenticitatea aceasta a fost posibila in conditiile in care s.r.l.-ul PSD a stabilit regulile timp de zece ani (si, ca atare, a sustinut legi, oameni si institutii ale Statului) in functie de interese pseudo-mafiote si nicidecum relativ la principii doctrinare si legitati democratice. Pe un asemenea teren, cei putini ramasi fideli prinicipiilor si valorilor s-au vazut nevoiti sa se adapteze - in proportii diferite - realitatilor pseudo-democratice impuse de PSD de la Palatul Victoria si din Parlament si de Ion Iliescu de la Cotroceni (indiferent daca "adaptatii" erau la stanga sau la dreapta).
Clasa politica din Romania trece, in acest moment, printr-o perioada de reasezare doctrinara. Parte datorita rezultatelor alegerilor generale, parte datorita exigentelor Uniunii Europene, parte datorita vointei politice a actualei guvernari democratice a tarii. Cert este ca, abia dupa ce apele se vor aseza, cetateanul va putea alege in cunostinta de cauza pentru unul sau pentru altul dintre curentele politice si ofertele electorale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.