Strazile Bucurestilor au fost partial albite, partial colorate, de marsurile paralele ale sindicalistilor. In alb Sanatatea, de la halate. Mai picanta a fost Agricultura, in rosu si verde, de la rosii si castaveti si miros de ceapa degerata. Circulat
Strazile Bucurestilor au fost partial albite, partial colorate, de marsurile paralele ale sindicalistilor. In alb Sanatatea, de la halate. Mai picanta a fost Agricultura, in rosu si verde, de la rosii si castaveti si miros de ceapa degerata. Circulatia Capitalei a fost bulversata timp de ore bune, fara ca nici un bucurestean sa afle de ce. A fost primul atac concertat la noua Putere. Primii au vrut sa atraga atentia asupra finantarii sistemului sanitar, iar ceilalti asupra situatiei "dezastruoase din agricultura". Marsurile sindicale au fost foarte ordonate, manifestantii fiind extrem de disciplinati, sub strica supraveghere a jandarmilor, care nu au lasat nici o portita pentru actiuni cat de cat mai "colorate". Cei mai interesati de marsurile sindicalistilor s-au aratat turistii straini din centrul orasului, care nu au scapat ocazia de a face cat mai multe fotografii. Gigi Becali a nimerit cu Maibach-ul ca musca patriota in miere in mijlocul demonstrantilor.
Peste 4000 de sindicalisti din Federatia Sanitas, afiliata la CNSLR-Fratia, au protestat ieri in Capitala, pe muzica, "ca urmare a refuzului Ministerului Sanatatii (MS) de a-si asuma angajamente ferme in ceea ce priveste finantarea sistemului sanitar in a doua jumatate a anului". Protestul a inceput la ora 11.00, in Piata Revolutiei, si a continuat cu un mars, pe traseul clasic, Bd. Magheru - Piata. Romana - Piata. Victoriei. Traficul rutier a fost dat peste cap si pentru ca nu au primit aprobare sa stationeze in fata Guvernului, sanitarii au traversat Piata. Victoriei foarte incet, blocand si aici circulatia. Cu saci rupti in spinare - pe care era scris "Bugetul Sanatatii", protestatarii au dansat pe un fundal sonor destul de saltaret si au scandat lozinci impotriva conducerii MS. Sanitas a cerut plata integrala a salariilor si sporurilor specifice, potrivit legii si contractului colectiv de munca la nivel de ramura; acordarea a 20 de tichete de masa lunar pentru fiecare salariat, pe intreg parcursul anului 2005; acordarea celui de-al 13-lea salariu; protectia locurilor de munca si renuntarea la disponibilizari de personal. Potrivit presedintelui Sanitas, Marius Petcu, protestul de ieri reprezinta ultima forma de lupta sindicala inainte de declansarea grevei de avertisment si a grevei generale care vor fi organizate tot in aceasta luna. La Palatul Victoria, o delegatie a salariatiilor din sistemul sanitar a depus un memoriu.
Un minister neinteles
MS considera protestul de ieri, o consecinta a faptului ca liderii Sanitas nu sunt deschisi negocierilor, acestia neintelegand ca MS nu poate accepta sa-si asume obligatii pentru care nu exista resurse bugetare. "Solicitarile Sanitas, prezentate intr-un Protocol, la mitingul din 19 mai 2005, aveau o formulare mult prea generala in ceea ce priveste modul de acordare a tichetelor de masa si monitorizarea unitatilor sanitare care nu au fondurile necesare pentru ca nu isi realizeaza indicatorii de finantare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau pentru ca au datorii foarte mari, acumulate din 2003-2004. Acesta a fost singurul motiv pentru care conducerea MS nu a putut accepta aceasta formula de protocol. MS a facut trei contrapropuneri pentru acest protocol, insa acestea au fost refuzate de Sanitas".
"Lasa-ne, Fluturasule!"
Protestul sindicalistilor din agricultura, Agrostar, a inceput, tot la ora 11, dar din Piata Charles de Gaulle. Aici, mitingul a fost animat si de prezenta lui Gigi Becali, ce trecea intamplator pe acolo cu Maibach-ul. El nu a ratat ocazia de a pomeni "jaful" din tara, discursul fiind incheiat de sindicalisti cu urari de bine pentru Steaua. Cei peste 1000 de lucratori, insotiti de 2 tractoare, cel ce deschidea coloana fiind impodobit cu trandafiri - si 4 camioane cu remorcile pline de grau, nu au avut voie sa se opreasca in fata Guvernului, dar trecere prin Piata Victoriei a fost acompaniata de un cor de fluieraturi si huiduieli, sindicalistii aruncand grau pe jos. Explicatia lor este ca asa au vrut sa-si arate nemultumirea "fata de scoaterea a 60.000 de tone de grau din rezervele statului, desi pe stocurile producatorilor agricoli exista suficiente cantitati pentru a acoperi necesarul pietei". Atmosfera s-a revigorat in fata Ministerului Economiei si Comertului, pentru ca sa culmineze la Ministerul Agriculturii. Pe tot parcursul mitingului, sindicalistii au scandat lozinci, cu iz de stadion, cele mai multe avandu-l in centru pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur; "Lasa-ne, Fluturasule!" se pare ca a fost cea mai placuta manifestantilor. In fata portii principale de la minister, fermierii au lasat ladite cu rosii, castraveti si ceapa, pentru ca oficialii sa priceapa ca, desi subfinantata, agricultura produce. O delegatie a sindicalistilor, in frunte cu Nicolae Stefan, liderul Agrostar, si Dumitru Costin, seful BNS, au avut o intrevedere cu secretarul de stat Nicolae Lazin- in lipsa ministrului, plecat in vizita oficiala in Japonia - caruia i-au lasat o lista cu revendicarilor sindicalistilor. Lazin a declarat ca lista de revendicari a sindicalistilor a avut in centru masurile necesare pentru asigurarea unei agriculturii compatibile cu cea a UE si a dat asigurari ca ministrul Flutur va analiza situatia cu sindicalistii, cat mai curand. Stefan a promis ca, daca Guvernul nu i-a masurile ce se impun, dupa campania agricola preconizeaza ca drumuri nationale importante sa fie blocate cu produse agricole ce nu s-au putut vinde din cauza politicilor agricole proaste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.