Israelienii au inceput, ieri dimineata, eliberarea unui grup de 405 detinuti palestinieni, in inchisorile gestionate de administratia penitenciarelor, precum si in centrele de detentie ale armatei, a anuntat un purtator de cuvant al administratiei pe
Israelienii au inceput, ieri dimineata, eliberarea unui grup de 405 detinuti palestinieni, in inchisorile gestionate de administratia penitenciarelor, precum si in centrele de detentie ale armatei, a anuntat un purtator de cuvant al administratiei penitenciarelor, citat de Mediafax. Duminica, Guvernul premierului Ariel Sharon a aprobat eliberarea a aproximativ 400 de detinuti palestinieni, neimplicati in atacuri mortale. "Israelul este foarte critic la adresa Autoritatii Palestiniene, in legatura cu tot ceea ce priveste aplicarea masurilor decise la summitul de la Sharm el-Sheikh, insa trebuie sa consolidam elementele moderate din cadrul Autoritatii si sa ne respectam angajamentele", a declarat Sharon.Premierul si-a asumat, la 8 februarie, angajamentul de a elibera 900 de detinuti palestinieni din totalul de aproximativ sapte mii, aflati in inchisorile israeliene.Un prim grup de 500 de detinuti a fost eliberat la 21 februarie, celelalte actiuni de acest gen fiind insa blocate dupa un atentat sinucigas comis la Tel Aviv de Jihadul Islamic, la 25 februarie, soldat cu cinci morti.Curtea Suprema a respins apelurile prezentate de mai multe organizatii de extrema-dreapta care se opuneau eliberarii acestui nou grup de detinuti. Noile eliberari au fost prezentate de postul militar de radio israelian drept un gest menit sa consolideze pozitia lui Sharon si "sa-i multumeasca pe ame-ricani", care exercita presiuni asupra Israelului sa-l sustina pe liderul palestinian.Presedintele comisiei parlamentare pentru Aparare si Afaceri Externe, Yuval Steinitz, a criticat, in termeni duri, eliberarea detinutilor palestinieni. "Suntem intr-o situatie absurda, palestinienii pregatesc atacuri sinucigase iar noi eliberam detinuti", a comentat el. Steinitz s-a referit la un comunicat al politiei, referitor la arestarea a cinci palestinieni din Jihadul Islamic, care ar fi implicati in organizarea unui dublu atentat sinucigas la Ierusalim. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.