Dupa derularea conferintei de presa a jurnalistilor rapiti, incertitudinea asupra operatiunii de eliberare a acestora, in loc sa se fi lamurit, mai mult s-a adancit. Am fi vrut sa putem scrie ca totul ne e clar. Dimpotriva, impresia ca am asistat la
Dupa derularea conferintei de presa a jurnalistilor rapiti, incertitudinea asupra operatiunii de eliberare a acestora, in loc sa se fi lamurit, mai mult s-a adancit. Am fi vrut sa putem scrie ca totul ne e clar. Dimpotriva, impresia ca am asistat la un bluf e mult mai staruitoare decat cu o zi in urma. In fapt, fostii ostatici nu ne-au spus nimic. Nu ne-au dat raspunsul la o serie de intrebari, cu care, in primul rand ei, ca ziaristi, trebuie sa si le fi pus. Faptul ca nu au raspuns dovedeste ca Marie-Janne, Sorin si Ovidiu cunosc dedesubturile intregii afaceri si se comporta mai mult ca niste agenti ai serviciilor secrete, in serviciul Cotrocenilor, decat ca niste jurnalisti.
1. Care sunt informatiile clasificate pe care le-ar putea detine, atat de explozive, incat ar putea pune in pericol Coalitia in Irak? Sa fim seriosi! Fireste ca nimeni n-ar vrea sa fie in pielea jurnalistilor, dar blatul pus la cale de Omar Hayssam si Mohamed Munaf ar putea eventual arunca in aer legaturile dintre PSD si Mafia araba din Romania decat desfasurarile de forte din Irak. Fapt care, trebuie sa recunoastem, ii convine de minune lui Traian Basescu. Chiar si tatal lui Marie-Janne, senatorul PSD Vasile Ion a simtit trendul si, dupa ce, cu cateva luni in urma, sfasiase in fata camerelor de luat vederi steagul Aliantei DA, aum s-a declarat gata sa se inscrie in Partidul Democrat.
2. Intrebarea pe care si-au pus-o toti jurnalistii prezenti la conferinta de presa a fost de ce a mai avut loc o astfel de intalnire, daca fostii ostatici n-au putut raspunde la nici o alta intrebare in afara celor legate de modul in care a decurs rapirea, un fel de scenariu indo-hollywoodian. De fapt, de trei zile, sunt aceleasi fraze explicative, in care presa nu prea mai crede. Fraze ce par a fi invatate pe de rost in perioada de carantina.
3. Imediat dupa eliberarea jurnalistilor, Traian Basescu a sustinut ca operatiunea a fost o reusita 100% a serviciilor secrete romanesti. A si multumit, oficial, SRI si SIE. Dimpotriva, postul Al-Jazeera a afirmat ca eliberarea s-a facut la cererea unui lider spiritual, cu mare trecere la rapitori. Al-Jazeera, fata de Basescu, a prezentat si probe, imagini video in care unul din rapitori explica motivele pentru care jurnalistii urmeaza sa fie pusi in libertate. Nici vorba de serviciile secrete romanesti. Ba mai mult, comentatorii postului quatariot sustineau ca eliberarea a avut legatura cu actiuni repetate ale politiei irakiene si cu arestarea a noua cetateni irakieni.
4. Cu o zi inainte de eliberarea romanilor, Basescu pregatea opinia publica din Romania, atentionand ca n-ar fi exclus ca aceasta sa vada, oricand, la televizor executii si capete taiate. La acea ora, celula de criza se astepta la ceea ce-i mai rau. Aceste informatii au provenit, in mod cert, de la serviciile secrete, aceleasi care au intretinut starea de incertitudine, care au dezinformat mass-media si care au consolidat santajul politic la adresa PSD, prin filiera Omar Hayssam.
5. In dimineata aceleiasi zile a eliberarii, o delegatie de reprezentanti ai comunitatii arabe din Romania lua calea aerului spre Bagdad. La aeroport, liderul delegatiei declara ca deplasarea se face in colaborare cu celula de criza. Ce mai cautau arabii la Bagdad, daca serviciile secrete romanesti erau deja calare pe situatie si dupa numai cateva ore, in jurul pranzului, s-a difuzat stirea conform careia ostatecii erau liberi?
6. Daca operatiunea a fost o reusita 100% a serviciilor secrete romanesti, cum a ajuns Mohamend Munaf direct in mainile americanilor?
7. O actiune a serviciilor secrete romanesti pe teritoriul Irakului nu se putea desfasura fara aprobarea fortelor SUA. Or, Basescu n-a pomenit nimic de implicarea serviciilor americane.
8. Este suspecta graba cu care Parchetul General, care ancheteaza cazul, s-a grabit sa faca publica varianta pusa la dispozitie de catre serviciile secrete romanesti asupra unui caz, altfel, extrem de secretizat.
9. La fel de suspect e faptul ca nici unul dintre jurnalistii rapiti n-a mentionat nimic despre scenariul Parchetului, despre licitatia cu zaharul, despre teroristul Al-Sahar (Fiul Desertului - un nume total impersonal) etc.
10. Este interesant cum cei trei au, in totalitate, acelasi punct de vedere. Nici o fraza rostita de oricare dintre ei nu e iesita din tipar. Nu apare nici o contradictie. Desi apartin unor trusturi de presa diferite, toti functioneaza la unison. Lucru mai rar intalnit la niste jurnalisti...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.