Relatiile diplomatice intre Romania si Italia au fost stabilite la 6/18 decembrie 1879, cand primul trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Italiei la Bucuresti, Giuseppe Tornielli, isi prezinta scrisorile de acreditare. Prin stabilirea rel
Relatiile diplomatice intre Romania si Italia au fost stabilite la 6/18 decembrie 1879, cand primul trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Italiei la Bucuresti, Giuseppe Tornielli, isi prezinta scrisorile de acreditare. Prin stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua state, agentia diplomatica romana din Roma este ridicata la rangul de legatie (14/26 ian. 1880), N. Kretzulescu fiind acreditat in calitate de de ministru plenipotentiar (3/15 feb. 1880). La 10 martie 1964, Guvernele Romaniei si Italiei ridica reprezentantele lor diplomatice la nivel de ambasada.
Relatii bilaterale romano-italiene se desfasoara in baza Tratatului de prietenie si colaborare intre Romania si Republica Italiana, care a fost semnat la 23 iulie 1991, la Bucuresti, de ministrul Afacerilor Externe Adrian Nastase si omologul sau italian Gianni de Michelis.
Romania si Italia au dezvoltat o relatie privilegiata si in ceea ce priveste dimensiunea economica, Italia fiind din ianuarie 1997, principalul partener comercial al Romaniei, ocupand constant locul intai, atat in ce priveste volumul total de schimburi comerciale, cat si ponderea exportului si importului Romaniei.
La 31 octombrie 2004, volumul total al schimburilor comerciale era de 7011,6 mil. euro, din care 3357,1 mil euro - export si 3654,5 mil. euro - import. In 2004, volumul investitiilor italiene in Romania era de 530,4 milioane euro. In Romania exista 15.515 firme cu capital mixt.
Principalele societati italiene prezente in Romania sunt: Ansaldo (centrala nuclear-electrica de la Cernavoda), Italstrade (modernizare aeroportul Bucuresti-Otopeni si constructie si modernizare autostrazi), Agip Petroli (statii de distributie a produselor petrolifere), Incom (confectii si tricotaje), Butan Gas (imbuteliere gaz metan), Stefanel (confectii), Benetton (confectii), Lotto (confectii), Zanussi (electrocasnice), Fiat (autoturisme), Fiat-Iveco (autocamioane, autobuze si microbuze), grupul Nusco (prelucrarea lemnului), Natuzzi (mobila), Beltrame (siderurgie).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.