Fara indoiala, toata lumea s-a bucurat la aflarea vestii ca Marie-Jeanne, Ovidiu si Sorin s-au intors vii si nevatamati. Orice s-ar spune, a fost o experienta traumatizanta. Insa nimeni nu a spus un mare adevar. Din momentul salvarii, cei trei nu mai
Fara indoiala, toata lumea s-a bucurat la aflarea vestii ca Marie-Jeanne, Ovidiu si Sorin s-au intors vii si nevatamati. Orice s-ar spune, a fost o experienta traumatizanta. Insa nimeni nu a spus un mare adevar. Din momentul salvarii, cei trei nu mai sunt jurnalisti. De cand au fost preluati si prelucrati de catre serviciile secrete, au devenit cetateni cu libertati restranse. Orice jurnalist, prin natura meseriei sale, are datoria morala de a spune adevarul, de a povesti, in asemenea situatii, cu lux de amanunte ce a vazut si ce a trait. Din pacate, ei si-au pierdut dreptul la libera exprimare cazand - nu stim inca de ce - sub incidenta legii privind siguranta nationala.
Astfel, este greu de inteles de ce Marie-Jeanne, Ovidiu si Sorin au mai dat interviuri si au acceptat sa participe la o conferinta de presa transformata - cu intregul concurs al organizatorilor - intr-un circ ieftin chiar si pentru Balcani. Cel mai probabil, initiativa a apartinut tot celor care ii dirijeaza si le indica ce au voie si ce nu sa zica in public. Conferinta de presa de ieri a avut darul de a incinge si mai mult spiritele, alimentand scenariile care sustin complicitatea cu rapitorii. La fel de mult a dat de banuit si cum au incercat sau au evitat sa raspunda la intrebari. Marie-Jeanne a acaparat discutia si a cautat permanent aprobarea in privirile lui Ovidiu si Sorin. De asemenea, la fiecare interventie a celor doi, privea speriata catre ei, ca si cum s-ar fi temut. Lucru de inteles, daca se ia in calcul ca, intre interviul acordat de Ohanesian si cele declarate la Prima Tv, exista neconcordante. De banuit a dat si faptul ca Ovidiu, incercand sa evite o intrebare privind eventualele sale legaturi cu serviciile secrete, a recomandat citirea "printre randuri" a interviului pe care l-a dat anterior in "Romania Libera". In schimb, Sorin - cel care imbracase camasa portocalie a mortii - a tacut cea mai mare parte a timpului. Atunci cand a vorbit, a cerut doar intelegere pentru ca nu au voie sa spuna mai mult.
Cei trei ziaristi rapiti in Irak au tinut ieri, timp de aproximativ doua ore, o conferinta de presa, in cadrul careia nu au raspuns la nici una din intrebarile directe care le-au fost adresate, rezumandu-se sa repete incontinuu aceleasi lucruri pe care le-au spus din momentul sosirii in tara. Cu o singura exceptie, care de altfel a constituit si bomba de presa. Declaratia lui Ovidiu Ohanesian, nuantata de Sorin Miscoci, potrivit careia daca ar spune anumite lucruri, ar pune multe vieti in pericol, deoarece cei din Irak sunt foarte atenti la ce spun ei. In rest, Marie Jeanne, Miscoci si Ohanesian au refuzat categoric sa raspunda intrebarilor directe, incomode si sa furnizeze raspunsurile pe care o tara intreaga le astepta. Marie-Jeanne a vorbit cel mai mult, a monopolizat discutia, impresia generala fiind, ca si in timpul in care cei trei au fost tinuti captivi in Irak, ca ea ar fi "liderul" grupului. Refuzul lor, uneori chiar vehement, de a raspunde intrebarilor directe, a provocat nemultumirea marii majoritati a ziaristilor prezenti la conferinta. Multi dintre jurnalisti se intrebau care a fost scopul organizarii acestei conferinte, in conditiile in care Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci au repetat incontinuu aceleasi lucruri ca si pana acum. Dupa aproximativ doua ore, la finalul conferintei, cei trei nu numai ca nu lamurisera incalcita rapire, dar reusisera sa dea nastere la multe alte intrebari, la alte speculatii. Intrebari la care se vor da raspunsuri peste 50 de ani sau poate mai devreme, asa cum a aratat Ohanesian.
Conferinta a provocat nemultumirea ziaristilor prezenti. In momentul in care Prima TV anunta organizarea evenimentului, a impus conditii jurnalistilor care doreau sa participe. Interzicerea camerelor de luat vederi in sala a fost doar unul dintre motivele care i-au infuriat pe reprezentantii presei care asteptau, cu nerabdare, de multe zile, elucidarea multor aspecte din acest caz. Organizarea a creat de la inceput o bariera de comunicare intre cei prezenti in sala si cei trei trei, iar moderatorii nu au facut decat sa creeze o atmosfera tensionata fata de ziaristii din sala.. Contrar modului de derulare a unei conferinte obisnuite de presa, in sala a fost instalat un microfon fix la care ziaristii puteau formula intrebarile, maxim doua de fiecare. Tensiunea a crescut odata cu refuzul celor trei de a raspunde la intrebarile directe, ajungandu-se, in cateva randuri, ca vocile moderatorilor sa le acopere pe cele ale ziaristilor din sala. Moderatorii au intervenit in unele cazuri, intrerupand raspunsurile celor trei si incercand sa convinga ziaristii sa nu puna mai multe intrebari decat fusese stabilit. Poate ca o conferinta "fara pretentii", intr-o sala in care vorbitorii sa nu fie urcati pe o scena, ci sa se afle mai aproape de public ar fi fost mai eficienta. S-ar fi dat cel putin impresia ca se vorbeste de la ziarist la ziarist, evitandu-se vacarmul.
"Am uitat sa iau Extraveral"
Cu cateva minute inainte de inceperea conferintei de presa, Marie Jeanne parea agitata, spunandu-i lui Ohanesian ca "am uitat sa iau Extraveral". Ea a fost intrebata daca are o explicatie pentru faptul ca Sorin Miscoci a fost perceput ca "o victima nevinovata". La aceasta intrebare "cu bataie directa", aluzie la faptul ca s-a speculat mult ca ea ar fi stiut de rapire, Marie-Jeanne a precizat ca nu are nici un raspuns. "Nu am avut timp sa parcurg tot ce s-a scris in presa. Nu am nici un raspuns la aceasta intrebare. Nu stiu de ce Sorin Miscoci a fost perceput ca o victima nevinovata. In prezent se deruleaza o ancheta care o sa scoata adevarul la iveala. Sorin este operatorul meu preferat. S-au facut tot felul de speculatii in legatura cu implicarea lui Omar Hayssam. Va repet, ancheta care se face va scoate adevarul la iveala", a spus ea. Intrebat care a fost cel mai greu moment din perioada captivitatii, Ohanesian a spus ca atunci cand Miscoci a fost imbracat in costumul portocaliu. "M-am blocat psihic. A fost greu!", a spus el. Continuand, Ohanesian a facut o declaratie "bomba", care a fost nuantata la final de Miscoci. "Va rog sa intelegeti ca nu putem spune anumite lucruri pentru ca punem in pericol viata unor persoane", a spus acesta. Imediat, ziaristii au intrebat despre ce este vorba, cine sunt acele persoane, solicitand precizari si lamuriri. "Nu pot sa spun mai mult. De ce nu intelegeti. Cand se vor putea spune aceste lucruri, ele vor fi spuse, si o sa vedeti ca am avut dreptate. O sa inteleaga toata lumea atunci". Instantaneu, presa prezenta la conferinta a strigat in cor: "Cand, peste 50 de ani!". "Peste 50 de ani, da. Sau poate mai repede", a aratat Ohanesian.
Ohanesian face ancheta proprie
Cei trei si-au exprimat increderea in ancheta autoritatilor privind rapirea lor, insa Ohanesian a spus ca va face propria ancheta, deoarece trebuie sa clarifice "anumite lucruri". Intrebat de ce simte nevoia sa faca o ancheta proprie, el a precizat ca a scris mai multe materiale referitoare la serviciile secrete romanesti, adaugand ca in perioada detentiei i-au trecut prin cap multe scenarii. "Problema ma priveste si trebuie sa clarific anumite lucruri", a mai spus Ohanesian, adaugand doar ca acest lucru "va lua timp" si refuzand sa faca alte precizari. Marie-Jeanne a sustinut ca in perioada detentiei din Irak, Ohanesian a fost batut si amenintat cu arma, pentru ca nu a respectat anumite reguli. Ohanesian a confirmat, dar a refuzat vehement sa dea detalii, "pentru a nu pune in pericol viata unor oameni". Intrebati daca au fost audiati de autoritati pana in prezent, Marie Jeanne a pus ca nu. "Nu ne-a spus nimeni ca am fi audiati. Am facut debriefing, am vorbit cu niste oameni si am spus tot ce stiam. Nu ni s-a spus ca ar fi fost vorba de o audiere", a precizat Marie-Jeanne Ion.
Hartie igienica, un cadou de la rapitorii bucurosi
Jurnalista de la Prima Tv a declarat ca in momentul in care au fost eliberati, gardienii pareau fericiti ca scapa de ei. "Mi-e greu sa-mi explic de ce rapitorii s-au bucurat cand ne-au eliberat. Mie chiar mi-au facut cadou un sul de hartie igienica". Intrebati daca in perioada detentiei au auzit de alte persoane care ar fi fost sechestrate in aceeasi locatie cu ei, cei trei jurnalisti au spus doar ca au fost legati la ochi, refuzand sa comenteze. La insistentele participantilor la conferinta de presa, privind posibilitatea ca jurnalista franceza Florence Aubenas sa fie detinuta de aceeasi grupare, Marie Jeanne Ion a evitat sa dea un raspuns concret si a cerut intelegere. Ei au aratat ca pretul biletelor de avion pentru deplasarea in Irak a fost suportat de Mohammad Munaf, sustinand ca nu stiu cine a platit cazarea lor in Bagdad. "Nu am luat nici un ban pentru deplasare, am avut niste bani de la Prima. Biletele de avion le-a platit Munaf, dar puteam oricand sa-i dam banii inapoi", a spus Marie Jeanne. Ea a declarat ca nu stia foarte multe despre afacerile lui Mohammad Munaf, sustinand ca nu a fost vorba despre o sponsorizare a deplasarii, pentru ca "pana la urma Prima Tv putea sa achite costurile". Marie Jeanne a precizat ca postul de televiziune le-a dat pentru deplasarea in Irak "bani de protocol", asa cum se procedeaza in cazul deplasarii oricarui jurnalist in afara tarii. Ea a precizat ca nu au stat la familia lui Munaf din Bagdad, considerand ca sunt mai in siguranta la hotel, aflat intr-o zona pazita si unde erau cazati multi jurnalisti.
Marie-Jeanne: "Nu am nici o legatura cu rapirea"
Marie-Jeanne a negat acuzatiile potrivit carora ar fi implicata in scenariul rapirii. "Nici un om sanatos la cap nu ar face un asemenea lucru", a spus ea. A afirmat si ca dupa eliberare, cand a auzit de posibila implicare a lui Munaf in rapire, a crezut ca este un scenariu de film prost. Ovidiu Ohanesian a sustinut ca nu il cunoaste pe omul de afaceri sirian, dar ca a citit in presa despre afacerile lui. El a mai spus ca l-a cunoscut pe Munaf prin telefon, ca s-a intalnit apoi de doua ori cu el, dintre care o data pentru a-i da actele si fotografia pentru obtinerea vizei. A mentionat si ca a fost anuntat despre deplasarea in Irak de "o alta persoana", dar a refuzat sa dea detalii, precizand ca nu poate sa comenteze, deoarece exista o ancheta in derulare. Ohanesian a negat ca ar avea vreo legatura cu serviciile secrete si nu a vrut sa comenteze afirmatia potrivit careia are surse in aceste servicii. Cei trei au mai spus ca nu stiu de implicarea vreunui ofiter MApN pentru obtinerea vizelor lor.
"S-a negociat, dar nu stim ce"
Referindu-se la Hayssam, Marie-Jeanne a spus ca despre multi oameni s-a scris in presa ca ar avea afaceri dubioase, dar ca de aici si pana la retinerea de catre procurori este cale lunga. A tinut sa-i multumeasca in mod deosebit lui Traian Basescu, spunand ca ajutorul acestuia a fost de o importanta capitala. "Eu si familia mea ii suntem extrem de recunoscatori presedintelui, pentru ca fara el nu mai scapam". Ea a mai aratat ca "s-a negociat si pentru ca au fost niste oameni care au stiut sa o faca", adaugand ca nu stie ce s-a negociat si ca nu stie cine i-a rapit. Marie-Jeanne a afirmat insa ca este vorba despre "oameni care lupta pentru niste idealuri ale lor". Ea a mai spus ca nu crede ca sunt talhari, dar ca nu poate sustine acest lucru cu certitudine. "Pe parcursul captivitatii, au fost facute cinci inregistrari video cu noi si una audio, toate fiind realizate in aceleasi conditii. Inregistrarea audio a fost facuta dupa una video". Jurnalistii au mai precizat ca ei le-au dat rapitorilor, la cererea acestora, numerele de telefon din redactia Prima Tv si ca mesajele pe care le transmiteau in inregistrari erau impuse de rapitori. Au mai spus ca inregistrarile erau facute intr-o incapere situata deasupra beciului in care erau tinuti si ca nu stiu daca au fost detinuti pe toata durata captivitatii de aceeasi grupare. Ohanesian a apreciat insa ca a fost o singura grupare.
"Go Romania"
Referindu-se la momentul eliberarii, Marie Jeanne a spus ca nu a fost vorba despre o actiune in forta a politiei irakiene. "Am fost eliberati la pachet toti patru, fiind lasati pe o strada din Bagdad, de unde am fost preluati. Cei care ne-au preluat nu erau arabi. Rapitorii ne-au spus "Go Romania" si ne-au urcat intr-o masina. N-am fost in custodia autoritatilor americane nici macar o clipa. Munaf a plecat la ambasada americana.
La sfarsitul conferintei, Sorin Miscoci a nuantat declaratia bomba pe care o facuse Ohanesian, fara a da detalii suplimentare, astfel incat s-au creat noi intrebari. "Deocamdata nu putem spune mai multe lucruri. Ei, cei de acolo, din Irak, vor fi foarte atenti la ce spunem in aceasta conferinta de presa. Vor fi foarte atenti la ce am vorbit. Sunt vieti in pericol acolo, nu am fost singurii rapiti. Daca ne scapa ceva ce nu trebuie, pot muri oameni. In timpul in care am fost tinuti captivi, stiam ca ne pot omori daca in presa din Romania aparea ceva ce nu trebuia. E vorba de constiinta noastra, stim prin ce trec oamenii rapiti. Va rugam sa nu faceti nici o speculatie cu privire la nationalitatea cetatenilor rapiti pentru ca le puneti viata in pericol. Va rugam sa nu faceti nici un fel de speculatie vizavi de nici un nume, nici o nationalitate, nimic!", a spus Miscoci.
Cei trei au plecat de la conferinta escortati de agenti de paza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.