Societatea Romana de Televiziune aplica arbitrar si selectiv legislatia privind achizitiile publice de lucrari, fapt generat de ambiguitatea cadrului legislativ in care isi desfasoara activitatea, potrivit unui raport de audit realizat de Curtea de C
Societatea Romana de Televiziune aplica arbitrar si selectiv legislatia privind achizitiile publice de lucrari, fapt generat de ambiguitatea cadrului legislativ in care isi desfasoara activitatea, potrivit unui raport de audit realizat de Curtea de Conturi. Raportul privind performanta managementului in administrarea si utilizarea veniturilor proprii realizate de SRTv analizeaza managementul din aceasta institutie in perioada 2002-2004, el fiind trimis spre analiza Parlamentului. Curtea de Conturi da ca exemplu contractul cadru cu firma Future Telecom, incheiat prin procedura achizitiei dintr-o singura sursa. In opinia Curtii de Conturi, SRTv nu putea sa recurga, din punct de vedere legal, la un astfel de tip de achizitie deoarece contractul initial cu firma in cauza fusese incheiat in urma cu mai bine de trei ani. Pe de alta parte, Curtea de Conturi, remarca faptul ca cele peste 2,5 miliarde de lei reprezentand cheltuieli de protocol, facute, in anul 2004, in alte scopuri decat cele ale afacerii si care nu sunt deductibile, se datoreaza unui management de administrare si utilizare "neeconomicoasa si neeficienta ale resurselor financiare", deoarece acestea nu privesc interesul societatii. De altfel, se mai sustine ca aproape 1300 de angajati ai TVR ar fi beneficiat necuvenit de reducerea programului de lucru, cat si de sporurile acordate la salariul de baza. In replica, Televiziunea a sustinut ca includerea sporurilor in salariile de baza pe care cei 1260 de salariati din TVR le detinusera anterior an de an a reprezentat o decizie a partenerilor sociali, decizie care nu a eludat sau incalcat in vreun fel prevederile legale in vigoare. De asemenea, Curtea de Conturi a criticat si faptul ca majorarile salariale din SRR au fost acordate nedifentiat intregului personal si ca managementul institutiei nu i-a evaluat pe angajati, astfel incat acestia sa fie stimulati financiar pentru performantele lor. Raportul de audit al Curtii de Conturi privind performanta managementului in administrarea veniturilor proprii realizate de Societatea Romana de Radiodifuziune a fost inaintat Comisiilor pentru cultura si celor de buget-finante ale Parlamentului. In document se mentioneaza ca, in unele cazuri, SRR a platit unor cabinete de avocatura onorarii pentru consultanta si asistenta juridica, "fara a avea in vedere principiile calitatii gestiunii, respectiv al economicitatii, eficacitatii si eficientei". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.