Valentino, Versace, Moschino, Capucci, Balestra, Gianfranco Ferre, Emilio Pucci, in afara faptului ca sunt considerati monstri sacri ai industriei vestimentare internationale, acesti creatori mai au in comun originea italiana. Cateva dintre creatiile
Valentino, Versace, Moschino, Capucci, Balestra, Gianfranco Ferre, Emilio Pucci, in afara faptului ca sunt considerati monstri sacri ai industriei vestimentare internationale, acesti creatori mai au in comun originea italiana. Cateva dintre creatiile purtand semnaturile acestora si ale altor designeri renumiti ai Italiei se afla pentru o luna la Bucuresti, reunite intr-o expozitie gazduita de Muzeul National de Arta al Romaniei si intitulata "Fascinatia modei italiene, anii '50-'90", informeaza Rompres.
Colectia retrospectiva, reunind peste 70 de exponate apartinand Fundatiei Sartirana Arte din Italia, este deschisa publicului din initiativa Institutului Italian de Cultura din Bucuresti, si asteapta vizitatori din randul pasionatilor de moda, de istorie a costumului sau al simplilor iubitori de arta.
Piesele - rochii de gala, taioare, mantouri de blana, din cele mai variate texturi si taieturi ale liniei - ofera o veritabila lectie de istorie a ultimelor decenii din designul vestimentar, dar si din lumea artistica, unele dintre modele fiind creatii personalizate pentru actrite faimoase precum Marilyn Monroe sau Claudia Cardinale, in timp ce altele descriu ascensiunea unui Valentino sau Versace de la simple nume pe afisele de moda din Italia la uriasul "brand" mondial pe care il reprezinta astazi. Astfel, expozitia este completata cu o serie de schite din atelierul celebrului Valentino, datand din anii '50-'60. Debutul ascensiunii spectaculoase pe care a cunoscut-o moda din Italia la inceputul anilor '50, care pornea atunci o veritabila "ofensiva" impotriva stapanului absolut de pe podiumurile de "haute couture" care era Parisul, este marcat in expozitie de o creatie semnata Sorelle Fontana (circa 1952). O data cu Sorelle Fontana si semnatura acestei case de creatie pe rochia de mireasa purtata in 1949 de Linda Christian la nunta ei cu actorul Tyron Power incepe sa se scrie practic istoria modei italiene.
Expozitia include, de asemenea, veritabile opere de arta - o rochie de seara semnata Roberto Capucci, din 1970, decorata cu pietre si strasuri, asigurata la suma de 35.000 de euro, sau un deux-piece definitoriu pentru stilul Versace. Omagiu lui Andy Warhol, imprimeul reproduce chipul "inseriat" al lui Marilyn Monroe, o pagina celebra din istoria artei plastice contemporane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.