Cei 4000 de delegati la Conventia Nationala a PD din 25 iunie vor avea de ales intre o motiune populara si una social-democrata, dupa cum au anuntat ieri liderii PD, dupa sedinta Biroului Permanent National. Emil Boc si Adriean Videanu vor candida in
Cei 4000 de delegati la Conventia Nationala a PD din 25 iunie vor avea de ales intre o motiune populara si una social-democrata, dupa cum au anuntat ieri liderii PD, dupa sedinta Biroului Permanent National. Emil Boc si Adriean Videanu vor candida in tandem, presedinte - presedinte executiv, cu o motiune populara, ce va fi sustinuta de Vasile Blaga si Sorin Frunzaverde. Vicepresedintele Cezar Preda va candida cu o motiune social-democrata, el fiind sustinut de Radu Berceanu si Costica Canacheu. Dupa ce s-au sfatuit si cu presedintele Traian Basescu, liderii PD au ajuns la concluzia ca este mai simplu sa puna 4000 de delegati in fata a doua optiuni clare - populara si social-democrata. Mai mult, 4000 de voturi vor conferi noii conduceri o legitimitate de neconstestat, mai ales in cazul schimbarii orientarii politice. Oricum, ieri seara conducerea partidului s-a intalnit la sediul PD cu presedintele PPE, Wilfried Martens.
Doua motiuni intr-una
"Pana astazi am avut doua proiecte de motiuni populare si am ajuns la concluzia ca putem gasi o solutie comuna ca din doua proiecte sa facem o singura motiune solida", a aratat Adriean Videanu. Emil Boc a apreciat ca impreuna cu Videanu, Frunzaverde si Blaga vor transmite tuturor democratilor mesajul ca cei care cred ca PD "nu are, nu a avut si nu va avea un drum comun cu PSD" trebuie sa se alature acestui proiect. Boc a adaugat: "Trebuie sa punem de acord actiunea noastra politica din ultimii ani cu orientarea ideologica". Sorin Frunzaverde a insistat asupra faptului ca in Romania este nevoie de o grupare populara care sa prezinte interesele Romaniei in PPE. "Actiunea noastra politica a dovedit ca suntem un partid de centru", a subliniat Frunzaverde, precizand ca numele partidului nu se va schimba in cazul in care la Conventia Nationala se va vota in favoarea doctrinei populare.
Berceanu nu poate renunta la actuala doctrina
Cezar Preda, alaturi de sustinatorii sai, Radu Berceanu si Costica Canacheu, si-au expus si ei motivatiile pentru care au decis sa depuna o motiune social-democrata. Toti trei au afirmat ca nu doresc schimbarea orientarii politice a partidului. Preda a mentionat faptul ca motiune, va urma linia celei cu care Traian Basescu a castigat presedintia partidului in 2001, "Romania puternica. Romania social-democrata".
"Motiunea noastra vrea sa certifice modul in care PD isi vede, isi asuma identitatea. Nu sunt adeptul schimbarii identitatii partidului", a explicat Cezar Preda, adaugand ca de acum inainte in PD va fi o competitie "adevarata", fiecare motiune certificandu-se una pe alta. "Nu cred in schimbarea identitatii partidului", a mai spus Preda. La randul sau, Radu Berceanu a marturisit ca nu poate renunta la doctrina social-democrata, el declarand ca isi mentine aceste convingeri. "Eu imi mentin aceasta convingere. Cred ca PD trebuie sa ramana un partid social-democrat modern, de centru-stanga. Cred ca nu-mi pot schimba declaratiile de acum 15 ani doar pentru ca pe plan european exista o invitatie catre PD", a spus Berceanu. El a amintit ca PD a castigat alegerile fiind social-democrat, iar acum partidul nu poate veni sa le spuna votantilor sai: "V-am pacalit. Dupa ce ne-ati dat puterea, ne ducem in alta parte sa facem alte lucruri". Berceanu a atras atentia ca, in prezent, PD este partidul cotat cel mai bine in sondaje, context in care schimbarea orientarii este "o greseala foarte mare pentru PD si un cadou nesperat pentru PSD". "Sunt partide care au cazut de la guvernare dar in nici un caz nu-si schimba doctrina, iar noi vrem sa facem o inventie mondiala si cand am ajuns la guvernare vrem sa ne schimbam doctrina", si-a continuat Berceanu pledoaria. Iritat, el i-a replicat lui Emil Boc faptul ca desi sustine doctrina social-democrata, nu inseamna ca adeptii acesteia au "o directie comuna" cu PSD. "E ca si cum ai spune ca cei care sustin curentul popular au o directie comuna cu PRM, PNTCD sau Partidul Conservator. Sunt lucruri separate", a conchis Berceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.