Deputatii au respins ieri propunerea legislativa privind constituirea Sistemului National de Cercetare Sociologica a Opiniei Publice, dupa ce presedintele Traian Basescu solicitase reexaminarea proiectului, refuzand promulgarea. Proiectul a fost init
Deputatii au respins ieri propunerea legislativa privind constituirea Sistemului National de Cercetare Sociologica a Opiniei Publice, dupa ce presedintele Traian Basescu solicitase reexaminarea proiectului, refuzand promulgarea. Proiectul a fost initiat de sase deputati PPRM. Seful statului a invocat faptul ca prin respectiva initiativa s-ar institui o "ingradire nepermisa a exercitarii activitatii de cercetare sociologica, care nu reprezinta o solutie europeana, ci una profund nedemocratica". La randul sau, Senatul a respins proiectul, tot la cererea presedintelui.
Comisia de invatamant a intocmit raport de respingere, sustinand ca mai multe organizatii nationale si internationale de profil au reactionat vehement, considerand legea o piedica in schimbul liber de idei, in aparitia unor noi jucatori pe piata, ceea ce ar contraveni unei societati libere si democrate; in nici unul din statele UE nu exista astfel de reglemetari; incalcarea flagranta a dreptului la libertatea cercetarii stiintifice si la liberul schimb prin restrictia de a imputernici Academia Romana sa evalueze si sa acrediteze organizatiile si persoanele fizice care deruleaza sondaje sociale si de opinie. Dupa respingerea proiectului, presedintele Camerei Adrian Nastase, citat de Mediafax, a remarcat ca, in trei sondaje de opinie aparute in aceeasi zi, PSD obtinuse valori intre 23% si 35% si a invitat deputatii sa reflecteze la aceasta tema, respectiv la elaborarea unui proiect de lege care ar putea evita manipularea politica prin intermediul sondajelor. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.