Brigada antidrog afgana a retinut sase presupusi traficanti de droguri si a confiscat patru tone de opiu, in cursul mai multor operatiuni desfasurate in Helmand (sud), una dintre principalele provincii producatoare de mac din Afganistan. Potrivit Med
Brigada antidrog afgana a retinut sase presupusi traficanti de droguri si a confiscat patru tone de opiu, in cursul mai multor operatiuni desfasurate in Helmand (sud), una dintre principalele provincii producatoare de mac din Afganistan. Potrivit Mediafax, politistii afgani au mai confiscat aproximativ 20 de kilograme de heroina si "cantitati importante" de produse chimice, utilizate la transformarea opiului in heroina. "Este o lovitura data traficului de droguri din regiunea Helmand", a apreciat ministrul afgan de Interne, Ali Ahmad Jalali.
Aceste operatiuni impotriva traficului si laboratorelor de fabricare a drogurilor au fost lansate in mai multe districte ale provinciei Helmand, dupa desfasurarea unor actiuni similare in Nangarhar (est).
Presedintele afgan, Hamid Karzai, ales in toamna anului 2004, cu sprijinul Statelor Unite, a declarat, in decembrie, un "razboi sfant" drogurilor si a anuntat inceputul eradicarii productiei de mac. Aceasta campanie, care pare sa fi dat rezultate in unele regiuni, mai ales in estul Afganistanului, a trebuit sa fie suspendata insa in multe alte provincii, in special in sud, fief al fostului regim taliban, din cauza impotrivirii taranilor si responsabililor locali.
Altfel, un raport al ambasadei americane la Kabul, de New York Times, a criticat ineficienta Guvernului afgan si a presedintelui Hamid Karzai in lupta antidrog.
Afganistanul produce aproximativ 90 la suta din heroina consumata in lume.
Conform ONU, productia de opiu, materie prima pentru morfina si heroina, a atins nivelul de 4200 de tone in 2004 si a generat profituri de 2,8 miliarde de dolari, echivalentul unei treimi din produsul intern brut al tarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.