O treime dintre romani fumeaza zilnic, iar 62% au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, raportul dintre fumatorii de sex masculin si cei de sex feminin fiind de doi la unu, potrivit unui studiu al Agentiei Nationale Antidrog privind prevalenta u
O treime dintre romani fumeaza zilnic, iar 62% au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, raportul dintre fumatorii de sex masculin si cei de sex feminin fiind de doi la unu, potrivit unui studiu al Agentiei Nationale Antidrog privind prevalenta utilizarii tutunului la nivel national. Varsta medie de debut a consumului de tigari a scazut de la 22 de ani la 18 ani si jumatate pentru femei si de la 18 ani si jumatate la 16 ani si cinci luni pentru barbati. Prevalenta consumului de tigari este direct proportionala cu nivelul educational al utilizatorului. Astfel, 65,8% dintre persoanele cu studii medii si 76% dintre cele cu studii superioare au declarat ca fumeaza. Aproape jumatate dintre tinerii chestionati, cu varste intre 15 si 18 ani, au declarat ca au fumat in ultimul an, 64% dintre adolescentii de 16 ani fumeaza, iar 32,2% incep sa fumeze la 14 ani, potrivit aceluiasi studiu. Aceasta reprezinta o crestere cu 11 procente a celor care fumeaza la varste mai mici in 2004, fata de 1999. Alarmant este faptul ca doar jumatate dintre copii constientizeaza ca fumatul da dependenta. Pentru a preveni extinderea fenomenului in randul adolescentilor, ANA si Federatia pentru prevenirea fumatului, prin Asociatia Aer Pur, au initiat, pentru prima data in Romania, in intervalul 10 ianuarie - 10 mai, concursul "Clase fara fumat", avand grup tinta elevii claselor V-VIII din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Constanta. La concurs au participat 26.947 clase din 21 de tari europene, 335 de clase fiind din Romania. Marele premiu al concursului a revenit clasei a VI-a B de la Scoala numarul 1 "Sf. Voievozi" din Bucuresti, 24 de elevi urmand sa plece gratuit intr-o excursie in Italia, banii fiind alocati de organizatia Aer Pur si partenerul italian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.