Patru marinari romani, fosti membri ai echipajului navei Winner, judecati in Franta pentru trafic de droguri, au fost achitati, tribunalul din Rennes decizand ca au fost constransi sa participe la operatiunea de contrabanda. Patru dintre cei 11 membr
Patru marinari romani, fosti membri ai echipajului navei Winner, judecati in Franta pentru trafic de droguri, au fost achitati, tribunalul din Rennes decizand ca au fost constransi sa participe la operatiunea de contrabanda. Patru dintre cei 11 membri ai echipajului navei Winner - cargou interceptat de fortele navale franceze in 2002 si banuit ca transporta cocaina din America Latina in Spania - au fost condamnati la pedepse intre trei si 20 de ani de inchisoare. Curtea speciala de la Rennes, cu competente in materie de trafic de stupefiante, l-a condamnat pe capitanul grec al navei, Giorgios Boreas, la 20 de ani de inchisoare si pe mecanicul-sef, cipriotul Simeon Theophanous, la 18 ani de inchisoare, sub acuzatia de "tentativa de importare de stupefiante in banda organizata". Winner, cargou sub pavilion cambodgian, a fost interceptat in data de 13 iunie 2002 in largul Insulelor Canare, dar marinarii au avut timp sa arunce peste bord o mare parte din droguri, conform marturiilor unora dintre membrii echipajului. Autoritatile au reusit sa recupereze numai 80 de kilograme de cocaina. Capitanul navei si mecanicul-sef au fost acuzati ca au organizat transportul de droguri. Tribunalul l-a condamnat la 10 ani de inchisoare si pe chilianul Guillermo Sage Martinez, in timp ce compatriotul sau Sergio Antonio Cabrera Leon a fost condamnat la trei ani de inchisoare, pentru aceleasi capete de acuzare.
Cei patru romani, detinuti in Franta, au fost achitati de acuzatia de "conducere sau organizare a unui grup" criminal, avand drept obiect traficul cu stupefiante. Ceilalti sapte membri ai echipajului - patru romani si trei ucraineni - au fost achitati, instanta hotarand ca acestia nu au responsabilitate penala, in masura in care au fost constransi sa participe la actiunile ilegale. Aflati in inchisoare timp de noua luni, cei sapte marinari au fost eliberati dupa ce au intrat in greva foamei si au fost consemnati la domiciliu in Franta.
Nava Winner a fost retinuta in cursul unei operatiuni prezentate de Franta drept o lovitura serioasa impotriva traficului maritim international de droguri, desfasurata in colaborare cu politia si serviciile de informatii din Statele Unite, Grecia si Spania.
Acuzarea afirma ca la bordul vasului se aflau intre doua si 2,5 tone de cocaina, dar cea mai mare parte a incarcaturii a fost aruncata peste bord in momentul declansarii operatiunii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.