Ziarul Gardianul publica o dezbatere interesanta, structurata in mai multe episoade, in care este vorba despre misterioasele placute de plumb de la Sinaia. In seria de articole inceputa ieri se vorbeste despre istoricii si cercetatorii romani care se
Ziarul Gardianul publica o dezbatere interesanta, structurata in mai multe episoade, in care este vorba despre misterioasele placute de plumb de la Sinaia. In seria de articole inceputa ieri se vorbeste despre istoricii si cercetatorii romani care se straduiesc sa desluseasca un mister care ar putea oferi indicii importante despre trecutul Romaniei. Este vorba de mai multe placute de plumb, despre a caror provenienta nimeni nu stie nimic. Istoricii sunt de parere ca obiectele, descoperite la Sinaia, ar putea reprezenta un soi de arhiva dacica, intiparita in plumb si ca, mai mult decat atat, acestea nu sunt decat o copie a placutelor de aur originale, care au fost furate sau distruse, cu putin timp inainte de declansarea Razboiului de Independenta. Pana in prezent, nu s-a reusit nici macar descifrarea semnelor de pe placutele misterioase, desi s-au ocupat mai multi cercetatori de acest subiect. Istoria placutelor a reiesit la iveala acum doi ani, cand inginerul Dan Romalo a publicat cartea "Cronica apocrifa pe placi de plumb?", dedicata acestor misterioase obiecte, care acum se afla la Institutul de Arheologie "Vasile Parvan", din Bucuresti.
La Congresul International de Dacologie, din anul 2003, profesorul Augustin Deac a vorbit si el despre misterioasele placute, si a afirmat ca acestea erau de aur si ca au fost inlocuite la ordinul regelui Carol I, cu unele de plumb. Acelasi profesor a citat lucrarea inginerului Dan Romalo, care studiaza in amanunt istoricul si originea acestor obiecte atat de controversate. In orice caz, pana la rezolvarea misterului, oamenii de stiinta trebuie sa se confrunte cu numeroase semne de intrebare. Se banuieste de catre unii istorici, ca placutele de plumb ar face parte din seria falsurilor romantice realizate de Bogdan Petriceicu Hasdeu, cunoscut in epoca pentru glumele care le inscena. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.