Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a explicat luni, intr-o conferinta de presa, mecanismul intrarii In vigoare a Constitutiei Europene. Borrell a spus ca votul negativ al Frantei nu este decisiv, fiind necesare minimum sase tari care
Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a explicat luni, intr-o conferinta de presa, mecanismul intrarii In vigoare a Constitutiei Europene. Borrell a spus ca votul negativ al Frantei nu este decisiv, fiind necesare minimum sase tari care sa respinga Constitutia pentru ca aceasta sa nu intre in vigoare.
Borrell a declarat ca Parlamentul European nu s-a intrunit in sedinta extraordinara, asa cum se zvonise, si ca este nevoie de o cincime din numarul total al membrilor UE (respectiv, sase tari tari) pentru respingerea Constitutiei europene, informeaza Eur Activ.ro: Presedintele PE a mai spus ca toate institutiile comunitare trebuie sa lucreze normal in continuare, dar trebuie analizate motivele care au facut ca francezii sa respinga Tratatul constitutional.
Intreaga chestiune a ceea ce este de facut mai departe rezida in articolul IV-442 (Protocoale si anexe), care cuprinde o declaratie politica din Constitutie:
"Daca, la doi ani dupa semnarea documentului care amendeaza acest Tratat, patru cincimi dintre state membre intampina dificultati in procesul de ratificare, aceasta problema trebuie supusa Consiliului European".
Cu alte cuvinte, potrivit acestui articol, daca un stat membru spune "nu" Constitutiei europene, aceasta nu inseamna sfarsitul Legii fundamentale. Logica acestui articol este ca procesul de ratificare a Tratatului sa continue in toate cele 25 de state membre inainte de a decide ce se poate face mai departe.
Astfel, daca sase state membre vor spune "nu", atunci articolul IV-442 isi pierde valoarea si Constitutia va fi cu adevarat ingropata. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.