De cand sunt un fel de Miron Costin al Cenaclului Uniunii Scriitorilor din Romania, ca sa-l citez pe criticul literar Alexandru Condeescu, adica de patru editii, nu am vazut atata public in Sala Oglinzilor din Casa Monteoru, unde, vinerea trecuta, au
De cand sunt un fel de Miron Costin al Cenaclului Uniunii Scriitorilor din Romania, ca sa-l citez pe criticul literar Alexandru Condeescu, adica de patru editii, nu am vazut atata public in Sala Oglinzilor din Casa Monteoru, unde, vinerea trecuta, au citit poezie Clara Margineanu si Traian T. Cosovei. Au venit la Cenaclul USR scriitori de limba romana de pe toate meridianele lumii: din Canada, prozatoarea Irina Egli, care va publica, cat de curand, un roman la "Boreal", cea mai importanta editura canadiana de limba franceza; din Spania, unde lucreaza la un birou de marketing si comunicare, poetul Gelu Vlasin, ce ne-a daruit noua sa carte, "Ultima suflare", aparuta anul acesta sub egida Asociatiei Scriitorilor Bucuresti si a editurii AZERO; din Statele Unite, romancierul Constantin Virgil Negoita, cibernetician si autor al unei carti, "Irozii", scrisa in registru binar, englez-roman; din Germania, poetul Ion Dumitru, recent ales, la Zilele revistei "Antares" de la Galati, Cavaler al Ordinului Cavalerilor Danubieni. In sala i-am remarcat pe poetul si pictorul Felix Lupu, pe realizatoarea de televiziune Smaranda Jelescu si pe regizorul de film si prozatorul Ioan Carmazan, care, la interventiile de dupa lectura celor doi poeti invitati, a incercat sa dea un sens epic magmei de lume si idei din Sala Oglinzilor: "pluteste ceva in aer atat de puternic, incat la Puscaria Rahova, in sala de festivitati, acum cateva zile, Miron Cozma a tinut un cenaclu, cu poemele lui de dragoste recitate vietasilor. Nu stiu daca a fost sau nu o mineriada in poezie, dar dupa cum pluteste ceva-ul acesta in aer poate si Ion Iliescu isi va face un cenaclu la Spitalul Elias, numit, de ce nu, Consecventa". Ceva-ul din aer a facut-o sa vina la Cenaclu, ca sa acopere cu asupra de masura categoria iubitorilor de poezie si... frumos, pe Mihaela Girbea, fotomodel de succes, cu participari la concursuri importante de frumusete, care, dupa marturisirea facuta de presedintele cenaclului, poetul Cezar Ivanescu, e atrasa de farmecele textuale ale prozei.
Cunoscuta prin rubricile si emisiunile culturale pe care le realizeaza la TVR, prezenta de farmec in lumea scriitoriceasca, autoarea unui volum de poezie, "Fata de asfalt", aparut anul acesta sub egida Asociatiei Scriitorilor Bucuresti (cu o coperta semnata Marcel Bunea), Clara Margineanu a deschis turnirul poeticesc cu un discurs autentic, ce inregistreaza miscarea dintre siguranta stilistica si fragilitatea unei feminitati ce-si dezvaluie tristetea, singuratatea si spaimele de zi cu zi. Textele ei marcheaza prin lectura din cenaclu o evolutie in planul structurarii materiei poeticesti, dar si in planul structurarii unei viziuni existentiale profunde si autentice. Traian T. Cosovei: "Am constatat o evolutie in poezia Clarei Margineanu, cu registre diverse si, pe alocuri, extract expresionist, cu titluri pragmatice si un text aflat pe directia corelativului obiectiv invocat de T.S. Eliott. Poezia ei are acel atribut al rememorarii, acel impact cu realitatea imediata"; Cezar Ivanescu: "Ar fi de remarcat aparitia unor versuri cu adevarat memorabile, poemele ei sunt curatate de imperfectiuni si exprima o evolutie in cadrul stilistic"; Bogdan O. Popescu: "Poeziile Clarei Margineanu sunt intr-un progres evident. Nu mai are pe niciunde versuri care sa te deranjeze. Acum poti citi versuri de gratie".
Pentru Traian T. Cosovei lectura la Cenaclul USR a fost bun prilej de nostalgii. Cu 25 de ani in urma, in "Luceafarul", la rubrica "Numele poetului", Cezar Ivanescu il debuta, iar dupa lectura poemelor din "Aerostate plangand" (titlul, de altfel, al unui volum de poezie in curs de aparitie) poeta Niculina Oprea ii cerea lui Traian T. Cosovei un autograf pe volumul... "Aer cu diamante" (Editura Litera, 1982, Mircea Cartarescu, Traian T. Cosovei, Florin Iaru, Ion Stratan, cu o prefata de Nicolae Manolescu, "Bilete de papagal", borna editoriala ce consacra fenomenul literar "generatia '80"). Emotia si surpriza au fost atat de mari, incat Traian T. Cosovei i-a daruit poetei cea mai recenta carte a sa, "Greva capsunelor", aparuta la sfarsitul lui 2004 la Fundatia Culturala Libra si pe care poetul va oferi autografe sambata, 4 iunie a.c., la standul Libra de la Targul International de Carte Bucuresti. Poemele lui Traian T. Cosovei din "Aerostate plangand" continua schimbarea de ton si de registru, inceputa in "Greva capsunelor", ce pariaza pe o epica a gravului, a unei presiuni apasatoare, depresive, ce vine din realitate si se duce in efemeritatea clipei si a fiintei. Epica si registrele lexicale diverse sunt puse la bataie acum nu pentru o virtuoasa sintaxa a spaimei de a fi, ci pentru eliberarea de tehnici si mijloace textuale, totul fiind pus pe miza marturiei si a marturisirii. Carolina Ilica: "Cu placere observ ca Traian T. Cosovei e foarte atent la finaluri, are o grija de a ridica poezia prin ultimele versuri"; Cezar Ivanescu: "E un lucru extraordinar ca mai scrie poezie, daca e sa ma gandesc la colegii lui de generatie. Traian T. Cosovei scrie la fel de bine ca la debutul sau in forta, fapt ce e cu adevarat formidabil"; Bogdan O. Popescu: "Nu stiu daca scrie sau nu acelasi poem, dar abia astept sa citesc si sa ascult un nou poem, o noua carte de Traian T. Cosovei".
Vineri, 3 iunie a.c., incepand cu ora 17.00, vor citi la Cenaclul USR, in Casa Monteoru de pe Calea Victoriei, Lana, Carolina Ilica si Ion Dumitru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.