Grupul Rompetrol cere, intr-un comunicat de presa, demiterea de urgenta a procurorului general Ilie Botos si a sefului Directiei DIICOT. Ilie Botos a sustinut, ieri, intr-o conferinta de presa, ca procurorii au respectat toate procedurile legale in c
Grupul Rompetrol cere, intr-un comunicat de presa, demiterea de urgenta a procurorului general Ilie Botos si a sefului Directiei DIICOT. Ilie Botos a sustinut, ieri, intr-o conferinta de presa, ca procurorii au respectat toate procedurile legale in cazul Dinu Patriciu si ca a verificat personal acest lucru. "Actionarii Rompetrol au decis sa ceara demisia Procurorului General al Romaniei si a sefului Directiei DIICOT pentru necunoasterea legii procesuale pe care si-au intemeiat propunerea de arestare a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu", se arata in comunicatul Grupului. De asemenea, se precizeaza ca procurorul general si procurorii au invocat varianta care nu mai este in vigoare (abrogata) a textului de lege pe care isi intemeiaza acest demers, inducand in eroare opinia publica, dar si judecatorii abilitati in derularea procedurilor. Actionarii Rompetrol considera ca "simpla" redare frauduloasa a unui text de lege pretins a fi in vigoare are repercusiuni incalculabile pentru Grupul Rompetrol si, personal, pentru Dinu Patriciu.
"In continutul referatului cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive, procurorii incearca sa acopere incalcarea procedurilor si, implicit, a dreptului la aparare. Aici se arata ca "dupa ce i s-a adus la cunostinta inculpatului ordonanta prin care s-a pus in miscare actiunea penala, audierea acestuia de procuror este o facultate si nu o obligatie". Pentru o corecta informare a opiniei publice, comunicatul Rompetrol precizeaza ca "audierea inculpatului de catre procuror nu este facultativa, ci obligatorie, textul de lege actual avand un alt continut decat cel invocat de PICCSJ". De altfel, comunicatul Rompetrol reproduce textul de lege ce il obliga pe procuror sa respecte procedurile in sensul audierii inculpatului, asa cum este el in vigoare astazi, dupa ce a fost modificat prin OUG 109/2003. "Masura arestarii inculpatului poate fi luata numai dupa ascultarea acestuia de catre procuror si de catre judecator, afara de cazul cand inculpatul este disparut, se afla in strainatate ori se sustrage de la urmarire sau de la judecata". "Ascultarea de catre procuror nu s-a produs", se mai precizeaza in comunicatul Rompetrol, reprezentantii acestuia intrebandu-se daca este vorba de incompetenta sau de rea - credinta a procurorilor. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.