Candidatii propusi de fiul premierului libanez asasinat, Rafic Hariri, au intrunit majoritatea optiunilor de vot exprimate duminica cu ocazia alegerilor legislative organizate la Beirut, a anuntat, ieri, ministrul libanez de Interne, Hassan Sabeh, tr
Candidatii propusi de fiul premierului libanez asasinat, Rafic Hariri, au intrunit majoritatea optiunilor de vot exprimate duminica cu ocazia alegerilor legislative organizate la Beirut, a anuntat, ieri, ministrul libanez de Interne, Hassan Sabeh, transmite Mediafax. In urma votului de duminica, Saad Hariri si cei 18 candidati inscrisi pe listele sale si-au adjudecat toate cele 19 mandate de deputat alocate capitalei Libanului, fiul fostului prim-ministru libanez fiind preferat de majoritatea electoratului din circumscriptia sa. Noua dintre candidatii care figurau pe listele propuse de Hariri-fiul au fost alesi din oficiu in urma absentarii sau retragerii unor contracandidati. "Este victoria lui Rafic Hariri," "victoria democratiei pe care au incercat sa o asasineze," a declarat fiul fostului prim-ministru libanez in urma anuntarii rezultatelor scrutinului de duminica. "Vom continua sa inregistram victorii si in restul Libanului, astfel ca sangele lui Rafic Hariri nu a fost varsat in van," a continuat Saad Hariri. Totodata, Hariri-fiul a declarat ca nu intentioneaza sa elimine Opozitia pluralista si ca va pleda pentru un "dialog in favoarea unitatii nationale."
Victoria candidatilor sustinuti de Saad Hariri este una "imperfecta," a comentat presa libaneza rezultatele scutinului electoral de duminica, referindu-se la faptul ca alegerile legislative din capitala Libanului au mobilizat doar 28% din persoanele cu drept de vot rezidente in Beirut. "Temerile lui Saad Hariri si ale candidatilor prezenti pe listele sale s-au adeverit. In cadrul primelor alegeri fara tutela siriana, electoratul din Beirut a fost suparat pe urne", titreaza "Orient-le Jour." Victoria fiului premierului libanez asasinat "este imperfecta, daca se are in vedere dezinteresul afisat de electorat fata de scrutin, in pofida intensificarii campaniei de sensibilizare initiata de curentul Hariri," continua cotidianul francofon. "Saad Hariri a obtinut 19 mandate din partea capitalei, unde s-a derulat prima etapa a legislativelor libaneze din epoca post-siriana, insa aceasta victorie este umbrita cel mai scazut nivel de participare la vot din ultimii 13 ani," comenteaza "Daily Star." Prezenta slaba la urne a fost provocata de "sentimentul general al alegatorului ca rezultatele sunt dinainte cunoscute, in lipsa unei competitii serioase si a apelurilor la boicot," lansate de formatiunea Curentul patriotic liber, condusa de generalul Michel Aoun, si a partidului Tachnag, apreciaza, deopotriva, "As-Safir." (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.