Organizatia Natiunilor Unite a aniversat ieri Ziua Internationala a Trupelor de Mentinere a Pacii ONU. Amploarea misiunilor de mentinere a pacii din intreaga lume aproape a atins limitele organizatorice ale ONU. Insa aceasta cerere sporita pentru pre
Organizatia Natiunilor Unite a aniversat ieri Ziua Internationala a Trupelor de Mentinere a Pacii ONU. Amploarea misiunilor de mentinere a pacii din intreaga lume aproape a atins limitele organizatorice ale ONU. Insa aceasta cerere sporita pentru prezenta castilor albastre in zonele de conflict nu face decat sa demonstreze nevoia acestui instrument de mentinere a pacii in intreaga lume. In Romania, Ziua castilor albastre a fost organizata de Biroul de informare ONU din Bucuresti, ziarul ZIUA fiind partener media.
Departamentul ONU pentru Operatiuni de mentinere a Pacii sustine si coordoneaza in prezent 17 operatiuni in intreaga lume. In aceste misiuni sunt implicate aproximativ 82.000 de persoane: 66.000 de militari, 6.300 personal civil international si 8.500 de functionari locali. In cursul acestui an costurile acestor misiuni s-ar putea ridica la aproape 5 miliarde de dolari. In ultimele 12 luni Consiliul de Securitate a declansat mai multe operatiuni de amploare de mentinere a pacii: in Haiti (MINUSTAH), Burundi (ONUB), Coasta de Azur (UNOCI) si a extins mandatul misiunii ONU din Congo (MONUC). La inceputul acestei luni a fost declansata desfasurarea primelor casti albastre in Sudan, unde misiunea UNMIS va contribui la incheierea unui razboi civil care dureaza de 21 de ani.
Membrii misiunilor de mentinere a pacii se afla in permanenta in pericol: in cursul anului trecut si-au pierdut viata 115 membri ai unor astfel de misiuni (85 de militari, 8 ofiteri de politie si 22 de civili). In prima jumatate a acestui an alti 41 de membri ai misiunilor de mentinere a pacii au fost ucisi, dintre care 9 militari din Bangladesh au fost omorati in cadrul unui atac brutal in Congo.
Militarii romani au inceput sa participe la misiunile ONU de mentinere a pacii din 1991, in baza tratatelor si intelegerilor la care a aderat Romania. Armata romana a luat parte la un numar insemnat de misiuni ONU de mentinere a pacii, fiind recunoscuta de comunitatea internationala ca un partener de baza in efortul international pentru stingerea focarelor de conflict.
Pana in prezent militarii romani au luat parte la unsprezece misiuni de mentinere a pacii sub mandat ONU. Intre 6 iulie 1993 si 26 octombrie 1994 militarii romani au luat parte la operatiunea ONU in Somalia, participarea romaneasca incluzand pe langa asistenta medicala de urgenta pentru trupele ONU participante, si o larga activitate de specialitate, cu caracter umanitar, in folosul populatiei locale cu nevoi de ingrijiri medicale (cca. 80% a constituit-o aceasta activitate). Romania a participat la misiune cu un spital de campanie (50 paturi) si 235 de militari (105 de militari personal medical, 35 de militari pentru paza si 95 pentru logistica). La misiunea din Somalia au luat parte 705 militari romani. In 1994, 5 observatori militari romani au luat parte la misiunea de asistenta ONU din Rwanda. In Angola 3200 de militari romani au participat activ la mentinerea opacii intre aprilie 1994 si iunie 1997. La aceasta misiune au luat parte un Batalion Infanterie, compus din 758 militari (62 de ofiteri, 108 de subofiteri si 588 MAC); 31 de ofiteri de stat major au actionat in Comandamentul Misiunii. Printre misiunile militarilor romani in Angola s-au numarat mentinerea pacii in zonele de sud-vest si nord-est; activitati cu caracter umanitar in folosul populatiei locale (distributii din excedentele de alimente si medicamente, organizarea unor clase de scoala, sprijinirea operatiunilor organizatiilor umanitare neguvernamentale in zonele proprii de responsabilitate). Pe timpul participarii la misiune, au contribuit cu efective rotite, la un interval de sase luni, batalioanele de "Casti Albastre" din Bucuresti, Craiova, Iasi si Bistrita. Din iunie 1997 participarea militarilor romani din Angola a fost redusa la o forta de reactie rapida la nivel de companie, care a fost retrasa in 1999.
De asemenea Armata romana a trimis 61 de observatori militari si in primul razboi din Golf, in 1991. In prezent militarii romani participa la urmatoarele misiuni de mentinere a pacii sub egida ONU: MONUC - misiunea ONU din Republica democratica Congo (din 23.10.1999), 22 de observatori militari; UNMIK- misiunea ONU interimara de administrare in Kosovo (din 10.06.1999); UNMEE - misiunea ONU din Etiopia - Eritreea (din 09.10.2000) cu 8 observatori militari; UNOCI - misiunea ONU din Coasta de Fildes (din 16.06.2003), 5 observatori militari; UNAMA - misiunea ONU din Afganistan (din 25.07.2003); UNOB - misiunea ONU din Burundi (din 05.01.2004); UNMIL - misiunea onu din Liberia (din 10.12.2003); UNOMIG - misiunea ONU din Georgia (din 01.03.2005).
Politistii romani in strainatate
Politistii romani si-au inceput participarea la misiunile internationale de mentinere a pacii in 1998, cand 20 de politisti romani si-au inceput activitatea in misiunea ONU din Bosnia-Hertegovina. In vara anului 1999, in urma detasarii a doi ofiteri in Kosovo, au ramas 18 locuri care s-au mentinut pana in anul 2002, cand misiunea a fost preluata de Uniunea Europeana. Politistii romani au reprezentat 1% din totalul de 1764 monitori internationali de politie civila din cadrul Misiunii, care au provenit din 46 de tari.
La 10.08.1999 a inceput participarea Romaniei la Misiunea ONU din Kosovo, cu 70 de politisti, ofiteri si agenti, care au executat activitati caracteristice muncii de politie, in conditiile specifice acestei zone de conflict. Ulterior, a inceput procesul de formare a politiei locale, sub comanda directa a UNMIK, in prezent aceasta aflandu-se sub coordonarea directa a politistilor internationali. La aceasta data, in Kosovo sunt prezenti 54 de politisti romani.
Politia Romana desfasoara activitati de mentinere a pacii sub egida ONU si in alte state de pe mapamond, cum ar fi Congo si Haiti. In anul 2002, Romania si-a manifestat disponibilitatea de a participa cu efective in cadrul misiunii ONU din Republica Democratica Congo (MONUC). Aceasta are ca obiectiv instruirea si organizarea fortei de politie locala din orasul Kisangani. Pana in prezent au fost dislocati in aceasta misiune, succesiv, doi politisti romani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.