La varsta de 5 ani, copiii isi doresc sa devina medici, aviatori, invatatori sau... musafiri. Apoi, cand au ajuns la varsta adolescentei, nu mai au sperante atat de mari. Ba, mai mult, unii dintre ei se multumesc si cu o meserie de chelner, bucata

La varsta de 5 ani, copiii isi doresc sa devina medici, aviatori, invatatori sau... musafiri. Apoi, cand au ajuns la varsta adolescentei, nu mai au sperante atat de mari. Ba, mai mult, unii dintre ei se multumesc si cu o meserie de chelner, bucatar, barman sau distribuitor de ziare si de anunturi publicitare. Si asta pentru sume nu foarte mari de bani. Este adevarat insa ca ei nu isi aleg aceste meserii pentru toata viata, ci doar pe durata unei vacante.
Medii de risc
""Atunci cand discutam despre tinerii care vor sa isi gaseasca un loc de munca pentru vara trebuie sa ne gandim mai intai la ce riscuri s-ar putea expune acestia"", ii sfatuieste pe parinti Marina Cavassi, psiholog principal in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii ""Grigore Alexandrescu"". Foarte multi tineri sunt atrasi, atunci cand ajung la varsta de 15-18 ani, de banii pe care ii presupune un job de vacanta. De aceea, multi vor sa se angajeze, de exemplu, ca vanzatori de clatite sau de hot-dog pe plaja sau, cand au implinit 18 ani, ca soferi. Insa atunci cand iau o decizie in aceasta privinta, ei, impreuna cu parintii, trebuie sa ia in calcul toate aspectele pe care le presupune problema. Psihologul Marina Cavassi le recomanda sa hotarasca mai intai daca mediul in care isi vor desfasura activitatea este sau nu lipsit de riscuri. Exista medii cu un grad ridicat de riscuri: cluburile, barurile, unde se lucreaza mai mult noaptea. Acestea presupun un anumit anturaj, care de cele mai multe ori nu este benefic pentru tanar, si nopti nedormite, care in timp pot duce la insomnii. In plus, aceste medii il pot determina pe adolescent sa fumeze, sa consume alcool sau, in cel mai rau caz, droguri. Exista si locuri de munca ce prezinta riscuri pentru sanatate, cum ar fi mediile unde se gateste si unde se lucreaza la temperaturi ridicate.
Maturizarea tanarului
Daca privim partea pozitiva a lucrurilor, putem spune ca exista si multe avantaje ale job-ului de vacanta. ""Adolescentii care muncesc devin mai responsabili, iar daca munca implica si un oarecare grad de dificultate, ei constientizeaza ca banii nu se castiga usor. In cele mai bune cazuri, ei ajung sa cheltuiasca mai putin si mai rational"", precizeaza psihologul Marina Cavassi. In alegerea unui loc de munca conteaza foarte mult personalitatea tanarului. O persoana pragmatica va calcula banii si ii va repartiza in asa fel incat sa ii ramana si pentru un
week-end liber la mare sau la munte sau pentru o vacanta in strainatate. Exista insa si o alta categorie de tineri: cei care cheltuiesc toti banii, imediat ce i-au castigat, in cluburi, in baruri sau pe haine scumpe. ""Depinde de nivelul de maturizare, dar si de gradul de educatie primita de la parinti"", arata psihologul. Adolescentul poate utiliza job-ul ca pe o experienta utila, care sa il maturizeze, sau, dimpotriva, poate sa aprecieze ca are o oarecare independenta materiala, care sa-l determine sa abandoneze scoala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.