Oficialii europeni sunt ingrijorati de faptul ca un vot negativ al Frantei ar putea fi "contagios" pentru celelalte sase tari membre ale Uniunii Europene, care au optat pentru referendum, relateaza corespondentul din Bruxelles al postului de radio Ro
Oficialii europeni sunt ingrijorati de faptul ca un vot negativ al Frantei ar putea fi "contagios" pentru celelalte sase tari membre ale Uniunii Europene, care au optat pentru referendum, relateaza corespondentul din Bruxelles al postului de radio Romania Actualitati. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, avertiza IERI dimineata ca un "Nu" exprimat de Franta ar reprezenta un esec pentru Europa, pentru ca aceasta nu dispune de un "plan B". Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE, nu isi poate imagina o renegociere a Constitutiei, in cazul respingerii de catre Franta, prin referendum. "Votul negativ ar avea repercusiuni asupra UE pentru multi ani de acum inainte" - a declarat Juncker cotidianului belgian "De Standaard". De altfel, oficialii UE au urmarit cu ingrijorare nedisimulata dezbaterile din Franta premergatoare referendumului deieri. Unii dintre ei, cum ar fi Manuel Barroso si Josep Borrell, presedintele Parlamentului European, au participat in ultimele saptamani la intalnirile organizate de Franta pentru explicarea beneficiilor Constitutiei Europene, pentru viitorul politic, social si economic al continentului. In acelasi timp, in opinia oficialilor europeni, un eventual vot negativ ar inrautati situatia destul de incerta din Olanda, unde referendumul pentru tratatul constitutional se desfasoara pe 1 iunie. Presedintele Parlamentului European urma sa comenteze dupa ora 22:00 din biroul parlamentar de la Madrid rezultatele referendumului din Franta, pentru ca azi, la Bruxelles, sa sustina, in cursul dupa-amiezii, o conferinta de presa pe aceeasi tema.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.