* Recuperarea jurnalistilor
* Cazul Dinu Patriciu
* Presedintele Basescu, vizibilitate maxima
* Blaga, pe caii PD
* Framantari in PSD
* Nastase si-a facut un guvern in umbra
* Legile proprietatii, ultima dezbatere.
* Recuperarea jurnalistilor
* Cazul Dinu Patriciu
* Presedintele Basescu, vizibilitate maxima
* Blaga, pe caii PD
* Framantari in PSD
* Nastase si-a facut un guvern in umbra
* Legile proprietatii, ultima dezbatere.
Este din ce in ce mai dificila meseria de analist si cea de jurnalist. Cand crezi ca ai inteles subiectul si ca il poti analiza din unghiurile relevante, o noua informatie, un nou eveniment schimba premisele. Si tot asa.
Bine sau nu, Presedintele ne-a promis ca va fi un presedinte jucator si iata ca este.
Tot ceea ce se intampla in ultimele zile, bine sau nu, pana la acest moment parea de neimaginat. Sa fie oare Traian Basescu presedintele care va aduce schimbarea europeana a Romaniei?
De ce?
* Actiunea de eliberare a jurnalistilor romani rapiti in Irak, urmata de spectaculoasa lor intampinare de pe Aeroportul Otopeni Militar, a focalizat obiectivele presei asupra presedintelui Traian Basescu. Acesta a devenit brusc eroul national.
In toata povestea, seful statului a jucat, de fapt, piesa pe care o tot repeta de ani buni, astfel incat acum a ajuns la performante greu de egalat. Piesa se numeste "Miza pe o singura carte" si comporta un risc maxim, dar si un profit pe masura riscului. Traian Basescu a oferit mai intai in guvern o reprezentatie cu aceasta piesa. Debarcarea fostului premier Victor Ciorbea a reprezentat prima lui miza. Cartea castigatoare s-a dovedit un articol publicat intr-un cotidian central, de catre actualul sau consilier, Claudiu Saftoiu, pe atunci ziarist. Finalul piesei este stiut de toata lumea: Ciorbea a fost indepartat, iar personajul principal, Basescu, si-a tinut protagonistii povestii aproape, pentru a-i utiliza si in alte reprezentatii riscante.
Basescu a preferat aceasta piesa si in anul 2000, cand a candidat la Primaria Bucurestiului. Atunci, ca fost ministru al unor guverne slabe si galagioase, mai nimeni nu-i dadea vreo sansa. A pornit de pe ultima pozitie in cursa si a terminat-o primul. Miza pe o singura carte avea sa se dovedeasca si atunci profitabila pentru politicianul Basescu. Mai departe, din 2000 si pana in 2004, partitura stiuta s-a repetat, cu mici amendamente. Singura modificare de substanta a fost aceea ca, in tot intervalul mentionat, cartea castigatoare a lui Basescu a fost chiar... "personajul Basescu".
In toate aceste piese, lucru recunoscut de toata lumea, actualul sef al statului a fost "vioara intai". Un esec soldat cu taierea capului ostaticilor l-ar fi dezechilibrat in primul rand pe el, ca om politic si ca nou "tata" al romanilor, si apoi pe cei din jurul sau.
Faptul ca prin actiunea de eliberare a jurnalistilor Basescu este acum calare pe valuri de popularitate si simpatie este bine constientizat la Cotroceni. Tema anticipatelor, atat de draga presedintelui, s-a pus rapid pe tapet in acest context favorabil. Premierul Tariceanu, partener de nadejde al actorului principal Basescu in campaniile electorale, a respins insa alegerile anticipate, pe fondul cazului Patriciu, desi initial agrease ideea. Motivatia oficiala a fost, de aceasta data, reformele care trebuie finalizate pentru aderarea la UE.
Ramane de vazut cum va evolua "dansul" intre palate si daca totusi, in acest caz, Basescu nu mizeaza pe o carte gresita. O alta carte neinspirata din mana presedintelui ar putea fi declansarea unui razboi cu presa (ai carei reprezentanti, cu mici exceptii, i-au fost mereu aproape si care s-au simtit partasi la succesul sau in alegeri). In toata lumea libera, un asemenea razboi a avut un final-standard: a castigat intotdeauna presa.
* Cazul Patriciu, despre care nu dorim sa comentam decat din perspectiva a ceea ce s-a intamplat pe margine, ne-a relevat o realitate foarte interesanta. Am vazut persoane care s-au solidarizat cu acesta neconditionat - unii pentru a evita comiterea unui precedent, altii pentru ca aveau interese legate de acesta, altii pentru ca aparau niste principii - dar am vazut si persoane care au fost extrem de tacute, desi nu le sta in fire.
* In PD, centrele de putere par sa se contureze din ce in ce mai bine. Ministrul Vasile Blaga, care s-a dovedit unul dintre cei mai puternici demnitari ai actualului cabinet, l-a inlocuit pe Adriean Videanu in cursa pentru sefia partidului. Blaga ar urma sa se bata in alegerile din PD cu Emil Boc.
* In timp ce puterea a obtinut saptamana trecuta succese dupa succese, PSD a cam uitat cum este sa fii in opozitie. Temele de atac la adresa actualilor guvernanti sunt lipsite de consistenta, iar actiunile social-democratilor lui Geoana nu impresioneaza. Pentru a reintra sub luminile rampei, fostul premier Adrian Nastase a inteles intr-un tarziu ca trebuie sa ia masuri. Recent, el si-a facut un guvern "din umbra", care va pandi actiunile membrilor guvernului adevarat. In acelasi timp insa, referitor la evenimentele importante din ultima vreme se evidentiaza ca unul dintre marii tacuti.
* Avand parca "ochelari de cal" protectori fata de tot ceea ce se intampla in jur, cabinetul Tariceanu este programat sa indeplineasca angajamentele luate fata de Uniunea Europeana. Legile proprietatii si cele ale reformei justitiei au fost frumos ambalate in doua pachete mari, iar asumarea raspunderii in Parlament pentru ele este deja pregatita. In ceea ce priveste legile proprietatii ne-a retinut atentia o modificare de ultim moment: posibilitatea contestarii actelor juridice de instrainare, concesionare, locatie de gestiune, asociere in participatiune, ipotecare, locatiune etc. in beneficiul unui nou chirias, in cazul bunurilor imobile notificate potrivit legii. Aceasta insemna practic prelungirea la nesfarsit a posibilelor litigii intre fostii si actualii detinatori de terenuri sau constructii.
Ce va fi
* Reprezentantii Partidului Popular European (PPE) descind in Romania. Aici se vor intalni, in premiera, cu reprezentanti ai partidelor aflate la guvernare, ai Comisiei Europene si ai societatii civile.
* Conventia Nationala Extraordinara a PD, in cadrul careia va fi ales noul presedinte al acestei formatiuni politice, va avea loc la Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.