Rompetrol crede cu tarie ca retinerea presedintelui si directorului general al Grupului, Dinu Patriciu, de catre Parchetul General este un abuz si o incalcare grava a drepturilor sale civile si a drepturilor omului. Actiunea Parchetului devine cu ata
Rompetrol crede cu tarie ca retinerea presedintelui si directorului general al Grupului, Dinu Patriciu, de catre Parchetul General este un abuz si o incalcare grava a drepturilor sale civile si a drepturilor omului. Actiunea Parchetului devine cu atat mai grava cu cat Romania este stat semnatar al Conventiei Europene pentru Protectia Drepturilor Omului. Desfasurarea acestei anchete a fost pana acum complet lipsita de transparenta si a incalcat procedurile legislatiei romanesti si internationale in domeniu. Iata cateva exemple:
1. Avocatilor apararii li s-a refuzat dreptul de a consulta documentele ce au stat la baza acuzarii. D-lui Dinu Patriciu i s-a negat astfel practic dreptul constitutional la aparare;
2. In cele peste 16 ore de ancheta, interval in care a dat o declaratie olografa, dl. Dinu Patriciu nu a fost audiat deloc de catre anchetatori, comunicandu-i-se numai decizia de retinere.
Actiunile iresponsabile ale anchetatorilor au adus si pot aduce prejudicii serioase de reputatie Grupului Rompetrol, care la ora actuala este unul dintre cei mai importanti platitori de taxe si impozite din Romania. Comportamentul Parchetului General este de natura sa ingrijoreze mediul romanesc de afaceri si poate avea consecinte serioase pentru viitorul investitiilor straine directe in aceasta tara.
Aceasta incadrare juridica incorecta a unor operatiuni specifice unei economii concurentiale distorsioneaza grav mecanismele economiei de piata si reprezinta o negare a angajamentelor luate de Romania in "Pozitia Comuna de Negociere a Uniunii Europene".
In momentul privatizarii, rafinaria supravietuia cu greu. La acel moment ea functiona la nici 25% din capacitate. In cinci ani productia acesteia a ajuns sa reprezinte 30% din consumul de carburanti al Romaniei. Petromidia contribuie astazi cu peste 600 de milioane dolari la Balanta Comerciala si a platit, in 2004, taxe in valoare de 635 de milioane de dolari (aproximativ 7% din veniturile Bugetului de Stat). Toate acestea nu au implicat concedieri masive si nici miscari sindicale, numarul de angajati ajungand astazi la 7700. De asemenea, in aceasta perioada, salariul mediu brut pe platforma s-a dublat, de la 300 la 600 de dolari/luna. Capitalizarea bursiera a crescut de la aproximativ 6 milioane dolari, in 2001, la peste 600 de milioane de dolari astazi, incluzand actionari ce reprezinta peste 250 de corporatii si 30.000 de persoane fizice.
Acestea sunt numai cateva dintre datele care certifica metamorfoza unei societati falimentare si neprofitabile in compania de succes de astazi, parte a unui grup multinational puternic.
In ciuda acestor rezultate pozitive, o investigatie a fost inceputa ca urmare a unui memorandum redactat in 2004 sub directa indrumare a fostului consilier prezidential pentru Securitate Nationala, general Ioan Talpes. Avem motive puternice sa credem ca acest document a fost conceput pentru a servi telurilor unui cerc restrans de persoane cu interese directe in industria petrolului din Romania, care isi urmaresc obiectivele impotriva legilor si in detrimentul concurentilor de succes, cum ar fi Rompetrol. Documentul nu este nimic altceva decat o colectie de informatii false si incomplete, scoase deliberat din context de persoane care nu au nici o intelegere a principiilor si practicilor economiei de piata. Oricat de mult incearca Justitia din Romania sa fie independenta, sunt inca "zone crepusculare" care considera un astfel de material o sursa credibila.
Este nevoie de solidaritate si de un demers comun pentru asigurarea unui climat economic normal, prin aplicarea cu strictete a legii. Acest lucru nu este posibil decat printr-o reforma reala si profunda a sistemului juridic romanesc. Nu se poate face dreptate in Romania cu persoane din Justitie care pot fi timorate sau corupte. Invalidarea in instanta a abuzului Parchetului General si eliberarea d-lui Dinu Patriciu dovedesc faptul ca exista cu adevarat o sansa ca reforma sa se infaptuiasca foarte repede. Fara toate acestea, compromitem ideea alinierii Romaniei la valorile fundamentale ce stau la baza unei Europe civilizate.
Multi dintre voi ne-ati contactat deja, exprimandu-va suportul, si va multumim. Va asiguram ca managementul Rompetrol, alcatuit dintr-un grup de persoane serioase si dedicate, s-a angajat nu numai sa dovedeasca nevinovatia fata de toate acuzatiile aduse, dar si sa consolideze pozitia Rompetrol de lider in industria de petrol din regiune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.