Centrul Economic Suedez functioneaza pe langa Ambasada Suediei la Bucuresti. Principala sa activitate este promovarea exporturilor Suediei.
Organizatia se doreste o punte de legatura intre companiile din Romania si Suedia, fiind primul punct d
Centrul Economic Suedez functioneaza pe langa Ambasada Suediei la Bucuresti. Principala sa activitate este promovarea exporturilor Suediei.
Organizatia se doreste o punte de legatura intre companiile din Romania si Suedia, fiind primul punct de contact pentru firmele care doresc sa se lanseze in afaceri pe teritoriul celor doua state. Din acest motiv, Asociatia ofera consultanta tuturor companiilor.
In acest moment, pe teritoriul Romaniei exista 831 de companii cu participare suedeza. La acestea se adauga marile companii suedeze care patrund pe piata prin intermediul filialelor din alte tari. Din nefericire, ponderea companiilor romanesti pe piata suedeza este extrem de mica.
Conform statisticilor, cele mai cautate domenii de pe piata romaneasca sunt productia industriala, serviciile profesionale si comertul cu amanuntul. Una dintre principalele probleme care ii nemultumesc pe investitorii suedezi este lipsa contactelor cu autoritatile si birocratia excesiva care ingreuneaza ritmul desfasurarii activitatilor economice.
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va aduce cu sine o mai mare transparenta a normelor legale, diminuarea barierelor comerciale si proceduri vamale mai putin complicate. Toate acestea vor contribui la relansarea relatiilor comerciale dintre cele doua state. Statutul de membru UE, pe care il va obtine Romania, va da investitorilor suedezi increderea in stabilitatea economica de pe piata romaneasca, al carei potential este inca insuficient exploatat.
Potrivit datelor statistice, exportul suedez in Romania a fost mai degraba stabil, situandu-se la 1.300 milioane coroane suedeze, incepand cu anul 1998. Principalele produse pe care Suedia le exporta in Romania constau mai ales in echipament pentru telecomunicatii, vehicule, masini, produse chimice, celuloza si hartie, fier si otel. In aceeasi perioada, importul suedez din Romania a crescut de la 386 de milioane in 1998 la 740 milioane coroane suedeze in 2002. Suedia importa in principal mobila, produse textile, masini si articole din lemn.
Pentru obtinerea informatiilor necesare, cei interesati pot contacta Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei la Bucuresti, de preferinta in limba engleza.
Adresa Sectiei este: Strada Sofia nr.5, Sector 1 C. P. 63-11, Bucuresti, telefon (021) 233.89.95 fax: (021) 233.89.97, e-mail: ambassaden.bukarest@foreign.ministry.se. Programul pentru public este de luni pana vineri intre 09.00 - 17.00.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.