Omul de afaceri Dinu Patriciu a respins, ieri, intr-o conferinta de presa, ideea ca retinerea lui de catre procurori ar fi urmarea unui conflict intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si a afirmat ca Alianta DA aflata
Omul de afaceri Dinu Patriciu a respins, ieri, intr-o conferinta de presa, ideea ca retinerea lui de catre procurori ar fi urmarea unui conflict intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si a afirmat ca Alianta DA aflata la guvernare trebuie sa ramana unita, deoarece exista forte care incearca sa o dezbine.
"Nu cred acest lucru, cred insa ca exista foarte multe grupuri interesate sa vicieze relatia coalitiei la guvernare. Alianta e puternica atata timp cat e unita", a spus Patriciu raspunzand unei intrebari referitoare la posibilitatea ca retinerea sa sa fie legata de anumite disensiuni intre presedinte si premier. Potrivit presedintelui grupului Rompetrol, coeziunea actualei puteri este importanta si din perspectiva reformei justitiei.
Omul de afaceri a mai aratat ca, prin retinerea sa, procurorii au savarsit un abuz, deoarece ordinul de retinere a venit inainte ca procurorii sa citeasca declaratia pe care Patriciu a scris-o, aratand ca, astfel, s-a sarit peste o etapa foarte importanta, aceea a audierii. "Inainte ar fi trebuit sa fiu interogat, sa fiu audiat. Mi s-a cerut doar o declaratie scrisa si, inainte de a o termina si fara ca procurorii sa o citeasca s-au antepronuntat si au emis Ordonanta de retinere. Nu ni s-a permis nici macar sa aratam probele privind nevinovatia noastra. Nu mi s-a acordat dreptul la aparare. Practic, procurorii nu au indeplinit conditiile cerute de lege", a conchis Dinu Patriciu. El a mai spus ca, in schimb, judecatorii l-au audiat, ca au procedat legal in ceea ce-l priveste. "Astfel, exista o sansa pentru reforma in Justitie, judecatorii urmand sa fie primii care sa o faca", a adaugat presedintele Rompetrol.
Procurorii s-au "inspirat" dintr-o scrisoare a lui Talpes
Patriciu a mai afirmat ca Memorandumul intocmit de fostul consilier prezidential Talpes, document in baza caruia a inceput anchetarea grupului Rompetrol in cursul anului trecut, este un material politic, care arata ruptura existenta la acel moment intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria (n.r. - in acea vreme, presedinte era Ion Iliescu, iar premier Adrian Nastase). Patriciu a mai spus ca exista indicii clare ca in Memorandum se actiona in interesul unei firme private, care dorea sa cumpere rafinaria Petromidia detinuta de grupul Rompetrol. El a spus ca, in chiar pagina a 2-a Memorandumului semnat de generalul Talpes, se stipula ca oferta grupului turc Akmaya pentru preluarea rafinariei Petromidia era mai buna decat a Grupului Rompetrol si recomanda compania din Turcia pentru preluarea rafinariei la o reluare a privatizarii. Reamintim, Grupul Akmaya a preluat rafinaria Petromidia la inceputul anului 1999, dupa care, pentru ca nu a platit pentru achizitia facuta, contractul de privatizare a fost reziliat in acelasi an. Procesul de privatizare al rafinariei a fost reluat in vara anului 2000, firma declarata castigatoare a licitatiei fiind Rompetrol, noul contract fiind semnat tot in anul 2000.
Dinu Patriciu a mai spus ca ultimele acuzatii care i-au fost aduse de Procuratura nu sunt cuprinse in Memorandumul intocmit sub "patronajul" Presedintiei dinainte de 2001, dar sunt luate cuvant cu cuvant dintr-o scrisoare pe care geneneralul Talpes i-a adresat-o unui demnitar SUA, in iulie 2004. "Nu pot sa nu fac legatura", a spus Patriciu facand referire la ultimele acuzatii ce i-au fost aduse de procurori.
Rompetrol va solicita despagubiri la o curte de arbitraj a Bancii Mondiale
Presedintele Rompetrol a mai aratat ca Grupul se va adresa instantelor internationale impotriva institutiilor romane care s-au facut vinovate de abuz impotriva companiei si a reprezentantilor acesteia. La randul sau, directorul general adjunct al Rompetrol, Phil Stephenson, a spus ca Rompetrol nu da in judecata oamenii din actualul Guvern, deoarece actiunile din ultima perioada au radacini in administratia anterioara, din timpul presedintelui Ion Iliescu. "Actiunile lor sunt cele care au determinat pozitia de astazi", a spus Stephenson. "Trebuie responsabilizati oficialii romani pentru actele lor", a spus Patriciu. Rompetrol va solicita, la Tribunalul Arbitral al Bancii Mondiale (n.r.- ICSID) daune pentru prejudiciile aduse de institutii ale statului, printre elementele centrale ale pledoariei numarandu-se scrisoarea adresata de Ioan Talpes unui fost oficial american, a anuntat Dinu Patriciu.
Pierderi de sute de milioane de dolari
Compania a angajat deja o casa internationala de avocatura, Salans, pentru a pregati apararea Grupului in fata instantei internationale. Patriciu a estimat pierderile aduse Grupului la cateva sute de milioane de dolari, provenind din prejudiciul de imagine, scaderea capitalizarii bursiere a rafinariei Petromidia, cheltuielile legate de apararea reprezentantilor grupului, precum si oportunitatile pierdute de companie in urma scandalului. De asemenea, el a aratat ca este foarta importanta si reactia agentiilor de rating in calcularea prejudiciilor. Reamintim, Standard & Poors a plasat, vineri, ratingul pe termen lung acordat Rompetrol sub supraveghere, cu perspectiva negativa, in contextul anchetei care il vizeaza pe presedintele Grupului.
Patriciu a mai spus ca una din piesele centrale ale pledoariei in fata instantelor internationale va fi scrisoarea adresata unui demnitar american de fostul consilier prezidential pe probleme de aparare si siguranta nationala Ioan Talpes, adresata in iulie 2004, dupa Memorandumul intocmit de Departamentul Securitatii Nationale al Administratiei prezidentiale. Directorul general adjunct al Rompetrol, Phil Stephenson, a explicat ca demnitarul american este Richard Burt, fost ambasador al SUA in Germania.
"Burt a fost unul din partenerii mei cand am inceput, in 1996, investitiile in Romania, fiind si membru in board-ul Rompetrol, pozitie din care a fost inlocuit de Wolfgang Ruttenstorfer, cand grupul austriac OMW a cumparat 25% din Rompetrol. Dupa publicarea Memorandumului lui Talpes si inceperea anchetei PNA pe baza acestui document, l-am invitat pe Burt si s-a intalnit cu Talpes pentru a vedea ce are acesta de gand", a spus Stephenson. El sustine ca, in timpul intalnirilor dintre Burt si Talpes, a devenit evident ca acesta din urma nu dorea sa afle adevarul, ci cauta o modalitate de a distruge Rompetrol. In ceea ce-l priveste pe fostul consilier prezidential, Dinu Patriciu a declarat ca "daca se dovedeste ca Ioan Talpes este corupt, atunci va fi inchis".
Multumiri celor care au fost obiectivi
Stephenson a mai spus ca scandalul din ultima perioada nu a afectat relatia companiei cu institutiile financiare, unele dintre banci prelungind chiar creditele acordate, chiar daca o astfel de situatie ar putea ingreuna accesul pe pietele exeterne de capital. La randul sau, Patriciu a spus ca scandalul din ultimele zile nu va afecta performantele financiare ale Rompetrol si ca se asteapta ca rezultatele grupului sa fie mai bune decat cele previzionate.
"Multumesc, in numele meu si al celor peste 7000 de angajati ai Grupului Rompetrol, societatii civile, presei, reprezentantilor unor ambasade, mediului de afaceri si tuturor celor care in aceste zile au urmarit si au exprimat puncte de vedere obiective in legatura cu modul in care Parchetul General a inteles sa desfasoare ancheta referitoare la Petromidia. Suntem capabili sa ne dovedim nevinovatia foarte repede. Daca reforma Justitiei ar fi fost infaptuita, Rompetrol si-ar fi dovedit demult nevinovatia. Situatia transcende, insa, cazul nostru, ea este simptomatica pentru starea actuala a sistemului juridic romanesc, care va trebui fundamental reformat si cat mai repede", a declarat Dinu Patriciu.
Conditii mizere in arestul Politiei
Omul de afaceri a povestit cum, dupa ce timp de peste 17 ore a redactat declaratia la Procuratura, a fost retinut in arestul Politiei, intr-o incapere cu o gaura pe post de toaleta, din care ieseau sobolani, si cu o alta gaura, in tavan, pe post de dus. In aceeasi incapere se afla un tanar hacker, aflat in arest preventiv pe sapte luni. "De reusita reformei in Justitie depinde bunul mers al societatii. Pentru a deveni in mod real un stat european, Romania trebuie sa fie guvernata de legi si institutii echidistante, ce aplica o legislatie lipsita de ambiguitati, de o justitie capabila sa elimine rapid "zonele" inerte si corupte. Sistemul de justitie poate deveni mai puternic, independent si functional in folosul cetatenilor, din initiativa celor democratic alesi sa guverneze tara acum, care trebuie sa ramana uniti, si prin contributia societatii civile si a organismelor internationale care sprijina reforma din Romania. In lupta cu structurile trecutului trebuie sa actionam solidar. Pentru o perioada Justitia va trebui sa accepte aceasta reforma pentru a deveni puternica, onesta si independenta. Este singura cale pentru a reusi schimbarea atat de asteptata si necesara a Romaniei", a mai spus presedintele Rompetrol.
La randul sau, Phil Stephenson a multumit Ambasadei SUA la Bucuresti si Uniunii Europene pentru ca au atras atentia asupra pericolului pe care un abuz in acest caz il poate genera in mediul de afaceri din Romania. El a afirmat ca, daca Romania vrea sa aiba o democratie si economie occidentale, nu poate lasa puterea de a administra "pe mana unor fosti ofiteri de Securitate". "Acum asistam la o lupta intre vechiul sistem, ale carui valori erau acelea de a controla, de a distruge afacerile si de a lucra din umbra, si noul sistem, bazat pe democratie, economie de piata libera", a mai spus Stephenson.
Urmarirea penala in cazul Vega, nejustificata
In ceea ce priveste acuzatiile efective care i s-au adus, Dinu Patriciu a spus ca "desi se intinde pe vreo 5 pagini, in esenta sunt doua acuzatii - ilegalitatea privatizarii rafinariei Vega si recuperarea unor creante Rompetrol". In ceea ce priveste privatizarea Vega, Procuratura a afirmat ca Rompetrol nu avea dreptul sa participe la acest proces, intrucat statul detinea 15% din actiunile companiei, iar legea permitea participarea la astfel de procese numai a companiilor la care statul detinea sub 10% din actiuni. "Aceasta acuzatie este si nereala si nerelevanta. La momentul ofertei, statul detinea la Rompetrol 15% din actiuni, dar, la momentul semnarii contractului de vanzare - cumparare, cel legal, mai detinea numai 8,8%. In plus, procurorii nu stiau ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila intr-un proces intentat de un contracandidat care stabilea conditiile de eligibilitate privind participarea la procesul de privatizare a rafinariei Vega. Aceasta hotarare judecatoreasca stabilea ca am fost corecti, ceea ce determina nulitatea absoluta a punerii sub urmarire penala pentru aceasta cauza. De altfel, in Instanta, procurorii s-au ferit sa o sustina in fata judecatorilor", a mai spus Patriciu. In privinta celeilalte acuzatii, presedintele Rompetrol a spus ca este vorba de creante incerte, de maxim 85 de milioane de dolari pe care compania le-ar fi avut daca se indeplineau anumite conditii fata de compania spaniola Repsol. El a precizat ca se discuta de o societate comerciala romana de drept privat, si nu de stat, mai ales ca, si inainte de 1990, companiile de comert exterior, chiar daca erau de stat, aveau o legislatie diferita, tocmai pentru ca o companie de stat sa nu plateasca pentru o alta companie de stat care nu si-ar fi indeplinit conditiile contractuale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.