ZIUA va prezinta astazi o exclusivitate de zile mari. Operatiunea Bagdad. Cele mai interesante si importante detalii ale dosarului exploziv privind rapirea jurnalistilor romani Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. Dupa provocarea lans
ZIUA va prezinta astazi o exclusivitate de zile mari. Operatiunea Bagdad. Cele mai interesante si importante detalii ale dosarului exploziv privind rapirea jurnalistilor romani Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. Dupa provocarea lansata de colegii nostrii de la Gardianul, ZIUA pune azi cireasa pe tort.
Totul a inceput la 29 Octombrie 2004. La acea data, pe adresa Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie era inregistrat un dosar extrem de important: asocierea unor cetateni de etnie araba in vederea savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, crima organizata, spalare de bani si terorism. La acest dosar, Serviciul Roman de Informatii lucrase mai bine de doi ani de zile, adunand cu minutiozitate date si informatii legate de gravele infractiuni mentionate. Potrivit documentelor SRI, capul acestei retele era cetateanul romano-sirian Omar Hayssam, un binecunoscut milionar in dolari, autorul unor operatiuni comerciale controversate pe teritoriul Romaniei.
In urma parcurgerii fila cu fila a dosarului intocmit de SRI, procurorii au decis sa ia prima masura importanta: interdictia de parasire a teritoriului national pentru Omar Hayssam. Masura, devenita operabila si pe fondul pierderii alegerilor de catre PSD, unde Omar avea mai multe relatii la nivel inalt, l-a determinat pe sirian sa puna in aplicare un plan diabolic, cu ajutorul caruia sa poata parasi teritoriul Romaniei. Evolutia lucrurilor se precipita, la capatul sforilor trase de Omar nu mai raspundea nimeni. Totul era nisip miscator pentru sirian. Acuzatia de asociere pentru terorism era un extrem de grava, iar daca nu facea ceva extrem de rapid, Omar risca ani grei de puscarie. In consecinta, singura varianta era sa paraseasca in mare urgenta Romania. Dar el era dat in consemn la frontiera. Eventual, daca lucrurile ar fi mers in directia dorita de Omar, o suma importanta de bani urma sa fie scoasa din tara, iar societatile comerciale pe care le detinea sa fie abandonate. Oricum, acestea era conduse prin interpusi. Unul dintre acestia era si Mohammad Munaf, un cetatean american de orgine irakiana, rezident in tara noastra.
Varianta Omar, prezentata de SRI la 29 Martie
Sub pretextul organizarii unei vizite de documentare in Irak pentru doi-trei ziaristi, in vederea unei serii de interviuri cu personalitati politice de la Bagdad, Omar contacteaza un jurnalist roman, apropiat de el. Si il roaga sa faca aceasta oferta a sa pentru un ziar. Pentru un post de televiziune avea deja o persoana aleasa anume. Se cunosteau demult, iar legatura lor era una speciala. Omar se obliga sa suporte toate cheltuielile de transport, cazare, diurna si altele. O generozitate impinsa la maxim, ce ascundea adevaratul sa scop. Irak este un subiect tentant pentru orice jurnalist. E zona cea mai periculoasa, unde subiectele de presa abunda si cota iti creste brusc numai pentru faptul ca te afli acolo. Sa zicem ca doar dorinta de afirmare profesionala si faptul ca toate cheltuielile erau acoperite de un sponsor generos au fost motivele deplasarii celor trei jurnalisti la Bagdad. Desi surse autorizate afirma ca sunt argumente pentru a se sustine si o alta varianta. Cel putin pentru unul din cei trei jurnalisti.
Acum, dupa incheierea cu bine a crizei ostatecilor, stim tot scenariul pus la cale de Omar Hayssam, executat prin intermediul lui Mohammad Munaf. Cei doi au vrut sa insceneze luarea jurnalistilor romani ostateci pentru cateva zile, suficiente cat sa convinga Omar autoritatile ca el ii poate elibera contra unei sume importante de bani. Ar fi urmat sa paraseasca tara cu acordul autoritatilor, ii elibera pe jurnalisti, rascumpararea ramanea la el (mai putin sumele pentru executantii operatiunii de capturare si sechestrare) si nu se mai intorcea niciodata in Romania. Credea ca va da lovitura, ca va scapa de puscarie si se va intoarce plin de bani in Siria sa natala. Dar Omar nu a fost conspiratorul perfect, planul sau fiind conceput in fuga, de un om cu o educatie si inteligenta un pic peste medie. Omar a fost arestat si a scapat totul din mana. Rapitorii din Irak au adancit criza, au marit miza si totul a capatat accente dramatice.
Reticenta serviciilor secrete romanesti in varianta rapirii clasice, facuta de insurgentii irakieni din motive politice si financiare, a deschis o pista interesanta. La inceput, autoritatile erau sceptice. SRI a prezentat la prima reuniune a Celulei Operative de la Palatul Cotroceni din 29 Martie ipoteza ca Omar Hayssam a pus la cale toata tarasenia pentru a fugi din tara. Si ca este posibil ca cel putin unul din cei patru ostateci sa fie complice. Nimeni nu se grabea sa accepte acest scenariu absolut incredibil. Se spunea atunci: " Cum domnule, am reusit cu arabii nostrii din Romania sa distrugem si mitul rapirilor din Irak? E prea de tot!"
Munaf a devenit din executant, o garantie
Din pacate sau din fericire, totul s-a confirmat. Au fost necesare 58 de zile, un efort urias al autoritatilor romane - in mod special al serviciilor secrete - si sume uriase de bani cheltuite pentru logistica unei operatiuni extrem de complicate, care a dus pana la urma spre un deznodamant fericit.
Oricand se putea produce o tragedie, dar rapitorii dadeau totusi semnale prin intermediari ca nu doresc sa mearga totusi pana la capat. A existat o solutie, a fost aplicata, a functionat si ostatecii sunt acum liberi. Cu exceptia lui Munaf. Care a devenit din executantul initial un fel de garantie pentru rapitori ca la sfarsitul crizei nu vor fi arestati sau ucisi.
Acum povestea fiind complet cunoscuta, vom arunca in joc cele mai interesante detalii. Vom dezvalui numele intermediarilor, al rapitorilor si al celui care ii tinea practic pe ostateci, avand responsabilitatea cea mai mare. Vom dezvalui locatii, date de stare civila, masini folosite si alte detalii extrem de importante. Publicam in premiera pentru presa romana fotografiile celor implicati si schita cu locatia precisa a rapirii de la Bagdad. Toate aceste informatii extrem de pretioase sunt prezentate exact asa cum apar ele in dosarele autoritatilor irakiene si ale investigatorilor americani, care il ancheteaza pe Mohammad Munaf.
Restaurantul Zarzur din Bagdad si alte locatii secrete
Potrivit datelor obtinute de investigatorii irakieni, planificarea rapirii jurnalistilor s-a facut in perioada 22-28 Martie, prin intalniri succesive ale conspiratorilor pe care ii vom mentiona, in diferite locatii din Bagdad, care vor fi dezvaluite in premiera.
Unul din locurile cele mai importante care apare pe harta rapirii este Restaurantul Zarzur. Acolo au avut loc cele mai dese intalniri. Conspiratorii au mancat impreuna aproape zilnic in cele 6 zile de planificare la Zarzur.
Au existat si alte locuri importante. Investigatiile derulate in timpul crizei si dupa terminarea acesteia, informatiile obtinute de la cei arestati au dus la conturarea hartii cu punctele de intalnire din Bagdad, in perioada pre-rapire.
In perioada 22-28 Martie, intalnirile secrete s-au desfasurat astfel:
- Yarmuk: Yusef Munaf, Mohammad Munaf, Abdel Jabbar "Hajji", Ibrahim Yassin, Salam Hikmat
- At-Taramia: Mohammad Munaf, Ibrahim Yassin, Salam Hikmat, Omar Jasam si Abdel Jabbar "Hajji"
- Ghazalia: Salam Hikmat, Omar Jasam, Abdel Jabbar "Hajji" si Ibrahim Yassin
- Mansour (langa restaurantul Al-Saa): Omar Khadeir si un seic de la moscheea Ghazalia
- Moscheea Malahuish din cartierul Universitatii
- Al Aazamia
Cine sunt rapitorii aflam imediat. Si ii vedem, pentru ca publicam in exclusivitate fotografiile acestora, asa cum apar ele in dosarele politiei irakiene.
Masinile folosite
O alta exclusivitate este aceea a listei autoturismelor folosite pentru intalnirile conspirative si pentru actiunea de rapire propriu-zisa, din seara zilei de 28 Martie.
- Daewoo Prince de culoare neagra, apartinand lui Ibrahim Yassin
- BMW de culoare gri, cu care venea Hakim Ziab Al - Samarai la Restaurantul Zarzur. Aceeasi masina a fost probabil folosita la intalnirea unora dintre conspiratori cu Abdel Jabar "Hajji"
- Opel Vectra de culoare gri, care il prelua pe "Hajji"din zona Ghazalia. Probabil aceeasi masina aducea o parte din conspiratori la Zarzur, pentu intalniri cu "Hajji"
- Oldsmobile de culoare alba cu care veneau la Zarzur trei dintre conspiratori
- BMW de culoare alba, care ii aduceau la Zarzur pe unii conspiratori de-a lungul celor 6 zile de planificare a rapirii
- Un automobil KIA si un altul BMW, care au participat propriu-zis la operatiunea de rapire
- Ford, condus de Mohammad Munaf, este autoturismul in care se aflau jurnalistii romani in momentul in care au fost rapiti
Modul de actiune al insurgentilor
Potrivit unor informatii furnizate serviciilor secrete romanesti de unele surse aflate in Irak pe toata perioada crizei, actiunea gruparilor insurgente presupune in prealabil culegerea unor informatii extrem de pretioase. Datele preliminare vin de cele mai multe ori chiar de la colaboratorii insurgentilor aflati in randurile politiei irakiene sau a lucratorilor aeroportuari. Acestia au acces la listele de pasageri ale curselor aeriene ce aterizeaza la Bagdad si transmit gruparilor interesate de rapiri cele mai importante informatii despre sosirea unor jurnalisti, oameni de afaceri sau lucratori straini. Prin intermediul taximetristilor este aflat hotelul in care stau cetatenii straini.
Majoritatea gruparilor insurgente se cunosc intre ele si isi respecta zonele controlate de fiecare in parte. Liderii gruparilor se cunosc intre ei si au sisteme prin care comunica. Fiecare grup cunoaste capacitatea de lupta a celorlalti, ce intermediari foloseste pentru rapiri sau atentate, daca au suferit pierderi, daca detin ostateci si din ce tara provin acestia. Insurgentii nu se implica niciodata in negocieri, ei folosesc pentru acest gen de operatiuni doar intermediari. De cele mai multe ori, exista mai multe cercuri concentrice de intermediari, pentru o protectie deplina a insurgentilor. Majoritatea insurgentilor activeaza in zona Triunghiului Sunnit (The Sunni Triangle), o arie delimitata de orasele Fallujah, Ramadi si Tikrit. Consiliul Inteleptilor Musulmani din Irak - Hayat al Ulema al Muslimin al Iraki - este cea mai influenta organizatie religioasa sunita din Irak si are numerosi adepti in Triunghiul Sunit. Potrivit unor surse credibile, chair membri ai Consiliului fac parte din organizatii insurgente bazate in Falujjah. Apelarea autoritatilor romane la intermedierea Consiliului pentru eliberarea jurnalistilor a fost extrem de importanta.
La data de 24 Aprilie, unul din emisarii partii romane a obtinut numele de datele de contact ale unui membru important al Consiliului din Irak. Datele au fost obtinute in urma unei intalniri la Amman. In Iordania sunt refugiati membri ai Consiliului, din ratiuni de securitate.
Sute de mii de dolari deturnati
Potrivit informatiilor culese de serviciile secrete romanesti pe toata perioada crizei, diferite personaje si organizatii ale comunitatii musulmane din Romania s-au implicat in operatiunea de salvare a jurnalistilor. Liga Islamica si Culturala din Romania, cu sediul central la Bucuresti - Str. Fabrica de Gheata nr. 14, a avut cea mai importanta contributie. Pe de alta parte, unele persoane, care au avut un rol asumat si aprobat de autoritatile romane, au strans diferite sume de bani cu pretextul realizarii unei contributii semnificative pentru eliberarea jurnalistilor. Sumele sunt de ordinul sutelor de mii de dolari si nu au ajuns in cele din urma in Irak ci au fost deturnate in interes personal de cei care le-au colectat.
Patru avertismente
In urma anchetei facute la Bucuresti, autoritatile romane au contabilizat cel putin patru avertismente transmise in mod direct grupului de jurnalisti ce urmau sa plece in Irak. Avertismentele se refereau la riscul urias la care se expun cei trei sau unele recomandari ferme pentru a renunta la deplasare.
Primul a fost facut de ambasadorului Irakului la Bucuresti, care a refuzat initial sa le dea viza de intrare in Irak. Pana la urma, viza a fost obtinuta dupa ce Munaf s-a prezentat la ambasada insotit de un ofiter al Ministerului Apararii Nationale. Alte trei avertismente au fost primite de jurnalisti la Ministerul Afacerilor Externe, la Amman, din partea personalului diplomatic ce venise la aeroport si la Bagdad, personal din partea ambasadorului Mihai Stuparu.
Pagina realizata de
Datele complete despre rapitori
- MAHMOUD KHALED AL-OMAR (foto 1), fiul lui Zahra Farzad, nascut in 1974, de profesie comerciant, cu domiciliul in Siria, localitatea Al-Rashif, langa moscheea Abu Ammu. Are cetatenie siriana
- IBRAHIM YASSIN KAATHEM AL JABOURI (foto 2) (cumnatul lui Yussef Munaf), numele mamei Khalida Mustafa, nascut in 1969, de profesie furnizor, cu domiciliul in Bagdad, Al-Doura, M 820, Z26, D11, in apropierea Scolii Dar Es-Salam
- HAKIM ZIAB HAMID HUSEIN AL-SAMARAI (foto 3), numele mamei Nazira Husein, nascut in 1956, de profesie furnizor, domiciliat in Samara Al-Qadisia
- ABDEL JABBAR ABBAS JASEM AL-SALMANI (foto 4) (alias " HAJJI"), fiul lui Fatima Ahmad, nascut in anul 1956, de profesie furnizor, domiciliat in At-Tamaria, langa moscheea At-Tarmazi
- OMAR KHDEIR ABAAS (foto 5) (prietenul lui Abu Mahmud). Se pare ca nu a fost implicat in rapire, dar a participat la unele actiuni premergatoare
- YUSEF MUNAF MUHAMMAD AMIN AL-AMIN (foto 6) (fratele lui MUHAMMAD MUNAF), fiul lui SUAD OMAR, nascut in 1971, de profesie furnizor, domiciliat in Yarmuk - Bagdad, M 612, Z38, D8
- OMAR JASAM MUHAMMAD ALI AL-SALMANI (foto 7) numele mamei Masdia Hassan, nascut in 1970, de profesie furnizor, locuind in Taramia, cartierul Al-Baas al doilea, in spatele Scolii de fete.
- Si cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, MOHAMMAD MUNAF (foto 8), cetatean american, rezident in Romania, casatorit cu Georget Munaf zisa "Oana", trei copii. Asociat in mai multe afaceri cu OMAR HAYSSAM.
Aceste persoane sunt cele care au pus la cale rapirea. HAKIM ZIAB HAMID HUSEIN AL-SAMARAI era persoana de legatura cu cel care ii detinea pe jurnalistii romani. Numele sau de razboi este ABU SAHAR. Numele sau real il dezvaluim azi in premiera: KHALED AL-AKYDYI. In mana lui s-au aflat 58 de zile jurnalistii romani. El a disparut imediat dupa terminarea crizei ostatecilor si nu a fost gasit. Politia irakiana l-a dat in urmarire.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.