Saptamanalul francez Le Point a afirmat in numarul de saptamana trecuta ca omul de afaceri Ion Tiriac ar fi incasat 20 de milioane de euro pentru operatiunea de intermediere a controversatului contract cu EADS. Banii ar fi fost folositi in campania e
Saptamanalul francez Le Point a afirmat in numarul de saptamana trecuta ca omul de afaceri Ion Tiriac ar fi incasat 20 de milioane de euro pentru operatiunea de intermediere a controversatului contract cu EADS. Banii ar fi fost folositi in campania electorala a lui Adrian Nastase, mai arata saptamanalul francez. "Le Point" spune ca EADS, care ar fi incasat deja 200 de milioane de euro imediat dupa semnarea contractului, refuza sa restituie banii. Grupul franco-german ar vrea sa opreasca 40 de milioane de euro pentru cheltuieli, dintre care 20 de milioane de euro ar fi cheltuieli proprii si alte 20 de milioane comisioane platite intermediarilor comerciali romani. Cele 20 de milioane de euro ar fi fost primite de catre Ion Tiriac, reprezentant in Romania al mai multor companii germane, printre care si Siemens, partener cu EADS in aceasta afacere.
In interviul ce urmeaza, pe care ni l-a acordat in exclusivitate la Paris, omul de afacere Ion Tiriac apreciaza ca articolul din Le Point face parte dintr-o campanie de discreditare a numelui sau, orchestrata din Romania, respingand toate acuzatiile ce i se aduc. Scandalul EADS a izbucnit inca din campania electorala de anul trecut cand Puterea, aflata atunci in Opozitie, a anuntat ca daca va castiga alegerile va denunta contractul privind securizarea frontierelor. In prezent, autoritatile romane renegociaza termenii contractuali cu EADS (D.E.)
Cum comentati acuzatiile pe care vi le aduce Le Point?
In primul rand, daca citim corect articolul din Le Point, vedem ca lucrurile stau exact pe dos. Se spune: "in Romania se vorbeste ca... "Bucurestiul acuza incheierea acestui contract in conditii dubioase. Ce inseamna asta e greu de priceput pentru ca lucrez cu cea mai mare industrie in Europa. Cand spui EADS - este o multinationala in Europa care este pe departe cea mai mare industrie, si la care au participat nemti, francezi, spanioli etc.
De la bun inceput vreau sa fac doua afirmatii clare:
1- Astazi, cand vorbim, nu am nici un fel de legatura directa sau indirecta cu cele 20 de milioane despre care se vorbeste. Nu am primit nici un leu, nici o centima.
2- Nu am participat financiar in nici o campanie electorala.
Revenind, daca ar fi fost un contract de consultanta, de comision, acesta este intotdeauna transparent, se face o factura cu TVA si primeste o retributie pentru o munca facuta. Azi NU este cazul meu. Din pacate, ceea ce se intampla, in special in ultimele 18 luni, este dupa parerea mea o treaba directionata.
La ce va referiti cand vorbiti de ultimele 18 luni?
Ma refer la numele Tiriac.
O campanie indreptata impotriva dvs?
Numele Tiriac se vinde bine, ca e vorba despre Ion Alexandru Tiriac, fiul meu, si uite acum Ion Tiriac. Undeva, cineva face fum, ca sa nu se vada focul - numele Tiriac se vinde bine, ia sa il scoatem in fata!
Cine ar putea fi la originea acestor atacuri?
Asta nu pot sa stiu...
Dar banuiti macar daca sunt origini politice, financiare, de alta natura?
Toate acestea se leaga, si politice si financiare, pentru ca la noi, daca nimeni nu stie ce face celalalt, este foarte convenabil sa spui: "Ion Alexandru Tiriac este vanzator sau consumator de droguri", acuzatii care nu au nici o substanta, ca eventual sa ii acoperi pe cei care fac acest lucru in mod industrial, masiv.
Revenind la EADS, puteti clarifica legaturile de natura economica sau financiara intre o firma a dvs si EADS?
Share holder-ul intre EADS si Daimler -Chrysler (D-C), acesta din urma avand peste 30 la suta in EADS, nu de acuma, de cand s-a infiintat EADS. Proprietarul majoritar al EADS a fost prietenul meu de o viata, Jean Luc Lagardere; prin moartea lui am pierdut un mare prieten al Romaniei. El se afla la originea afacerii Dacia-Logan, Eurocopter Ghimbav. Omul s-a dus, compania a ramas, o conduce fiul sau, Arnaud, si Jean Paul Gut, pe care de asemenea ii cunosc de ani si ani. Daca mie, maine, imi cere Daimler Chrysler sa ma implic in acest "deal", o fac imediat, pentru ca sunt reprezentantul lui D-C in Romania, dar EADS are o reprezentanta solida in Romania care cred ca isi acopera pe deplin functiile, iar daca m-as implica, ca sunt 5 sau 10 sau 20 sau 50 de milioane le-as accepta cu placere, chiar cu multumiri.
Contractul s-a semnat in prezenta lui Schröder
Prin urmare, in afara de faptul ca sunteti reprezentantul D-C si ca ati fost prietenul lui Jean Luc Lagardere, alta legatura nu exista azi cu EADS sau Siemens, sau orice alta companie care ar fi implicata in acest "deal"?
NU, si revenind la cele 20 de milioane, inca o data vreau sa subliniez ca presa are anumite libertati, dar ar avea si anumite datorii, daca nu de morala cel putin de etica. Cand faci o asemenea afirmatie trebuie sa o ai bazata pe ceva, nu poti sa spui "aflam de la Paris", cand textul Le Point spune tocmai "aflam de la Bucuresti". Eu sunt imediat de acord ca, din cele 20 de milioane neprimite, 19 sa se duca la sinistratii inundatiilor, iar unul sa il faca cadou presa care a scris despre aceasta afacere orfanilor mei de la Brasov. Cineva trebuie sa se autosesizeze, ca la noi mereu se autosesizeaza cineva, iar acesta este un caz in care e nevoie, fie procurorul general, fie ministrul Justitiei, fie altcineva sa se duca mai departe sa vada cine fabrica aceste dezinformari si de ce. Ce se acopera impingand numele Tiriac in fata?
Nu m-am implicat niciodata politic si nu ma intereseaza. Ceea ce am facut am facut pentru tara, si atunci cand am adus, in 1990, 50 de milioane de marci pentru curent electric, si atunci cand m-am implicat pentru obtinerea clauzei in SUA, si atunci cand a trebuit sa platesc o restanta de 300 de milioane de dolari datorate de guvernul roman (guvernul Ciorbea) companiei McKinsey pentru consultanta cu BM si FMI, bani pe care nu i-am mai primit niciodata, si atunci cand dl Constantinescu m-a rugat sa intervin la UE pentru deblocarea a 100 de milioane pentru Romania. Sunt unele lucruri pe care nu le-am spus niciodata, dar incep sa ma satur.
Articolul din Le Point spune insa ca exista disensiuni la varf in EADS, care s-ar afla la originea acestui "denunt"
EADS este o companie majoritar franceza, cu o componenta substantial germana. Cine a dirijat acest contract facut cu Romania? Parisul si Berlinul. Contractul s-a semnat in prezenta lui Schröder, la Bucuresti, dar nu fara stiinta guvernului francez sau EADS Franta. Presa isi da si ea cu parerea, si iata ce spune Le Point : EADS, care ar fi incasat 200 milioane de euro in timpul semnarii contractului, refuza sa le restituie, in orice caz nu in totalitate. Grupul franco-german vrea sa deduca 40 de milioane de euro pentru costurile angajate, dintre care 20 de milioane comision varsat intermediarilor comerciali romani. La Bucuresti, presa vorbeste deschis de coruptie deci, la Bucuresti! "20 de milioane de euro varsate dupa semnarea contractului ar fi fost incasate de Ion Tiriac, fost campion de tenis, devenit om de afaceri si reprezentant in Romania al mai multor industrii germane printre care Siemens, partener al EADS in aceasta afacere". Prin urmare, ce se spune aici? Ca la Bucuresti se afirma ca, o data cu semnarea contractului, i s-ar fi varsat 20 de milioane lui Tiriac. Nu spune Parisul, spune Bucurestiul!
Toata cheia acum este insa: cine o sa livreze componentele pentru securizarea frontierelor? Sunt multe hardwar-uri care sunt livrate de romani, dar sunt multe care vin din afara. Ca exista o batalie intre un sistem de securizare a frontierelor si altul, intre Tetra si Tetrapol, e probabil. Unul e mai scump, inteleg eu ca EADS-ul il vrea pe cel mai ieftin, care e si mai performant si toata Europa se schimba pe acest sistem. Sub anumite influente, Bucurestiul vrea vechiul sistem care e mai scump, dar asta nu e problema mea si nu ma intereseaza.
Nu voi lasa lucrurile asa
Ce intentionati sa faceti in continuare?
In primul rand a trebuit sa clarific acest lucru si o fac pe aceasta cale si acum astept ca organele competente sa se autosesizeze, cum au facut si in alte cazuri.
Nu aveti intentia sa sesizati justitia dvs personal?
Eu trebuie sa vad cu departamentul meu juridic care este posibilitatea de a sesiza si ce organisme. Daca am cel mai mic fir de par aici, eu nu voi lasa lucrurile sa treneze asa pentru ca, daca nu exista consideratie in Romania, macar putin respect dupa 15 ani ar trebui sa il am pentru tot ceea ce am facut pentru Romania. E greu de inghitit tot ce imi arunca oamenii acestia, dupa 15 ani in care am incercat sa fac numai bine pentru tara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.