Cotidianul elvetian Le Temps, consultat de Rompres, arata ca, atat la Paris cat si la Bruxelles, se anticipeaza deja scenarii ale respingerii Tratatului constitutional al Uniunii Europene. Un ultim sondaj de opinie (cel realizat de CSA pentru un alt
Cotidianul elvetian Le Temps, consultat de Rompres, arata ca, atat la Paris cat si la Bruxelles, se anticipeaza deja scenarii ale respingerii Tratatului constitutional al Uniunii Europene. Un ultim sondaj de opinie (cel realizat de CSA pentru un alt ziar din Tara Cantoanelor, Tribune de Geneve, in perioada 26-27 mai), indica un procent de 52 la suta al adeptilor optiunii negative. Partizanii constitutiei pareau, zilele trecute, resemnati in ceea ce priveste infrangerea. Un alt sondaj, al IFOP, anticipa, insa, un nivel de 56 la suta al votului negativ - aflam tot din Le Temps - pronostic menit sa descurajeze definitiv tabara "da". In statele-majore ale partidelor franceze, nu se mai spera, ieri, decat intr-un miracol pentru inversarea tendintei, nota ziarul editat la Geneva. Si fiecare isi punea deja intrebari pe tema viitorului. In opinia lui Valery Giscard d'Estaing "parintele" Constitutiei europene, Franta ar trebui sa voteze din nou, dupa ce toate celelalte tari europene vor fi procedat la ratificare. Multi considera, insa, acest al doilea vot ca fiind imposibil din punct de vedere politic. Printre acesti "multi" se numara si premierul Jean-Pierre Rafffarin, care si-a exprimat, deja, in mod public si oficial, dezaprobarea fata de o eventuala reluare a scrutinului popular asupra Legii fundamentale europene. La Bruxelles, Comisia Europeana a insistat, pana in ultimul moment, asupra faptului ca un "nu" francez ori olandez Olanda va vota Constitutia europeana peste doua zile iar prognozele analitico-politice indica o victorie a taberei opozantolor) - nu trebuie sa puna sub semnul intrebarii procesul de ratificare ce ar urma sa se incheie in toamna anului viitor. Abia atunci, sefii de stat si de guvern vor decide ce va urma si ce masuri trebuie intreprinse. Ei vor fi, insa, nevoiti sa vorbeasca foarte rapid despre aceasta. Subiectul va fi - in mod obligatoriu - abordat la Consiliul european din 16-17 iunie, ori chiar si mai devreme, in cazul in care va fi convocata o reuniune de urgenta, scrie - nu prea optimist - ziarul belgian. Pe culoarele Comisiei de la Bruxelles, dezorientarea este evidenta: "Riscam o paralizie pentru mai multi ani", este teama de care se simt apasati responsabilii comunitari. Sunt luate in calcul multiple scenarii si strategii, dar cea mai probabila pare organizarea unui nou vot in Franta. Observatorii sunt frapati de lipsa raspunsurilor la indispozitia politica, scrie Le Temps. Comisia Europeana pare incapabila sa faca legatura intre expresia democratica a unei respingeri a Constitutiei si raspunsurile pe care ar trebui ea sa le aduca, nu guvernelor, ci popoarelor, conchide ziarul elvetian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.