Legea minelor 85/2003 si Legea petrolului nr. 238/2004 au fost modificate si completate printr-un proiect de lege aprobat de Guvern in aceasta saptamana. Pentru domeniul minier, proiectul de lege propune modificarea modului de calcul a taxei pentru a
Legea minelor 85/2003 si Legea petrolului nr. 238/2004 au fost modificate si completate printr-un proiect de lege aprobat de Guvern in aceasta saptamana. Pentru domeniul minier, proiectul de lege propune modificarea modului de calcul a taxei pentru activitatea de exploatare miniera, astfel incat aceasta sa nu se mai plateasca la fel ca o taxa aplicata pe suprafata perimetrului concesionat, ci ca o cota de 2,5% din valoarea productiei minerale. Legea minelor (nr. 85/2003) obliga titularii licentelor miniere sa plateasca la bugetul de stat o redeventa miniera si o taxa pe activitatea de exploatare. Potrivit Biroului de Presa al Guvernului, modificarea este justificata de faptul ca taxa aplicata pe suprafata perimetrului concesionat, aplicata in mod nediferentiat in raport cu resursa minerala exploatata, determina inechitati intre diversi titulari de licente miniere. Cu privire la domeniul petrolier, cota de 5% din valoarea veniturilor brute realizate, aplicata pana in prezent, nu lua in consideratie faptul ca erau concesionate simultan atat dreptul de operare, cat si bunurile necesare efectuarii operatiunilor petroliere. In aceste conditii, proiectul de lege adoptat propune majorarea redeventei petroliere pentru transport, tranzit si operarea terminalelor de la 5% la 8%. Proiectul de lege propune si aplicarea unei cote de 3% din valoarea productiei brute realizate din operatiunea petroliera de inmagazinare a gazelor naturale in depozite subterane, in legislatia actuala nefiind prevazuta plata unei redevente petroliere. Se estimeaza ca aceste modificari ar putea aduce la bugetul de stat venituri de peste 680 de miliarde de lei, reprezentand o crestere a veniturilor din redeventele petroliere si taxa de exploatare miniera cu circa 10% fata de veniturile realizate in prezent din redeventele si taxele aplicate sectoarelor minier si petrolier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.