O zi mare pentru Romania, o zi mare pentru Franta, o zi mare pentru Europa si viitorul Uniunii Europene. Ieri, 42 milioane de alegatori francezi au fost asteptati la urne sa se pronunte prin referendum in privinta adoptarii sau respingerii Constituti
O zi mare pentru Romania, o zi mare pentru Franta, o zi mare pentru Europa si viitorul Uniunii Europene. Ieri, 42 milioane de alegatori francezi au fost asteptati la urne sa se pronunte prin referendum in privinta adoptarii sau respingerii Constitutiei europene. Referendumul de ieri a fost cel de-al noualea organizat de la inceputul celei de-a V-a Republici, in 1958.
Birourile de vot s-au deschis la ora locala 08:00 si s-au inchis la ora 20:00, cu exceptia oraselor Paris si Lyon, unde s-a putut vota pana la oara locala 22:00.
Alegatorii au votat, inca de sambata, la Sait-Pierre-et-Miquelon, in Guadelupa, Martinica, Guyana, Polynezia franceza si in centrele de votare ale francezilor aflati in strainatate, situate pe continentul american.
Pentru metropola si alte teritorii precum Reunion, electorii au fost invitati sa se prezinte la urne ieri.
Francezii au fost chemati sa raspunda prin "da" sau "nu" la intrebarea: "Aprobati proiectul de lege care autorizeaza ratificarea tratatului care stabileste o Constitutie pentru Europa?"
Proiectul de lege comporta un articol unic - "este autorizata ratificarea tratatului stabilind o Constitutie pentru Europa, al carei text este anexat la prezenta lege". Pentru ca ratificarea acestui tratat sa fie posibila, Constitutia franceza a trebuit sa fie revizuita - Parlamentul reunit in Congres a ratificat, la 28 februarie, proiectul de lege modificand Legea fundamentala a tarii.
In scopul desfasurarii scrutinului in bune conditii, fiecare alegator a primit mai multe documente, intre care textul integral al tratatului, un buletin de vot "da" si un buletin "nu".
Costul global al acestui referendum este estimat la 130 milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.