Cinci persoane - trei afaceristi, un angajat al Garzii Financiare si unul al Administratiei Financiare a sectorului 2 - au fost arestate pentru 29 de zile, in dosarul "Electrica Banat", fiind acuzate de coruptie, trafic de influenta, fals sau favoriz
Cinci persoane - trei afaceristi, un angajat al Garzii Financiare si unul al Administratiei Financiare a sectorului 2 - au fost arestate pentru 29 de zile, in dosarul "Electrica Banat", fiind acuzate de coruptie, trafic de influenta, fals sau favorizarea infractorului si complicitate la aceste infractiuni, ne-a informat Parchetul National Anticoruptie (PNA).
Potrivit anchetatorilor, Calin Vasile, Ioan Spiridon (doi dintre afaceristi) dar si alti administratori de firme s-ar fi asociat, incepand cu anul 2003, pentru a vinde "produse electrice" la suprapret, corupand functionarii din conducerea companiilor banatene Societatea Electrica (FDFEE) si Societatea de Intretinere Servicii Energetice Electrice Banat (SISEE), "prin acordarea de foloase necuvenite constand in sume de bani si autoturisme de lux de aproape cinci miliarde de lei".
Cu ocazia controalelor Garzii Financiare, demarate la cererea procurorilor PNA, achetatorii sustin ca Vasile Calin ar fi prezentat documente contabile falsificate, care atestau realitatea si legalitatea afacerilor cu SISEE Banat.
In ceea ce-l priveste pe cel de-al treilea afacerist, Dumitru Gheorghe, anchetatorii au stabilit ca ar fi intocmit, in fals, un borderou de achizitii in numele unei firme, cu acordul administratorului acesteia, prin care se atesta "in mod nereal" ca ar fi cumparat piese si subansamble electrice de la mai multe persoane fizice, in valoare de aproape 3,2 miliarde lei. Cu actul respectiv, Gheorghe ar fi ridicat mai multe sume de bani din conturile bancare "alimentate de SISEE", "activitate prin care a aderat si a sprijinit grupul infractional constituit si coordonat de inculpatul Croitoru Vasile - arestat si el in cauza".
Anchetatorii mai sustin ca Vasile Croitoru a coordonat si dirijat "intreaga activitate infractionala legata de achizitia produselor electrice, plata acestora, contrafacerea lor, transportul si vanzarea acestora, precum si incasarea banilor de la beneficiari si utilizarea unei parti a acestei sume in scopul coruperii functionarilor din conducerea SISEE si FDFEE Electrica Banat". Directorii generali ai celor doua firme, Viorel Dan si Ioan Liviu Milea, au fost si ei arestati in urma cu aproape doua luni. Din actele de urmarire penala a reiesit ca Vasile Calin a oferit suma de 1.500 de dolari comisarului Emanuel Soroiu de la Garda Financiara, prin intermediarul Gheorghe Dumitru, in schimbul banilor functionarul urmand "sa intervina la echipa de control", astfel incat sa intarzie finalizarea verificarilor dispuse de PNA pana la pregatirea documentatiei falsificate si sa accepte documentele false, pentru a influenta rezultatul controlului. In acelasi scop, Vasile Calin ar fi mituit-o, cu trei sute de dolari, si pe Gabriela Gostinar (referent la Administratia Finantelor Publice din sectorul 2 al Capitalei), pentru a o determina sa atribuie numere de inregistrare false si antedatate cu aproape doi ani la bilanturile contabile si deconturile de TVA.
Procurorii anticoruptie "au indicii si date certe" ca Vasile Calin, Gheorghe Dumitru si Ioan Spiridon "s-au ascuns" pentru a se sustrage urmaririi penale, toti trei "intelegandu-se sa nu se prezinte la audieri", desi au fost citati. "Exista, de asemenea, informatii ca acesti inculpati au savarsit noi infractiuni, drept pentru care anchetatorii au solicitat emiterea unor mandate de arestare in lipsa, cei trei fiind dati in urmarire", adauga PNA.
Potrivit PNA, dosarul privind Electrica Banat - in care, anterior, au mai fost arestate preventiv alte sase persoane - priveste o retea de criminalitate economica organizata care a provocat, pana acum, un prejudiciu de o suta de miliarde de lei bugetului de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.