Primul ajutor are o influenta hotaratoare asupra persoanelor care au inghitit substante toxice. O substanta cu un grad de toxicitate sau o cantitate mare de toxic afecteaza o buna parte din organism: tubul digestiv, ficatul, plamanii, rinichiul, s

Primul ajutor are o influenta hotaratoare asupra persoanelor care au inghitit substante toxice.
O substanta cu un grad de toxicitate sau o cantitate mare de toxic afecteaza o buna parte din organism: tubul digestiv, ficatul, plamanii, rinichiul, sistemul nervos central, organele de simt si aparatul cardiovascular. Foarte periculoasa din acest motiv este intoxicatia cu substante de omorat gandaci.
Persoana care se implica in acordarea primului ajutor va incerca sa provoace acesteia varsatura prin excitarea peretelui anterior al faringelui, cu un deget sau cu o pana. Masurile populare nu sunt insa eficiente. ""Laptele, apa amestecata cu sare sunt doar niste mituri. Ele nu exista in cartile de specialitate si nu scad absorbtia toxicului in organism, asa cum se crede. Pacientul intoxicat trebuie adus de urgenta la spital. Singura masura care poate fi luata acasa, de catre o persoana fara pregatire medicala, este emeza, adica provocarea de varsatura, in vederea eliminarii toxicului. Celelalte metode sunt strict apanajul personalului medical"", spune doctorul Luca Vasilescu, medic primar in medicina de urgenta la Spitalul Floreasca. Aducerea lui la spital este obligatorie chiar si dupa ce a fost provocata emeza. Numai in cadrul unui serviciu de terapie intensiva pot fi evaluate efectele toxicului asupra organismului, cu atat mai mult in cazul in care doza ingerata este mare.
Cel care aplica masuri de prim ajutor trebuie sa stie insa ca numai toxicele care sunt inca prezente in tubul digestiv (care nu au fost absorbite) pot fi indepartate rapid prin varsatura. Daca victima nu reactioneaza la emeza, nu trebuie insistat. Metoda nu poate fi aplicata decat la victimele constiente sau la cele care au o usoara stare de somnolenta, care sunt capabile sa raspunda la reflexele de voma pe care le provocam. ""La un pacient care si-a pierdut cunostinta, reflexul de glutitie nu mai exista, motiv pentru care continutul gastric poate fi aspirat in plamani"", explica medicul Luca Vasilescu. Nici persoanelor care au ingerat substante corozive (soda caustica) nu trebuie sa li se provoace varsatura pentru ca se vor agrava leziunile deja existente pe tubul digestiv. Singurul mod in care putem fi de un real ajutor este chemarea de urgenta a ambulantei.

Masuri de eliminare a substantelor toxice


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.