""Sunt altceva, dincolo de trup"" ""In opinia mea, ziua de nastere este o zi normala, care trece dupa cealalta, un an trece dupa celalalt, este firesc asa, nu imi fac nici un fel de probleme in privinta asta. Singurul lucru care imi aminteste c
""Sunt altceva, dincolo de trup""


""In opinia mea, ziua de nastere este o zi normala, care trece dupa cealalta, un an trece dupa celalalt, este firesc asa, nu imi fac nici un fel de probleme in privinta asta. Singurul lucru care imi aminteste ca implinesc 76 de ani este familia, care vine si ma sarbatoreste impotriva vointei mele. Eu gasesc ca e stupid sa-ti serbezi ziua, pentru ca in fiecare zi este ziua mea, in fiecare zi imi spun ca trebuie sa traiesc atent si ingrijit si imi ratez ziua cand nu o fac. Fiecare zi este un dar si noi, oamenii, cred ca de multe ori ratam acest dar. Nu sunteti de acord? Fiecare zi e unica si putem aduce ceva bine in lume si, din pacate, aducem mai mult rau decat bine iar pe urma ne minunam, pozand in victime: ""De ce tocmai mie mi se intampla asta?"". Nu m-as intoarce in timp, mai am poate ""un maine"", am ""un astazi"" si poate ca nu fac ce trebuie astazi. De ce sa intorc timpul? Si timpul cel trecut e tot al meu, asa in cercuri concentrice eu il duc cu mine si nu pot scapa de el, nici de raul pe care l-am facut, nici de binele pe care l-am facut, daca am facut ceva bine; astea sunt toate in mine si le duc spre maine. Astfel vad eu lucrurile. Binele pe care l-am facut de-a lungul timpului constituie pentru mine cea mai mare realizare a mea. Ceea ce regret cel mai mult este tot ce am facut rau. De ziua mea nu spun ca imi doresc sanatatea clasica, pentru ca nu ma identific in totalitate cu trupul meu, nu asta sunt eu, sunt altceva si fiecare dintre noi e altceva, dincolo de trup. Imi doresc sa-mi duc ""astaziul"" si ""mainele"" cu demnitate. Incerc sa exersez niste valori, imi doresc sa traiesc in adevar, in dreptate, adica sa ma identific cu aceste valori; nu voi reusi sigur 100 la suta, dar este macar stradania... Omul se si schimba... Mi-am dat seama ca sunt o fricoasa si o lasa si atunci am facut exercitii care mie mi se pareau dure, faceam lucrul de care imi era teama ca sa scap de frica. Acum fac exercitii de rabdare. In privinta fricii, au dat rezultat, pentru ca am fost pusa in situatia, vorbesc de oponenta mea la regimul totalitar, de a face niste lucruri de care imi era tare frica si totusi le faceam, pentru ca iubeam mai mult adevarul decat frica mea. Acum, nu mai am de ce sa imi fie frica social, politic si mai stiu eu cum, dar fiecare om isi are angoasele lui, temerile lui, de astea nu scapam pana la moarte. Avem in jurul nostru fiinte dragi pentru care tremuram. Cei care au familie tremura si fac exercitii pentru a scapa de frica, pentru a fi rabdatori, pentru ca ne trebuie rabdare de fier ca sa nu izbucnim asa, vrand-nevrand si cand trebuie, si cand nu trebuie... E destul de complicat.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.