""Aici esti tu, bunicule? Cum, ai fost si tu asa mic? Dar ce grasut erai... Si te duceai si tu la scoala?"", intreaba copilul, fixand atent fotografiile ingalbenite de vreme. Iar bunicul ii raspunde cu nostalgie in glas: ""Da, pui, am

""Aici esti tu, bunicule? Cum, ai fost si tu asa mic? Dar ce grasut erai... Si te duceai si tu la scoala?"", intreaba copilul, fixand atent fotografiile ingalbenite de vreme. Iar bunicul ii raspunde cu nostalgie in glas: ""Da, pui, am fost si eu mic, asa ca tine. Si apoi am crescut, m-am casatorit cu bunica ta, mi-am crescut copiii si acum am grija de tine"". Asa se intampla atunci cand batranii le arata nepotilor lor albumul de fotografii pe care il pretuiesc si pe care il scot din cufar in zilele cand vin rudele in vizita sau cand vor sa isi aminteasca ce viata frumoasa au avut.
Un model de viata
""Putem spune despre albumul de fotografii ca este povestea vietii varstnicului. Iar pentru a identifica rolul pozelor la batranete trebuie sa intelegem povestea vietii"", arata psihologul Claudia Lazar de la Institutul de Geriatrie si Gerontologie ""Ana Aslan"". Daca batranul a avut o viata implinita, satisfacatoare si are o batranete calma, linistita alaturi de familie, cu emotii pozitive, albumul de fotografii da un sens de continuitate vietii varstnicului. Bunicul simte ca retraieste momentele frumoase ale vietii: copilaria, prima zi de scoala, casatoria, nasterea copiilor, a nepotilor. In cazul acestora, albumul de fotografii poate constitui un reper, punctul de unde a plecat si drumul pe care l-a parcurs, constientizand astfel punctul unde a ajuns. El traieste acum un sentiment de implinire si simte nevoia sa impartaseasca emotiile pozitive celor dragi, mai ales nepotilor. Iar in acest fel viata bunicului devine un model pentru generatiile tinere.
Stabilizare si continuitate
""Unul dintre cele mai importante roluri ale albumului de fotografii este acela de stabilizare"", precizeaza psihologul Claudia Lazar. Daca varstnicul se afla intr-un moment de cumpana sau, pur si simplu, intr-un moment de dezechilibru din punct de vedere psihic, atunci fotografiile il ajuta sa se stabilizeze, sa revina la echilibrul de care oricine are nevoie dupa 60 de ani. Pe de alta parte, fotografiile le confera batranilor sentimentul de continuitate, mai ales daca sunt asezate in ordine cronologica. Uitandu-se la poze, ei isi amintesc unele evenimente de care uitasera, iar acest lucru le creeaza o stare de bine.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.