Grupul Rompetrol are ca actionar majoritar The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda, si cuprinde companiile Rompetrol SA, Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Petrochemicals SRL, Rompetrol Downstream SA, Romoil SA, Rompetrol Logistics SA, Rompetrol We
Grupul Rompetrol are ca actionar majoritar The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda, si cuprinde companiile Rompetrol SA, Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Petrochemicals SRL, Rompetrol Downstream SA, Romoil SA, Rompetrol Logistics SA, Rompetrol Well Services SA, Rominserv SA, Ecomaster-Servicii Ecologice SA, Palplast SA, Rompetrol Moldova si Rompetrol Bulgaria. Rompetrol are peste 7300 de angajati.
Grupul a obtinut, in primele trei luni al acestui an, o cifra de afaceri de 507 milioane de dolari si un profit net de 43 de milioane de dolari, depasind estimarile initiale ale companiei. De asemenea, in primele trei luni ale anului 2005, Rompetrol a varsat la buget peste 4600 de miliarde de lei (164 de milioane de dolari). "Aceste rezultate, care se situeaza peste estimarile noastre, se datoreaza productivitatii crescute la rafinaria Petromidia, eficientei intregii companii, cat si liberalizarii survenite in acest an pe piata de carburant din tara", a declarat, cu putin timp in urma, Dinu Patriciu. Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia) a raportat pentru primul trimestru al anului o cifra de afaceri consolidata de 469 de milioane de dolari, rafinaria inregistrand un profit operational consolidat (EBITDA) de 52 de milioane de dolari si un profit net de 41 de milioane de dolari. Rompetrol detine in Romania aproape 100 de benzinarii proprii si 152 in sistem de parteneriat. Pe piata carburantilor, Rompetrol detine o cota de piata de 32% (fata de 28% in primul trimestru al anului trecut).
Numai Rompetrol Rafinare a platit, anul trecut, la bugetul de stat, 603 milioane de dolari (circa 6,9% din veniturile la buget). "Aceasta suma este echivalentul a circa un milion de pensii pentru un an", a subliniat, recent, presedintele Rompetrol. Cifra de afaceri a intregului grup a fost, conform standardelor internationale de contabilitate, de 1,61 miliarde de dolari, in crestere cu 26% fata de 2003. Practic, aceasta suma reprezinta aproximativ 3% din produsul intern brut al anului 2004. Profitul operational a crescut cu 229%, de la 28 milioane de dolari, la 92 milioane de dolari. Aceste date au fost calculate la un curs mediu al dolarului de 32.626 lei in 2004 si de 33.200 lei in 2003.
SC Downstream SA, companie membra a Grupului Rompetrol, a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 327,7 milioane dolari, in crestere cu 50% fata de 2003, cand aceasta a fost de 220,04 milioane dolari. Compania estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an, 2005, cifra de afaceri va depasi 450 milioane dolari. Rezultatele Downstream nu sunt urmarea fluctuatiei preturilor in piata, ci sunt direct legate de cresterea numarului de statii proprii de distributie a carburantilor si de calitatea ridicata a produselor care au adus in benzinariile Rompetrol si mai multi clienti si au ridicat volumul vanzarilor.
Cel mai mare operator privat petrolier din Romania - Grupul Rompetrol, a inregistrat in anul 2003 cresteri accentuate ale veniturilor si profiturilor, pe fondul unui proces constant de consolidare, dar si al extinderii in plan national si regional. In 2003, Rompetrol a realizat o cifra de afaceri de circa 1,2 miliarde dolari si un profit operational de peste 30 milioane dolari. In urma investitiilor realizate in rafinariile Grupului - peste 100 de milioane dolari in primii doi ani de dupa privatizare - au putut fi prelucrate titeiuri ieftine, cu continut ridicat de sulf, produsele obtinute urmand strict normele europene. De asemenea, in 2003 au fost platite 371 milioane de dolari, ceea ce reprezenta aproximativ 4% din bugetul pe anul 2003.
Datoria SC Petromidia SA a fost reesalonata pe 7 ani
Datoria SC Petromidia SA nu a fost stearsa si nici nu a fost convertita imediat in actiuni, fiind reesalonata sub forma de obligatiuni purtatoare de dobanda pe o perioada de 7 ani. Pentru Ministerul de Finante aceasta a reprezentat o solutie care are la baza principiile economiei de piata si nu reprezinta sub nici o forma un "ajutor de stat" pentru Petromidia, cu atat mai mult cu cat valoarea de piata a actiunilor Petromidia este mai mare decat valoarea lor nominala. De asemenea, tot in 2004, s-a platit si dobanda, in valoare de 27 milioane de dolari, potrivit Ordonantei prin care datoriile la bugetul de stat ale rafinariei Petromidia, in valoare de 600 de milioane de euro, sunt transformate in obligatiuni. Reamintim, Rompetrol Rafinare a platit, in 27 septembrie 2004, aproximativ 915,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta dobanda anuala aferenta emisiunii de obligatiuni, conform OUG 118/2003.
Grupul Rompetrol a investit si continua sa investeasca circa 300 de milioane de dolari pentru modernizarea si constructia de instalatii noi la rafinariile pe care le detine, Petromidia si Vega, in vederea cresterii calitatii carburantilor si respectarii standardelor europene. Alinierea la standardul european pentru 2009 se va face intr-o perioada care devanseaza cu mult termenele adoptate de autoritatile romane. Aceeasi strategie a facut ca, in urma investitiilor de peste 100 de milioane de dolari, realizate dupa privatizarea rafinariei Petromidia, Rompetrol sa introduca, inca din 2003, o gama completa de carburanti auto de tip euro 3 si euro 4.
3% din PIB in taxe si impozite
De remarcat, anul trecut taxele si impozitele catre stat varsate de Grupul Rompetrol au reprezentat aproape 3% din PIB. Anul acesta, autoritatile negociaza cu reprezentantii Fondului Monetar international un deficit bugetar de maxim 0,7%. O incetare sau, numai, o diminuare a activitatii Grupului Rompetrol ar putea pune in pericol aceasta tinta a Guvernului Tariceanu si, in consecinta, acordul cu FMI. O asemenea alternativa ar avea consecinte dezastruoase nu numai asupra imaginii Romaniei si asupra ratingului de tara (cu consecinte directe in investitiile straine si in cresterea economica), ci chiar si asupra aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Reamintim, UE nu are instrumentele de monitorizare ale indicatorilor macroeconomici, de aceea un acord cu Fondul este necesar aderarii la UE. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.