La parada desfasurata joi la Tbilisi cu ocazia celei de-a 14-a aniversari a independentei Georgiei, presedintele Mihail Saakasvili a remarcat rolul din ce in ce mai mare al tarii sale in "procesele revolutionare din spatiul post-sovietic si chiar in
La parada desfasurata joi la Tbilisi cu ocazia celei de-a 14-a aniversari a independentei Georgiei, presedintele Mihail Saakasvili a remarcat rolul din ce in ce mai mare al tarii sale in "procesele revolutionare din spatiul post-sovietic si chiar in strainatatea indepartata", transmite Agentia "Rusia la zi". "Nu fara temei a fost numita Georgia, de catre presedintele SUA, farul libertatii", a subliniat liderul de la Tbilisi, citat de Nezavisimaia Gazeta. El a precizat ca isi leaga mari sperante de readucerea la viata a organizatiei GUAM, unde Georgia "initiaza un activ proces de integrare. Curand, noua ni se vor alatura Lituania si Romania si se va putea vorbi despre crearea unui bloc al tarilor din bazinul Marii Negre, pentru care democratia si libertatea sunt principalele prioritati", a afirmat Mihail Saakasvili, citat de Agentia "Rusia la zi".
Organizatia GUAM a fost creata in 1997, cu sprijinul SUA, si includea la inceput, sub numele GUUAM, Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova, si era considerata o replica politico-economica la Comunitatea Statelor Independente dominata de Rusia. De altfel, GUUAM era singura organizatie din spatiul ex-sovietic din care Rusia nu face parte. Uzbekistanul a parasit luna trecuta GUUAM-ul, care a devenit GUAM.
Liderul de la Tbilisi nu a pierdut prilejul sa spuna joi ca Georgia "intinde mereu mana spre Rusia, prieteneste", in speranta ca "in sfarsit, o vor vedea". Dar, a precizat Saakasvili, "noi vrem relatii amicale, ca parteneri egali, cu toate tarile, inclusiv cu Rusia. Sunt convins ca Moscova va intelege ca este profitabil sa aiba astfel de relatii cu o Georgie puternica, libera, democratica si isi va reprima ambitiile imperiale". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.