Comisia Europeana a avertizat Germania sa nu incalce "angajamentul clar" pe care aceasta tara l-a facut de a sprijini Romania si Bulgaria sa adere la Uniunea Europeana, transmite publicatia americana Bloomberg. Luarea de pozitie a Comisiei Europene r
Comisia Europeana a avertizat Germania sa nu incalce "angajamentul clar" pe care aceasta tara l-a facut de a sprijini Romania si Bulgaria sa adere la Uniunea Europeana, transmite publicatia americana Bloomberg. Luarea de pozitie a Comisiei Europene reprezinta o reactie la afirmatiile Opozitiei crestin-democrate germane, care a amenintat miercuri ca va bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE daca referendumul asupra Constitutiei UE va fi respins duminica in Franta. "Pozitia noastra este clara: aderarea Bulgariei si Romaniei trebuie amanate daca francezii vor vota "NU"" la referendumul asupra Constitutiei europene, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Uniunii Crestin-Democrate germane, Peter Hintze. Prin semnarea luna trecuta a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei cu aceste tari, Germania si-a luat "un angajament clar de a accepta termenii si conditiile in care aceste doua tari pot intra in Uniunea Europeana", a declarat ieri Krisztina Nagy, purtatorul de cuvant al comisarului UE pentru Extindere Olli Rehn. Oricum, reprezentantul Uniunii Europene a amintit ca teoretic Germania poate bloca aderarea Romaniei si a Bulgariei, daca Berlinul nu va ratifica Tratatul de Aderare al celor doua tari la UE.
Ratificarea Tratatului de Aderare al Romaniei de catre Parlamentele fiecarui stat UE este o conditie esentiala pentru aderarea Romaniei in 2007. In prezent, ratificarea Tratatului de catre Germania este pusa in pericol, deoarece exista sanse foarte mari ca in aceasta tara sa aiba loc alegeri anticipate in acest an. Atat Guvernul social-democrat cat si Opozitia crestin-democrata din Germania sunt de acord sa organizeze alegeri anticipate in acest an, caz in care nu se stie cand va mai fi ratificat Tratatul in Bundestag. Mai mult decat atat, spre deosebire de Guvernul lui Gerhard Schroeder, crestin-democratii germani sunt sensibil mai putin favorabili admiterii Romaniei si Bulgariei in 2007. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.