Actorul Ion Caramitru este noul director (general, asta este titulatura oficiala...) al Teatrului National din Bucuresti. Iata si o stire buna printre atatea altele ne-bune care ne intristeaza. "Numai vesti rele mai astept...", suna un vers din Geo D
Actorul Ion Caramitru este noul director (general, asta este titulatura oficiala...) al Teatrului National din Bucuresti. Iata si o stire buna printre atatea altele ne-bune care ne intristeaza. "Numai vesti rele mai astept...", suna un vers din Geo Dumitrescu de acum cateva decenii, cand autorul "Libertatii de a trage cu pusca" se lupta cu vorbele in timp de razboi si nu stia legile-regulile ("de foc") ale jurnalismului de astazi: "Good news, no news!". Si totusi. Comisia prezidata de Liviu Ciulei in persoana, cu mandat guvernamental si respectand "procedurile", l-a desemnat pe Ion Caramitru. Un mare actor, dublat - dovedit deja - si de un prestigios mager ajunge intr-un post/rol potrivit la TNB. Ar fi de bun augur, nu doar pentru TNB, ci pentru intreaga societate romaneasca. De ce? Pentru ca "oameni potriviti" sa ajunga la "locul potrivit". Ceea ce la noi, sa recunoastem, este mai mult exceptia decat regula. Caramitru a dovedit cu prisosinta - dincolo de remarcabila cariera actoriceasca de multe decenii - ca este si un excelent organizator. UNITER-ul lui Caramitru s-a dovedit printre putinele institutii de dupa '89 care s-au impus si au rezistat functionand pe picioare proprii. Impacand si capra artistica, si varza financiara cu cerintele/presiunile pietii. Nu a fost usor, dar este un exemplu fericit dovedind ca se poate. De imitat si, de ce nu, de multiplicat. Ministeriatul cultural si inrolarea politica nu l-au epuizat, chiar daca i-au adus mai mult necazuri decat suplimentara notorietate. Iar succesele profesionale internationale, mai ales in spatiul anglofon, au confirmat clasa lui de mare actor. Un om cu farmec si cultura, un om de teatru cu o uriasa experienta, vine sa dea si substanta unui post de mare suprafata. Si vizibilitate, de ce sa nu o spunem. Un "muncitor intelectual", in cea mai deplina acceptiune camilpetresciana, este de cateva zile directorul general al Teatrului National din Bucuresti. Sa-i uram succes si sa ne bucuram laolalta de eveniment. Daca in decembrie 1989 se transmitea din om in om, pe strazile capitalei, "Duceti-va la televiziune!", astazi putem schimba locatia: "Duceti-va la Teatrul National!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.