Presedintele american, George W. Bush, si-a reafirmat, ieri, cu ocazia unei conferinte de presa comuna cu liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, sustinerea fata de crearea unui stat palestinian independent.
"Cred ca palestinienii sunt
Presedintele american, George W. Bush, si-a reafirmat, ieri, cu ocazia unei conferinte de presa comuna cu liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, sustinerea fata de crearea unui stat palestinian independent.
"Cred ca palestinienii sunt capabili sa se guverneze singuri, intr-un climat pasnic cu vecinii lor. Sunt de parere ca israelienii ar obtine beneficii din existenta unui stat palestinian independent", a subliniat el.
Bush a reafirmat ca Foaia de parcurs este singurul mod in care se poate ajunge la crearea unui stat palestinian independent si a cerut israelianilor sa renunte la instalarea de colonii in Cisiordania si sa le retraga pe cele ilegale.
Pe de alta parte, el a reamintit ca Statele Unite considera miscarea radicala palestiniana Hamas drept o organizatie terorista.
In sfarsit, presedintele american George W. Bush l-a primit pe Mahmud Abbas, intalnire mereu promisa si tot de atatea ori neimplinita, pentru ca mai intai presedintele Autoritatii Palestiniene trebuia sa se arate demn de a calca gazonul din curtea Casei Albe. Cine s-a straduit ca aceasta vizita sa se intample cat mai tarziu, daca nu niciodata? Ghici ghicitoarea mea! Dinamica politicii americane in Orientul Mijlociu a facut necesara aceasta vizita.
Dupa razboiul din Irak si alungarea lui Saddam Hussein, ganditorii startegici de la Washington sunt nevoiti sa ofere ceva si lumii palestiniene. Abbas s-a dus la Washington cu o tolba plina de cereri, si in primul rand solicitarea ca Statele Unite sa se implice cu adevarat in crearea statului Palestina. Pana ce americanii nu vor lua taurul de coarne, nimic nu se va schimba in Tara Sfanta. Planul premierului israelian Ariel Sharon de separare unilaterala de palestinieni e doar o aspirina depasita in tratarea unei boli cronice. Retragerea din Gaza va incalzi enorm atmosfera din zona, se vor bate evreii cu evreii pentru fiecare casa din coloniile gazateene, bineinteles ca armata, politia, granicerii si agentii speciali ii vor scoate pe colonisti din Gaza, mass-media internationale vor fi ocupata la maximum, dar totul va fi un imens fas. Nu Gaza e buba, ci sutele de colonii israeliene din Cisiordania, acolo unde trebuie sa se nasca Palestina.
Analistii politici au inregistrat vizita la New York, cateva zile inaintea sosirii lui Abbas, a premierului israelian Sharon. Nu-l invitase nici o oficialitate americana de varf. A stat de vorba cu atotputernicii sefi ai evreimii americane, si multi dintre acestia i-au reprosat retragerea din Gaza. Sharon a declarat insa cu fermitate ca retragerea va avea loc. A anuntat si eliberarea a 400 de prizonieri politici (sau teroristi, spuneti-le cum doriti). Mai sunt vreo 4000 in inchisori. Executivul israelian l-a intrebat nu o data pe presedintele palestinian ce are de gand cu Hamas-ul. Cand le va dezarma militiile? Abbas nu va dezarma niciodata Hamasul, pentru ca aceasta actiune ar insemna un razboi fratricid palestinian. Dar Israelul nu va permite niciodata proclamarea statului independent Palestina cu un Hamas burdusit cu arme.
Un responsabil israelian le-a amintit, zilele acestea, palestinienilor povestea vaporului "Altalena", in zilele proclamarii Independentei Statului Israel. E o poveste cu profunde conotatii politice actuale. Desi amenintarea araba era teribila, prim-ministrul si comandantul noii armate israeliene David Ben Gurion a ordonat atacarea si scufundarea vaporului "Altalena", care adusese in portul Tel Aviv arme pentru o grupare de luptatori extremisti evrei. Pericolul izbucnirii unui razboi fratricid intre evrei a fost foarte mare, dar pana la urma "Altalena" a fost scufundata. Pana astazi rana "Altalenei" nu s-a lecuit in mentalul societatii israeliene. Poate despre istoria "Altalenei" si despre armele Hamasului ar fi trebuit sa converseze intre patru ochi cel mai puternic barbat al planetei si sarmanul Mahmud.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.